Да се потопиш в света на Сигърни Уивър

Сигърни Уивър за „Аватар 2: Природата на водата“ и няколко любопитни факта, които открихме за актрисата

eva.bg 15 December 2022

Снимка: getty images/guiliver

Родена като Сюзан Александра Уивър през 1949 г. в Ню Йорк. Баща й е телевизионен продуцент, майка й е британска актриса. В първите 10 години от живота й семейството й се мести на 30 различни места, а малката Сюзан е отглеждана предимно от детегледачки.

Сюзан смята, че краткото Сю или Сузи не подхожда на високия й ръст. Актрисата е висока 185 см и заради това в училище е била подигравана от съучениците си. Когато е на 13, започва да нарича себе си Сигърни. Името е на епизодична героиня от романа „Великият Гетсби“ на Фицджералд.

Сигърни Уивър е горда възпитаничка на университета Станфорд. След като получава бакалавърска степен по Английска литература в Станфорд, се записва в Йейл, за да получи магистърска степен по изящни изкуства. Там се запознава с Мерил Стрийп, която също учи в Йейл по това време.

„Когато бях в колежа, наистина исках да бъда журналист. Влизаш в една история и я разказваш от своята гледна точка за хора, които не са там. Това е, което един актьор прави с героя. Но реалният живот е по-интересен.“

Първият филм, в който Сигърни Уивър участва, е „Ани Хол“ на Уди Алън от 1977 г. Ролята й носи само 50 долара. Въпреки мизерното заплащане и до днес Уивър твърди, че се гордее с участието си във филма, който печели няколко Оскара, включително в категорията за най-добър филм.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cinematic Artistry (@cinemartistry)

След като участва в „Пришълецът“ (1979) на Ридли Скот, заплащането на Уивър постепенно започва да се увеличава. Хонорарът й за първия „Пришълец“ е 35 000 долара.

За „Пришълци“ (1986) тя получава значително повече пари – зашеметяващите 1 милион долара и дял от печалбата. Това огромно увеличение се дължи до голяма степен на желанието на Джеймс Камерън Уивър да участва във филма. За четвъртата част от 1997 г. („Alien: Resurrection“) на Уивър са платени 11 милиона долара – това е целият бюджет на първия „Пришълец“.

„Мисля, че независимите филми са наистина важни, защото те показват на студията и публиката страхотни истории. Наистина интересни, малки истории.“

Ридли Скот настоява Уивър да направи сама всичките си каскади в първия „Пришълец“ и актрисата с готовност приема предизвикателството. Тя е трябвало да се справя с тежки условия на снимачната площадка, облечена с тънка тениска в средата на зимата.

Кадри от снимачната площадка на новия „Аватар“ показаха, че Уивър снима под вода. Очевидно актрисата не бяга от каскадите дори в своите 70 години. В интервю за The New York Times през 2020 г. Уивър казва, че иска да докаже на хората, че не е „твърде стара“, за да прави каскадите си.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Avatar (@avatar)

Ето какво казва Сигърни Уивър (73) за ролята си в новия „Аватар“:

Голяма част от живота е истински ад. Изпълнен е с провали и загуби. Хората те разочароват, мечтите не се сбъдват, сърцата ни биват разбити. А най-хубавите моменти в живота ни, когато всичко сякаш се нарежда, са толкова малко и отлитат така бързо... Но истинита е, че няма как да стигнеш до следващия прекрасен момент, ако не продължаваш напред въпреки всичко. Това е, което правя и аз. Просто продължавам напред през всички трудности до следващия прекрасен момент от живота.
„Играя Кири, която е осиновената дъщеря на Нейтири и Джейк. Кири също има връзка и с Грейс – жената учен, която играх в първата част. Кири обаче е различна от другите деца и всъщност не знае какво чувства по отношение на това. Понякога е страхотно, защото тя има такава връзка със същества, под вода и на сушата, но понякога това я кара да се чувства много неудобно.

И тя все още открива защо може да общува толкова добре с други видове и това е някаква мистерия. Но тя е наистина страхотен герой и разбрах това много рано. Въпреки че може би си помислих, че Джеймс Камерън е луд да ми повери 14-годишно дете, Джим каза: „Ти си толкова незряла, наистина си на 14, така че това няма да е трудно за теб“. И тогава трябваше да изровя 14-годишното дете в себе си, което също беше в сложен период от живота, и някак да ги свържа заедно и след това да се науча как всъщност да оставя Сигърни в ъгъла и просто да оставя Кири да се покаже.

След като стигнах там, разбрах, че мога да се доверя на този процес, който някак си съставих, но все още нямах представа, че ще работи толкова добре. Тя е наистина различна и много нежна. Всичко това е такова невероятно изживяване, потапящо, завладяващо.“

Сигърни Уивър е номинирана три пъти за наградата „Оскар“ – за „Пришълците“ (1986), „Работещо момиче“ (1988) с Харисън Форд и Мелани Грифит и „Горили в мъглата“ (1988).

„Бих искала да разкажа на младите актьори за всички неща, за които не трябва да се тревожат. По-малкото е повече. Ако го имате вътре в себе си, не е нужно да го показвате твърде много. Хората го улавят.“

Сигърни Уивър има един брак. През 1984 се омъжва за актьора и режисьор Джим Симпсън. Двамата имат една дъщеря и са още заедно. Това е един от най-дългите бракове в Холивуд.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Avatar (@avatar)

След излизането си през 2009 г. първият „Аватар“ стана най-печелившият филм за всички времена с 2,9 млрд. долара боксофис. От 16 декември ще можем да гледаме новия „Аватар“ по кината в България. До 2028 г. са планирани общо четири филма. Продуцентът Джон Ландау издаде, че и третият е почти готов.

„Много съм щастлива за възможностите, които съм получила през целия си живот“, казва Сигърни Уивър.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР