Релакс за сетивата

Тоталното отпускане на ума и тялото е лукс при съвременния начин на живот, който рядко си позволяваме

Люба Вангелова 08 December 2022

Тоталното отпускане на ума и тялото е лукс при съвременния начин на живот, който рядко си позволяваме. Прекрасен начин да компенсираме липсата му е терапията флотация, по време на която оставаме в пълна тишина, тъмнина и изолация от информационния поток.

Без теглото на ежедневието

Различните форми на терапия в съвременната култура са многобройни, но една от най-важните е тази на сетивата ни. Максималното изолиране от информацията, която дразни сензорите ни, е сред най-ефективните. Почивката на сетивата се случва в състояние на безтегловно плаване на тялото във вода, наречено флотация. Тя се извършва в хай-тек капсула, която създава усещане за дълбоко потапяне в подсъзнанието с цел медитация и физическо и психическо възстановяване. Водата е наситена с MgSo4 (магнезиев сулфат), което осигурява почти пълна липса на гравитация. В същото време солите насищат тялото с магнезий и оставят кожата и косата меки и нежни.



Нов дух и ново тяло

Изследванията и практиката доказват многобройните предимства на флотационната терапия. Тя има изключителни резултати за намаляване на кръвното налягане и нивата на кортизол, за възстановяване на мускулите. Доказано е, че помага за справяне с безпокойството, полезно е въздействието ѝ при справяне с различните пристрастявания. Ефективно е влиянието ѝ върху концентрацията (подобрява когнитивните функции на мозъка), за намаляване на стреса, напрежението и чувството на безпокойство. Флотацията помага при хронични мигрени и безсъние, както и за по-бързо справяне с часовата разлика след пътуване.

Форма на медитация

Във флотационната капсула водата е с телесна температура, което помага за създаване на липса на усещане за пространство. Крайниците и ушите ви потъват точно под водната линия, оставяйки ви на разположение само две недокоснати сетива – мирис и вкус. Изолирани са зрение, слух и усещане. Така подсъзнанието може да си почине и да свали тежестта на безкрайната житейска „лудница“. След 30–45 минути мозъкът започва да генерира тета-вълни, което обичайно се случва по време на сън или в състоянието на границата между будността и съня. Представете си всичко това да е достъпно в обедната ви почивка или да имате възможност да си го осигурите веднага след спонтанно решение. Флотация се предлага в студио Dupissima в столичния квартал Стрелбище.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР