Иде ли краят на хиджабите - в Иран преразглежат окървавения закон

eva.bg 04 December 2022

Снимка: David Tesinsky

Иранските власти са закрили нравствената полиция и са заявили готовност да преразгледат закона за задължителното носене на хиджаб, съобщава The Guardian, позовавайки се на главния прокурор на Иран  Мохамад Джафар Монтазери. Според него парламентът и съдебните власти обсъждат дали в закона, който действа от 1983 г., да не се внесат изменения. Решението щяло да бъде взето след една или две седмици. Ако се случи, това ще бъде голяма победа за иранските жени след месеци на кървави протести в страната.

Масовите протести срещу хиджабите започнаха в Иран през есента, след като 22-годишната Махса Амини беше пребита от нравствената полиция заради неправилно поставено покривало на главата си. По време на протестите десетки жени изгориха хиджабите си и отрязаха косите си. Демонстрациите не стихнаха въпреки репресиите от страна на властите. По данни на местната правозащитна организация HRANA до 2 декември са загинали 469 протестиращи, включително 64 деца и юноши. Повече от 18 хил. души са били арестувани. Много западни звезди, в това число Жулиет Бинош, Марион Котияр, Изабел Юпер, Шарлот Рамплинг, Изабел Аджани,  подкрепиха протестиращите в Иран, като отрязаха косите си. У нас това направи тв водещата Гала, която отряза част от косата си в ефир.

В ноемврийския брой на EVA сме поместили интервю с чешкия фотограф Давид Тешински, който има брутални кадри от Иран, показващи, че недоволството срещу режима на аятоласите там е стигнало критично ниво. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР