Между агент Скъли и Елинор Рузвелт

Джилиан Андерсън е всъщност много повече и от най-емблематичните си роли

Десислава Найденова 07 December 2022

Снимка: getty images/guliver

През 90-те тръпнехме в очакване преди всеки нов епизод на „Досиетата Х“, за да видим една от най-любимите екранни двойки в историята на телевизията – Джилиан Андерсън и Дейвид Духовни, федералните агенти Дейна Скъли и Фокс Мълдър.

Сериалът има 11 сезона, като последният излезе през 2018 г. За ролята на агент Скъли Джилиан Андерсън получава четири номинации за „Еми“ в праймтайм, като успява да грабне само едната статуетка. Втората й награда „Еми“ е за превъплъщението й в образа на Маргарет Тачър в сериала „Короната“. Актрисата печели и Награда на Гилдията на киноактьорите (SAG Awards) за тази своя роля. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Тази година започна излъчването на сериала „Първата дама“, в който Андерсън (54) е Елинор Рузвелт. Епизодите ни показват и още две от най-ярките първи дами на Америка – Мишел Обама (Виола Дейвис) и Бети Форд (Мишел Пфайфър). Оказва се, че някои от най-важните и променящи света решения в историята и политиката са били взимани от тези три харизматични жени.

Родената в Чикаго Джилиан Андерсън е блестяща актриса, макар че като дете е мечтаела да бъде морски биолог. Започва да участва в училищни постановки в гимназията и това определя професионалния и творческия й път за в бъдеще. След като завършва гимназия, се записва в Училището по театър в Чикаго. Две години след дипломирането си получава своята първа роля – Ейприл във филма „The Turning Point“ (1992). 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gillian Anderson (@gilliana)

В тийнейджърските си години Джилиан Андерсън била безмилостно подигравана заради британския си акцент. До 11-годишна възраст тя и семейството й живеят в Лондон, след което се завръщат в Щатите. Джилиан боядисва косата си в ярки цветове и си прави пиърсинг на носа. Наричали я „най-странното момиче“ в гимназията и „тази, която най-вероятно ще бъде арестувана“.

Джилиан Андерсън признава, че през целия си живот е изпитвала чувство на безпокойство.

„Винаги имам чувството, че нещо не е наред. Трудно е да се опише, но е като да изпитвам страх от момента, в който стана от сън, до момента, в който си легна. Има го това постоянно чувство, че ще се случи инцидент или че съм направила нещо лошо, за което някой ще разбере.“

Джилиан ходи на терапия от 14-годишна. Самата тя казва, че го намира за полезно, защото харесва самоизследването.

За героинята си в „Досиетата Х“ Джилиан Андерсън в едно свое интервю споделя, че за да бъде агент Скъли червенокоса, са били необходими 17 часа. Естественият цвят на косата на актрисата е рус.

Андерсън е висока 160 см, затова, за да изглежда по-висока, в някои от сцените в „Досиетата Х“ е стъпила върху специална кутия.

Въпреки че е най-известна с ролята си на Дейна Скъли от „Досиетата Х“, Андерсън се е превъплъщавала в редица интересни и смели героини, включително Стела Гибсън в „The Fall“, д-р Беделия Дю Морие в „Ханибал“, Бланш Дюбоа в „Трамвай Желание“ на Бродуей и в Лондон.

Джилиан Андерсън не смята, че Дейна Скъли е особено сложна героиня.

„Не копнея да играя Скъли по същия начин, по който копнея за Стела или Бланш Дюбоа. Част от причината за това е, тя не е особено сложна. Хората оценяват този факт, както и факта, че има други сложни неща в сериала, но като актриса нямам същата страст да играя тази роля.“ Въпреки това тя признава, че Скъли е „страхотна героиня“ и че „формулата на „Досиетата Х“ не е пресъздавана в нищо друго“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by X-Files Daily (@xfilesdaily)

Джилиан Андерсън смята, че нейната честност и откритост е това, заради което жените я харесват – като фенове и като колеги. А мъжете фенове според нея я харесват заради ролята й на секссимвол в сериала „The Fall“ (2013-2016).

„Казвам на хората, когато са красиви; казвам на други актриси, когато смятам, че работата им е невероятна... Така че мисля, че жените се чувстват относително комфортно в мое присъствие. А и защото не съм перфектна. Имам отпуснати бедра, остарявам и съм метър и 60. Говоря за провала си в съвременното общество по отношение на фитнес зали, храна или каквото и да било. Мисля, че ме ценят високо, защото съм честна.“

В нашумелия сериал „Короната“ Джилиан Андерсън влиза в образа на Желязната лейди Маргарет Тачър. Ето какво споделя актрисата за това предизвикателство.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР