Алесандро Микеле напусна Gucci

eva.bg 24 November 2022

Снимка: getty images/guliver

Слуховете се оказаха верни. Вече официално може да потвърдим новината, че Алесандро Микеле напуска Gucci, чийто творчески директор бе от 2015 година насам.

Има моменти, когато пътищата се разделят поради различните гледни точки, които всеки един от нас има. Днес приключва едно необикновено пътуване за мен...“ се казва в официално изявление на Алесандро Микеле.

Когато Марко Бизари, изпълнителен директор на Gucci, му поверява поста през 2015-та, той споделя пред американския „Вог“: „Модата трябва да може да предизвиква емоции“. Точно като в изкуството. Но модата е особено изкуство, което не може да бъде статично. Още с първата си колекция за есен-зима 2015/2016, която, между другото, създава само за пет дни, Микеле прави същинска революция. Не само в рамките на Gucci, а в модния свят изобщо.

Още с първия си опит Алесандро удря право в целта, откривайки успешната рецепта – той не следва тенденции и гледа по-философски на своята работа. Правилата за него, ако изобщо можем да ги наречем така, се диктуват от живота, от това, от което имаме нужда да видим в настоящия момент. Никога не знаем какво точно да очакваме от него.

За Алесандро казват, че е бъдещето на модата. Много хора признават заслугата му за връщането на блясъка на Gucci. С всяка своя колекция той пише ода за индивидуалността. Днес Gucci е сред най-свободните (ако не и най-свободният) модни брандове, отърсил се от стереотипите – на пола (със своите джендърно-флуидни дрехи), на красотата (на подиумите на Gucci можете да видите толкова разнообразни лица), на традициите. В действителност едва ли има по-подходящ ум от неговия, който би могъл да даде нов живот на наследството на марката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР