Владислав Терзийски - дрон пилотът, който снима за National Geographic

Владислав Терзийски е и фотографът, който привлече вниманието на Илон Мъск към България

Адриана Попова 24 November 2022

Снимка: National Geographic и личен архив

Знаете ли, че в момента в София се строи най-високият небостъргач на Балканите – с изключение на Истанбул все пак. 202-метровата сграда на Цариградско шосе Скай Форт ще има 47 етажа, а за да бъде построена, е издигнат по-висок и от нея кран, управляван от жена.

Най-добрите кранисти в България са кранистки, казва дрон пилотът Владислав Терзийски, който е заснел небостъргача от птичи полет. Кадрите са част от поредицата „Европа отвисоко“ по National Geographic.

В новите 6 епизода на любимото предаване са включени още Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия, но първият епизод е посветен на България с нейната природа – ние си знаем колко е красива, но сега го вижда и многомилионна публика, с древната ни история и някои инженерни постижения като Скай Форт и Бузлуджа. Страната ни е представена с 9 микроистории, включително за Седемте рилски езера и танца паневритмия, който се изпълнява там всеки август, за Перперикон, за Велико Търново и Царевец със спектакъла „Звук и светлина“, за най-голямото рибарско селище Ченгене Скеле край Бургас, за което сме разказвали в EVA.

Владислав е основният дрон пилот на българския епизод. Започва с фотографията – страст, която му носи и известност. Преди няколко години негова снимка на буря с гигантски светкавици над София стана хит във Фейсбук, където той основно качва работите си.

Работи във фирма за продажба на фотографска техника, когато като продуктов мениджър се запознава с дрон технологията. Годината е 2015. Оттогава не е спрял да купува дронове. В момента е може би най-популярният сред дрон фотографите в България. Така го намират и от National Geographic.

Според него напоследък повечето активно снимащи природа фотографи у нас качват повече кадри от въздуха, отколкото от земята. През годините е катастрофирал дронове, губил е два, но всеки с неговото занимание знае, че, уви, това е неизбежно. Спазва правилото, въведено в страните на ЕС, че дрон не се вдига над хора, освен ако те не са заявили съгласието си. Едно, че се нарушава лично пространство, второ, и по-болезнено – че апаратът може да падне, а понякога става дума за едни 4 кг, които да се стоварят върху нечия нищо неподозираща глава от примерно 50 метра височина.

Снимал е в Китай, Англия, Италия, Гърция, абсолютни любимки са му скандинавските държави със суровите си пейзажи. Най-високият му прелет е на 3300 м над връх Мон Фор в Швейцария. Знае, че има места, които са негостоприемни за дронове, като Египет, където на излизане може да ти конфискуват апарата – вероятно като част от националната сигурност.

Като някогашните соколари и Владислав държи неговите електронни птици да кацат в ръката му, не на земята. Страстта му по дроновете вече се споделя и от 3-годишния му син. Влади дори замисля за следващия рожден ден да му купи един, а засега го приспива, като му дава да цъка дистанционното на дрона.

Владислав Терзийски е и фотографът, който привлече вниманието на Илон Мъск към България. Неговата снимка на Белоградчишките скали бе коментирана от милиардера  в Туитър.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР