"Шинел" и театър "Кредо" с юбилей

20 November 2022

Снимка: Светослав Караджов и Симон Варсано

На 28 ноември от 19.30 ч. в Театър 199 ще бъде отбелязана 30-тата годишнина на спектакъла "Шинел" по Гогол и на театър "Кредо".

Юбилеят беше отбелязан и в Япония, където българският театър, любимец на японската публика от 2006 г. до днес, гостува в програмата на „Горски театрален фестивал Мацуе“ в префектура Шимане. Театър "Кредо" е на японска сцена за единайсти пореден път.

Той е един от най-дълголетните независими театри в България. Негови основатели са артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека.

Спектакълът "Шинел", който също създават заедно, е отличен с 14 международни награди, има над 600 представления, играни на девет езика, участвал е в над 200 международни фестивала в десетки страни и стотици градове по света. Две поредни години е хит на Единбургския фестивал във Великобритания (1996,1997).

Класиран е сред петте най-добри спектакли в лондонския театрален афиш от вестник „Гардиън”, когато гостува в „Барбикан център“ в Лондон и е единственият български спектакъл в програмата на световно известния културен център, включваща заглавия с участието на имена като Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и други.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР