Париж с добавена стойност

С музеи от световна класа, с архитектура от времето на Бел епок и отличаваща се кухня, Париж е може би културната столица не само на Европа, но и на света. Но това, което истински ни привлича тук, е фантазията

Любомир Василев 27 November 2022

С музеи от световна класа, с архитектура от времето на Бел епок и отличаваща се кухня, Париж е може би културната столица не само на Европа, но и на света. Но това, което истински ни привлича тук, е фантазията. Градът на светлината е добил романтична аура благодарение на книгите на Виктор Юго и Хемингуей, на филмите на Уди Алън и Винсънт Минели. Именно тази романтика е добавената стойност, изграждаща уникалната му идентичност.

В Париж, изглежда, малцина страдат от фого (fogo – fear of going out) – страх от излизане. След ковид пандемията клубове, ресторанти и хотели никнат като гъби из целия град. Най-дългоочакваният парижки проект бе отварянето на „Самаритен“ – класическия универсален магазин от времената на Бел епок, притежаван от глобалната луксозна група LVMH, чийто изпълнителен директор Бернар Арно е най-богатият човек във Франция. Дори на него обаче му бяха необходими 16 години, за да превърне уникалната сграда в магазин с над 700 марки, повече от дузина ресторанти и петзвездния хотел Cheval Blanc, намерил място вътре. За да не остане по-назад, вторият по богатство – Франсоа Пино, отваря иконичен музей в сградата на бившата фондова борса, реновирана от японския архитект Тадао Андо, излагащ произведения на съвременното изкуство.

Не по-различна е ситуацията с ресторантите и хотелите. Уникални хотелски брандове като Soho House и J.K. Place намериха своето място във френската столица заедно с добре познатите заведения, разположени в тях, като Cecconi’s и Casa Tua. Дори в град като Париж, столица на френската кулинария, не можем да не отбележим, че едни от най-модерните и посещавани места в момента са именно ресторантите с италианска кухня.

Loulou е един от тях. Разположен до Лувъра, той се гордее с уникалното си привилегировано място. Декорът смесва културата на красотата с най-естественото чувство за автентичност и гостоприемство. Кулинарната идентичност тук е поверена на Беноа Даржере, който  интерпретира големите италиански класики. Пицата с бял трюфел и сирене страчатела е задължителна.

Дете на същата ресторантьорска група, Girafe е ресторант предимно за морски дарове като миди, омари, лангустини и риба. Интериорът е ода за стила „ар деко“ от 30-те години на миналия век, с изобилие от кремав и черен мрамор, и буйна тропическа зеленина. Намиращ се в Cité de l’Architecture, терасата му е с гледка към Айфеловата кула – за едно типично френско изживяване.

В търсене на изключителни локации в най-големите столици на света Gigi се установява на авеню „Монтен“, в сърцето на парижкия златен триъгълник. След успеха си на плажа на Раматюел ресторантът е най-често срещаният декор в Инстаграм постовете на известните блогъри. Този митичен адрес изразява цялата му същност: чувствителността към изкуството и културата, финото смесване на модерното с френския дух и италианското наследство, създавайки уникално и грандиозно усещане. Тук ястията определят характера на изживяването – изискано и щедро, дружелюбно и слънчево.

Разположен на покрива на сградата набул. „Шан-з-Елизе“ 52, ресторант Mun е декориран с почит към Азия – скъпоценни тъкани, лакирани панели, столове в кадифе, фенери, интимни ниши. Посетителите се потапят в атмосферата на ориенталски будоар, а приглушеният декор нежно намеква да оценим уникалната гледка към Айфеловата кула, Триумфалната арка и базиликата „Сакре кьор“. Менюто е анонс към японската кухня, но не само. Изберете комбинация от гьоза, якитори на дървени въглища, карпачо от жълтоопашата кралска риба с авокадо и даши и няма да сте недоволни.

В последно време сред готвачите и ресторантьорите се наблюдава желание да се отдалечат от пренаситените 10-и и 11-и райони в търсене на по-голямо пространство и нова публика. Comice е ресторант, за който си заслужава да вземете такси. Това е чужд поглед към френската кухня и е доста освежаващ. Неговите канадски собственици печелят звезда „Мишлен“ за целия пакет от усещания – привлекателен интериор, пълен с антични мебели и зашеметяващи свежи цветя, гастрономически опит и неокласически подход към френската кухня плюс уникално подбрана листа от занаятчийски вина.

Повече от 80 години Allard е един от най-търсените адреси в Париж. Разположен в сърцето на квартала Сен-Жермен-де-Пре, той остава едно от последните автентични френски гурме бистра. От 1930 г. до края на войната това е квартално бистро със семеен дух. Днес ресторантът се стопанисва от големия Ален Дюкас, който съхранява характера му и увековечава фамилния дух, запазвайки основни неща в менюто като патицата със зелени маслини и петела във вино.

За десерт отивам във фабриката магазин на същия този Ален Дюкас, където съчетанието от невероятните вкусове, дизайнът на опаковките и пространството прави така, че Париж винаги да е в списъка ми за дестинации, които да бъдат посещавани всяка година.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР