5 любопитни факта за виното, които може би не знаете

Задава се дългоочакваният Фестивал на виното!

eva.bg 02 November 2022

Бяло вино, розе, червено. Какво си избирате? 

Ние избираме всяко хубаво вино, защото знаем, че за всяко може да се намери повод, настроение, време, подходяща храна за комбиниране, музика, компания.

Ценители сме и отдавна знаем, че вината далеч не се изчерпват само до три вида според цвета им, светът на виното е повече от необятен! Консумираме винаги с мярка, разбира се, но почти винаги задължително сме опиянени от онези малки любопитни детайли, които някой симпатичен сомелиер ни разказва...

Пиене за здравето на някого

Вдигали ли сте някога тост за нечие здраве? Всички сме го правили. Знаете ли, че този жест всъщност си има история? В Древна Гърция съществувал обичай домакинът да отпие първата глътка вино, преди да започне вечерята, за да се уверят гостите, че виното не е отровно. Оттук произлиза фразата „пиене за здраве“. Днес го използваме като пожелание за здраве и благополучие.

Червеното вино е наистина здравословно

Чаша червено вино на ден може да помогне за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2 поради високите нива на антиоксиданти, които се съдържат в него. Танините във виното, които го правят сладко или сухо, са полезни за здравето на сърцето, тъй като могат да предотвратят образуването на холестеролна плака в кръвоносните съдове. 

Правилен начин да държим чашата

Има грешен и правилен начин да държим чашата за вино. Грешният начин е да обгърнем чашата с дланта си. Правилният начин е чашата да се държи за столчето, така че ръката ни да не я затопля. Това предотвратява повишаване на температурата на виното. 

Най-скъпата бутилка вино, продавана някога

През 2018 г. аукционна къща Sotheby’s успява да продаде бутилка вино Romanee-Conti от 1945 г. за 558 000 долара. Очаквало се продажната цена да бъде между 22 000 и 32 000 долара. Виното от тази реколта е изключително рядко, тъй като са били произведени само 600 бутилки, а лозята са били изкоренявани две години подред, за да бъдат презасадени. 

Жените и забраната за вино

В Древен Рим на жените не се позволявало да пият вино. Това се приемало за престъпление, за което в някои случаи се предвиждало дори смъртно наказание. Жените се възприемали като слаби личности, податливи на всякакви негативни фактори. Смятало се, че виното може да изложи жените на опасности или да насърчи неподходящо поведение.

За щастие, живеем много след тези времена и порядки. Освен това, за да си купим бутилка хубаво вино, не са ни нужни стотици хиляди долари, на пазара има наистина добри марки и реколти на прилични цени. Точно такива ще ни очакват на предстоящия Фестивал на виното на 5 и 6 ноември от 13:00 ч. до 19:00 ч. в Bulgaria Mall.

Над 20 винопроизводители и вносители ще вземат участие в дългоочаквания фестивал, за да представят вълнуваща селекция от подбрани български и вносни вина. Посетителите ще могат да избират сред предложенията както на големите и известни български винени производители, така и на редица нови бутикови изби. Наздраве!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР