Грижа за бебешките дрехи: пълно ръководство

27 October 2022

Новите родители често се притесняват, че грижата за бебешкото облекло ще бъде сложен процес, който ще изисква много от ценното им време. Но всъщност вниманието и времето, които е необходимо да отделим за избора, прането и грижата за дрехите, няма да ни бъдат в такава тежест, както често си мислим. Разбира се - искаме да дадем на малките ни и тяхната деликатна кожа най-доброто и най-качественото, затова и сме склонни да пазаруваме главно маркови бебешки дрехи. Бихме могли да кажем, че бебешките дрешки от по-висок клас ни спестяват поне малко усилия, що се отнася до подбора на бебешкия гардероб и последващите грижи за него.

От ръководството ще научим стъпка по стъпка как да полагаме нужните грижи за дрехите за бебета и новородени, без да се притесняваме дали правим всичко правилно и дали спазваме достатъчно високо ниво на хигиена.

Защо е важна материята на бебешките дрехи

За всеки бъдещ родител малките дрешки изглеждат толкова очарователни, че няма как да не ги добавим в гардероба. Качеството и съставът на дрехите, които влизат в допир с чувствителната кожа на нашите бебета, са неща, на които все още не се обръща достатъчно внимание. Облеклото, което откриваме в магазините на дребно или онлайн, често е обработено с промишлени химикали, които могат да бъдат вредни.

Изборът на бебешко облекло трябва да се води по избора на материя, а не на външен вид. Органичният памук бързо набра популярност като предпочитан материал за детски модели. За разлика от конвенционалния памук, органичният памук не съдържа вредни химикали, като пестициди. Много памучни модели за момченца и момиченца ще открием в онлайн магазина на Kidsfashion.bg, които залагат на качеството и на грижата за нашите деца.

Бебетата имат чувствителна кожа и затова наличието на вредни химикали е проблем за безопасността и здравето им. За производството на органичен памук е необходима по-малко вода, отколкото за производството на стандартния памук. Тези устойчиви земеделски практики правят органичния памук по-екологичен. Той е хипоалергичен, което го прави пръв приятел на по-порестата бебешка кожа. Той има меки и дишащи характеристики и на бебето не му е нито прекалено горещо, нито се поти, тъй като материалът подпомага циркулацията на въздуха. Тези уникални свойства правят органичния памук нежен, безвреден и подходящ за всички сезони.

Как да перем бебешките дрешки

Трябва ли да перем всичко заедно или отделно? Нужен ли е специален перилен препарат? Тези въпроси няма как да не възникнат у нас, щом  дойде време за пране на бебешки дрехи. Прането на комплекта за изписване, както и всички останали дрехи, одеяла и кърпи, трябва да е отделно от обикновеното пране. Това е първото и основно правило, за да се грижим за деликатните дрешки за новородени.

На колко градуса

Когато перем бебешко облекло, е изкушаващо да използваме най-високата температура, която е посочена на етикета. Това е полезно, ако детето е било болно или дрехата е силно замърсена, но при използване на правилния противоалергичен препарат, дрехите ще са блестящо чисти и при по-ниски температури. Нека се опитаме да перем на 30-40 градуса, за да постигнем ефективно почистване, което е по-щадящо за материите. Изключение тук е прането на пелени за многократна употреба. Те трябва да се перат на ниска температура, за да се отстранят петната, и след това отново на възможно най-висока температура, за да сме сигурни, че са готови за повторна употреба.

На каква програма

Конкретните препоръки за пране на бебешките модели могат да варират, в зависимост от вида на пералнята, която използваме, и информацията, предоставена на етикетите за грижа за дрехите. За да предпазим облеклото на малките от бързо износване, може да закопчаем всички копчета, затворим всички ципове и обърнем всяка дреха наобратно, за да предпазим плата и шевовете. Повечето модели са изработени от памук и могат да се перат с програма за пране на памук. За бебета с чувствителна кожа, по-добре да използваме програма против алергии или такава, която включва пара, за да отстраним ефективно алергените от бебешкото пране. Има и дрешки, които трябва да се перат на ръка и са неподходящи за сушене в сушилня, затова е важно да запомним кои артикули трябва да отделим.

С какви препарати (прах, омекотител и др.)

Препоръчваме предварителното изпиране на всички нови артикули да се извършва с качествен течен перилен препарат или сапун без аромати, специално разработени да бъдат нежни към бебешката и детската кожа.

Често ни се струва, че всичко, до което се докоснат малките, се замърсява по един или друг начин. За да се справим с упоритите петна по-лесно, преди да хвърлим замърсените и изцапани дрехи в коша, може да ги напръскаме бързо със спрей против петна. След това, предварително трябва да накиснем всичко в студена вода преди пране, за да подпомогнем на процеса по отстраняване на петната. 

Защо трябва да гладим бебешките дрешки

Само прането не може да предпази кожата на бебето от дразнители, които могат да попаднат върху облеклото, калъфките за възглавници и спалното бельо. В продължение на векове хората са използвали гладенето, за да заличат гънките и несъвършенствата. По-важната, но не широко известна полза е, че ютията убива бактериите, които се крият в тъканите. Понякога дори изпирането на дрехите с много перилни препарати просто не върши работа. Петната могат да оставят нежелани миризми дори след изпиране. Това може да раздразни бебето ни и да му причини дискомфорт. Гладенето на бебешките модели с ютия ще помогне за премахването на тези неприятни миризми. Ютията е като дезинфектант за дрехите, поради тази причина е задължително да гладим всичко поне първите 6 месеца.

На колко градуса и докога се гладят дрехите за бебета

Добре е да проверим етикета на моделите, за да знаем от какъв материал са и да настроим ютията на правилната температура. Ако не виждаме етикет, използването на средно ниска температура е сигурен залог. Друго, което можем да направим, за да сме сигурни, че няма да повредим бебешките дрехи, докато ги гладим, е да ги обърнем наобратно и да не прилагаме голям натиск. По този начин, ако на предната част на блузата или клина има сладка щампа, тя няма да се нарани или напука.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР