Здрави стъпала, здрави основи

. Логиката сочи, че най-малкото нарушение в стъпалото ни крие риск за сериозни проблеми в цялото ни тяло: позицията на гръбнака се променя и изкривява, появява се болка в кръста и се нарушава работата на вътрешните органи. Не е странно да се установи връзка например между мигрената и деформацията на стъпалото. Ето как ролята на ортопеда се превръща в основна за здравето ни.

Люба Вангелова 21 November 2022

Скелетно-мускулната система на тялото ни е взаимносвързана – това означава, че напрежението в един участък преминава лесно към другите по веригата. Логиката сочи, че най-малкото нарушение в стъпалото ни крие риск за сериозни проблеми в цялото ни тяло: позицията на гръбнака се променя и изкривява, появява се болка в кръста и се нарушава работата на вътрешните органи. Не е странно да се установи връзка например между мигрената и деформацията на стъпалото. Ето как ролята на ортопеда се превръща в основна за здравето ни.

Тази тема ни отведе в Пловдив при доктор Йовко Червенков – ортопед-травматолог в медицински комплекс „Св. св. Козма и Дамян“. Той извършва корекции на изпъкнали кокалчета, тежко плоскостъпие и на всички видове ходилни деформации, използвайки най-модерните методи и апаратура. Кариерата му е впечатляваща, а името му сред доволните пациенти е хит. Освен на професионализма, многобройните успехи в работата му са резултат и на непрекъснато надграждане и усъвършенстване, отвело го на ценни специализации в Швейцария и Москва при световно доказани специалисти в областта. Освен че хората, държащи на доброто си здраве, се консултират за проблеми с ходилата навреме, ето какво още научихме от самия него.

Д-р Червенков, да речем – не знаем, че имаме проблем с опорно-двигателния апарат. На кои на пръв поглед безобидни симптоми трябва да обърнем внимание?

Придвижването е естествен процес за човека. Тази изключително сложна координация на няколко органи и системи изглежда проста и работеща без усилие. Всички движения трябва да се случват естествено, без болки. Когато някоя част от цялата сложна съвкупност се променя, нарушава или износва, движенията стават различни. Казвам различни, защото невинаги е необходимо да има силни и непоносими болки. Скованост, ограничения на някои движения, естествено – и болките при движения, са достатъчна индикация от страна на организма, че се нуждае от помощ!

Кога се появяват заболяванията на стъпалата?

Проблемите със стъпалата може да бъдат вродени и придобити. За някои състояния и деформации генетичната предразположеност надминава 75%. Ежедневието ни също е предпоставка, за да се развият тези предразположености. Начинът на живот, вредните навици и травмите, които получаваме, също са определящи.

Кога трябва да потърсим консултация с ортопед-травматолог?

Организмът ни е съвършена машина, която индицира всяко минимално отклонение от нормите. Но повечето хора неглижират сигналите му. Оток, болка, било режеща и остра или тъпа и поносима, са само част от тези сигнали, които се появяват, за да подскажат, че нещо се случва, че нещо е в повече.

Какво означава „реконструкция на ходило“ и какви са най-честите случаи, които вие коригирате?

Ходилото е много сложно като структура и функции. Отклоненията от нормите рядко идват сами. Едно банално омазоляване на нетипично място може да е „лампичка“, подсказваща за нарушения в геометрията, а именно спадане на някой от сводовете ни. Реконструкция на ходилото се използва в моята специалност, когато за създаване на правилните форми и функции се адресират и решават повече от един проблеми. Най-често се сблъсквам с деформации от типа халукс-валгус (изпъкнало кокалче), придружени от пръсти чукчета и спаднали сводове.

Операция на стъпалото звучи сложно и малко страшно. Какво се случва всъщност по време на операцията и как протича лечението?

Операцията е само една част от лечението. При моите пациенти целя да има информираност за възможните усложнения, да обсъдим техните очаквания и възможните резултати. Бих направил сравнение с пъзел и конструктор – трябва да се открие точният проблем и да се пристъпи към решаването му. Благодарение на напредналата медицина самата операция в по-голямата част от случаите я извършвам презкожно, с минимални белези и травми за ходилото. Така възстановяването е по-бързо, а естетически резултатите са по-добри. Има деформации, които изискват по-сериозни реконструкции и тогава възстановяването се забавя.

Налага ли се промяна на начина на живот след това?

До голяма степен не! Предразположенията за деформация са си вродени. Упоритото поведение за връщане на деформацията може да доведе до рецидиви. Българите са устроени да стискат до последно и когато вече нямат избор, се решават да потърсят помощ. Не коментирам тези черти, но държа да отбележа, че деформация в първи-втори стадий се коригира много по-трайно и лесно от задълбочилите се с времето.

Ако все пак страхът у пациента надделее, има ли алтернативни начини за корекция?

За съжаление, конкретно при халукс-валгус корекциите трябва да са костни, коригиращи определени ъгли и пропорции. Никоя шина или външно устройство не може да промени ъглите на костите. Но методите се променят драстично (корекцията се извършва през дупчици с размери 2-3 мм) и не се налага дълъг възстановителен режим, болки и големи рани.

Кои дамски обувки са най-големият враг на ортопедите (и на пациентите)?

Човек е създаден, за да ходи бос. Така е най-естествено. Ето защо всички обувки са малко или много в разрез с творението. Колкото по-нестандартна е обувката, толкова по-големи щети нанася. Високите токчета с тесни върхове са може би най-яркият пример. Но пък съм на мнение, че няма по-грациозна обувка от тази.

Има ли „полезни“ обувки и какви са препоръките ви към дамите, за да съхранят стъпалата си красиви и най-вече здрави?

Обувките пазят ходилата ни от нараняване, от неблагоприятни температури. Но най-важната им характеристика е да са удобни. Ако човек не усеща сигнали, за които говорихме, значи щетите от обувките са минимални. Ако още с обуването има притискане, загуба на чувствителност, мазоли, означава, че обувките не са подходящи. Аз съветвам пациентите си да намират време да ходят боси!

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР