Стинг на 71 - и жилото му още е остро

eva.bg 02 October 2022

Преди 71 години в Англия, в семейството на фризьорка и шлосер, който заработва и като разносвач на мляко, се ражда първото от четирите им деца Гордън Матю Съмнър.

През годините той ще се прочуе като Стинг, ще направи музикална кариера - първо с групата си The Police, а после и самостоятелна. Ще стане суперзвезда. Ще има два брака и 6 деца. С втората си съпруга Труди Стайлър е женен от 1992 година, като преди това са съжителствали още 10 години. Стинг има самочувствието, че казва важни неща, така че нека да го чуем.

И, разбира се, да му честитим рождения ден, който той споделя с личности като Ани Лейбовиц, Дона Каран, и да, с Махатма Ганди.

Тайната на брака му

Постоянно (мен и съпругата ми) ни молят да разкрием нашата „тайна“ – защо бракът ни продължава много по-дълго от повечето холивудски бракове взети заедно. Повече от всичко друго това се дължи на унцията внимателно отношение, която предотвратява съперничеството между братята и сестрите, тя работи и срещу разделите и разводите. Труди и аз не само се обичаме, но и действително се харесваме един друг.  

За парите и децата

Хората си мислят, че те са родени със златна лъжичка в устата, но в действителност не са получили много. Определено не искам да им оставям голямо наследство, което да ги обременява. Децата ми трябва да работят. Те знаят това и рядко ме молят за каквото и да е, което аз наистина ценя и уважавам.

Удивлявай или напусни

Аз искам да удивлявам публиката, да удивлявам слушателя, да удивлявам себе си. За мен същността на музиката е в неочакваността. На всеки 8 такта е нужна изненада, иначе хората заспиват.

Не е за 14-годишни

Не ми е интересно да съчинявам песни за радио Топ 40 или за 14-годишни момиченца и момченца. Аз съм мъж на 62. Имам добра аудитория и съм длъжен да им отправям предизвикателства. Винаги очаквам, че зрителите ще тръгнат на пътешествие с мен.

За религията

В същността си аз съм агностик. Нямам проблем с Бога. Имам проблем с религията. Реших да изживея живота си без доверие в религиозната вяра. Смятам, че тя е опасна. Музиката е, която дава смисъл на живота ми и душевна утеха.

За семейството си

В семейния ми кръг нямаше и намек за това, ча ако го напусна, ще преуспея. Родителите ми не бяха особено наясно за какво мечтая. Те просто смятаха, че съм си изгубил ума, защото в очите им изглеждаше така, че съм захвърлил сигурна работа с пенсия и осигуровки. Баща ми до края на дните си не разбираше какво, по дяволите, правя. Смяташе, че трябва да имам нормална работа. Може да е бил прав. Аз исках да рискувам и да стана звезда.

За музикалните формати

За The X Factor (2004): Това е сапунена опера, която няма нищо общо с музиката. На практика, тя запрати музиката десетилетия назад. Телевизията е много цинична. Те (участниците) са или Марая Кери, или Уитни Хюстън, или Бойзоун и не им се препоръчва да създават каквито и да било уникални пръстови отпечатъци. X Factor е нелепо шоу, имате съдии, които не притежават никакви изявени таланти, освен саморекламата, които съветват какво да се носи и как да изглеждаш. Това е ужасно.

Вчера го гледах за първи път и бях потресен. Аз нямаше да попадна в The X Factor, защото не приличам на никого, говоря със собствени думи. Музикалната индустрия е бизнес и цехът не е  The X Factor.  Това са пъбовете и клубовете из цялата страна, или пък да седнете в караваната си и да пътувате нагоре и надолу по М1 и там да събирате аудитория. Така се изгражда гръбнак.

За Бах и гениите

Гениите на музиката, такива като Бах и Майлс Дейвис, прекрасно използват тишината. Не се стремят да използват колкото се може повече ноти.

Ако някой ме нарече гений, ще се изсмея. Просто имам своите моменти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР