Стинг - лентата на спомените

„Не мога да си представя живота, без да работя – твърди Стинг. – Идеята да не правя нищо ме ужасява. Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“

10 June 2021

През март излезе новият албум на Стинг – Duets, който включва партньорства с негови колеги музиканти от 20 години насам: легенди като Ерик Клептън, Дзукеро, Шарл Азнавур и Хулио Иглесиас, трендсетъри като Мери Джей Блайдж и Shaggy, екзотични музиканти като Cheb Mami, виртуози като Хърби Хенкок и съвсем млади имена като рапъра емигрант от Източна Европа Gashi. Може да бъде наречен албум на приятелството, в който големи музиканти и начинаещи се събират в удоволствието да правят добра музика. Включва 17 песни и е пътешествие през различни музикални стилове като джаз, соул, рап, поп, раи, френски шансон.

Стинг е на 69 години, с над 100 милиона продадени албума, над 7 милиона слушатели месечно в Spotify, 17 награди „Грами“, по три „Брит“, „Златен глобус“, ЕМИ, „Айвър Новело“, четири номинации за „Оскар“. От 1977 г. насам (когато започва да свири с The Police), макар да има два брака и общо шест деца, много голяма част от живота му се случва на път по турнета, концерти и записи. Такова е обичайното му ежедневие.

Новината за локдаун миналата година променя ритъма му. „Всеки ден изглеждаше един и същ – разказва Стинг. – Събуждаш се. Слънцето грее. После залязва. На следващия ден е същото. Започнах да губя представя сряда ли е, или събота.“ Както може да се сетите, това се превръща в песен. Мелодията напомня за Италия и Стинг кани Дзукеро да я направят заедно. Вместо да запее със своя дрезгав блусарски глас, италианецът изненадва с естествения си тенор ала Павароти. Видеото е записано в имението на Стинг в Тоскана и така започва работата му по албума Duets. „Не че е лошо да спиш три поредни дни в собственото си легло – обяснява той, – но връзката с другите музиканти, да свирим заедно, да пеем заедно взе много да ми липсва. Бях забравил за много неща, които съм правил през годините, и ми се прииска да си спомня „доброто старо време“.“

Спомените му го връщат към 1977 г., когато заедно с неговата банда The Police концертират по клубове и често имат участия с друга изгряваща група – The Tourists, в която пее Ани Ленъкс. Ани е от шотландския бряг над Ню Касъл, където живее Стинг, и двамата имат сходно усещане за света и живота, социално ангажирани са и с годините стават много близки. Последното им турне заедно е през 90-те, си спомня Стинг. Всяка вечер Ани излиза на сцена с него, за да изпълняват общата им песен, включена във филма „Дневникът на Бриджит Джоунс“ – We’ll Be Together. Тя е част и от Duets.

Връщайки лентата назад, британецът се сеща и за гостуването на Шарл Азнавур. Легендата на френския шансон идва на вечеря у дома им с Труди (съпругата на Стинг) и му предлага да направят колаборация (C’est comme un jour). За Стинг Азнавур е икона. Харесва го и като певец, и като актьор, и като личност и е много вдъхновен от идеята, макар че... изпитва известно притеснение за френския си, който е учил само седем години в училище. Сантиментът му към Франция и културата й много личи в албума. Има дует с Милен Фармер. В отговор на нейно обаждане да пеят заедно той й предлага парчето си Stollen Car. Записват видеото за крадеца на коли, който умее да отгатва историите на собствениците им, в Париж.

Париж вдъхновява Стинг и за евъргрийна Desert Rose през 1999 г. По онова време той е много голям почитател на клубовете Rai в северната част на града, където звучи африканска музика. Desert Rose е повлияна от стила rai. „Мислех си, че ми е нужен автентичен певец, и попаднах на този красив, много странен, уникален глас” – разказва певецът за срещата си с Cheb Mami. И двамата пишат своя част от текста независимо един от друг и се оказва, че се вълнуват от една и съща тема – силния копнеж по друго човешко същество, в който има почти религиозен момент. А малко пò на юг от френската столица, на Ривиерата, зад кулисите на един музикален фестивал преди време британският певец се запознава с френския хип-хопър Gims. Gims му пуска демо на своята песен Reste и го кани да се присъедини. Колаборацията с Хулио Иглесиас Fragile също е в резултат на покана от Хулио. Стинг участва само свирейки на китара, но тъй като това не му се случва често, се чувства провокиран и поласкан. В неговата песен It’s Probably Me пък Ерик Клептън свири на китара. Стинг я написва за филма „Смъртоносно оръжие“ с Мел Гибсън и Дани Глоувър и в текста отразява приятелството на двама мачо мъже.

За песента Whenever I Say Your Name с Мери Джей Блайдж се вдъхновява от прелюд на Бах. Стинг си признава, че много харесва музиката на композитора и свири негови мелодии всеки ден. Адаптирайки класическия мотив в поп парче, се сеща за хип-хоп соул певицата с прекрасния й мощен глас.

В Duets има брилянтни музикантски срещи с инструменталисти като пианиста, композитор и джазмен Хърби Хенкок и тромпетиста Крис Боти, когото Стинг уволнява от групата си, защото оценява големия му потенциал да направи собствена кариера.
„Не мога да спра да работя – потвърждава Стинг, – дори когато не правим турнета. Влизам в студиото всеки ден и ми е приятно да разменям файлове с музика с други музиканти, без значение на кой континент живеят.“

Потвърждава, че работи по нов албум. Вече го е преполовил. Надява се да го довърши до средата на лятото и да го издаде до края на 2021. Стинг е от хората, които обичат да работят с идеята за краен срок, защото иначе работата го поглъща и... може никога да не приключи даден проект.

Надява се през 2022 г. да направи турне. А дотогава в подкрепа на албума Duets за почитателите му има интерактивен уебсайт със снимки и видеокоментари на певеца към всяко парче. Достъпен на много езици (английски, френски, италиански, немски, испански, полски и японски), уебсайтът хронологично разглежда новия албум с музикално пътешествие от 1992 до днес. Duets е наличен за стрийминг и сваляне в дигиталните платформи и на физически носител и в онлайн магазина MusicMall.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР