Том Круз - самурай на 60

След 4 години, прекарани извън светлините на прожекторите – последният филм с негово участие бе „Мисията невъзможна: Разпад“ (2018) – Том Круз се завърна победоносно в играта. Екшън суперпродукцията „Топ Гън: Маверик“, освен че вече се превърна в безусловния блокбъстър на лятото, оглави и класацията за най-касовите проекти на самия Круз с над 1 млрд. долара печалба.

Ирина Иванова 23 September 2022

След 4 години, прекарани извън светлините на прожекторите – последният филм с негово участие бе „Мисията невъзможна: Разпад“ (2018) – Том Круз се завърна победоносно в играта. Екшън суперпродукцията „Топ Гън: Маверик“, освен че вече се превърна в безусловния блокбъстър на лятото, оглави и класацията за най-касовите проекти на самия Круз с над 1 млрд. долара печалба.

Може и да прочетете или дочуете мнения, че филмът е инфантилно забавление, технологичен спектакъл, дъвка за очите на разглезената тийн аудитория, но… когато боксофисът говори, и критиците мълчат. Том Круз отлично знае това, а грандиозният успех на филма му (той е и негов продуцент) идва точно навреме – като подарък за 60-годишния юбилей на една от най-големите холивудски звезди от края на 20. и началото на 21. век и един от най-високоплатените актьори на всички времена.

Липсва ни онзи Том Круз – от филми като „Цветът на парите“ на Мартин Скорсезе, „Рейнман“ на Бари Левинсън, „Магнолия“ на Пол Томас Андерсън и „Джери Магуайър“ на Камерън Кроу, където актьорският му талант впечатлява много повече от физическата му форма, но пък не можем да не се възхитим на начина, по който изглежда той днес.

Мисия невъзможна ли е да си секссимвол на 60? За Том Круз очевидно не.

Три брака, три развода, три деца, имения на най-мечтаните места в света, собствен самолет за 19 пасажери, филмография, в която само поредицата „Мисията невъзможна“ (6 филма, създадени в периода 1996-2018) е спечелила над 3,5 милиарда долара, три номинации за „Оскар“, почетна „Златна палма“ от тазгодишния кинофестивал в Кан и 600 млн. долара в банковата сметка.

През годините е преживявал само два скандала – единият е свързан със сциентоложката църква, в която членува от десетилетия, а другият – с периодично появяващите се из таблоидите „разкрития“, че всъщност е гей, но не иска да го признае, за да не пострада кариерата му. В чест на 60-годишнината на една от най-големите холивудски звезди на нашето време (Круз празнува рожден ден на 3 юли) събрахме за вас най-интересните факти и истории и подредихме пъзела на живота му.



Хокеят, първата любов
Родителите на Том се развеждат, когато е на 12. Семейството оцелява на ръба на бедността, а баща му, по признанията на самия актьор, е груб и дори жесток човек, който често посяга на децата си. Нещо, което Круз никога не му прощава (баща му умира от рак на 50-годишна възраст). Заедно със сестрите си той остава при майка си и през целия гимназиален курс семейството обикаля 15 града, а Том сменя 14 училища. Така и не успява да завърже приятелства, но затова пък, когато се преместват да живеят в Канада, се влюбва в хокея на лед. Моли майка си да го запише да тренира, но тя категорично отказва, опасявайки се, че някой ще му разбие главата. Въпреки това Том успява тайно от нея да се научи и тогава разбира, че за сбъдването на собствените мечти си отговорен само ти. Така започва най-трудното състезание в живота му – това със самия себе си.

Мога ли да го направя?

На 17 години той вече знае, че иска да бъде актьор. С подкрепата на майка си и втория ѝ съпруг заминава за Ню Йорк, където се опитва да си намери работа в телевизията. Първите му роли са във филмите Endless Love и Taps. Толкова е въодушевен, че докато траят снимките, не може да спи през нощта. Оттук нататък единственият въпрос, който си задава, е: А това мога ли да го направя? В интервю за Vanity Fair от 2002 г. актьорът казва, че никога през всичките тези години, дори за секунда не си е позволил да се отпусне и да се почувства „част от шоуто“. Всяка роля за него е тест, на който самият той се подлага. Професионализмът и усърдието му са легендарни и затова в Холивуд често за него се говори като за „отличника на класа“. Той никога не е изпадал в зависимости – нито алкохол, нито наркотици, нито лекарства, не е лежал в клиники за детоксикация, не е изпадал в тежки – и особено в шумно разгласявани из медиите – депресии. Познавате ли друга такава суперзвезда?!

Обичам самураите, гледам на тях като на хора на изкуството, но за своето време. Когато прочетох кодекса за поведение на самураите Бушидо, разпознах всичко онова, което ме движи в живота в едно-единствено изречение: Ако няма кой да помогне, излез и намери кой да помогне
„Рискован бизнес“ (1983): големият пробив

Круз е само на 21, когато прави първия си пробив във филма „Рискован бизнес“ (Risky Buisness) с режисьор Пол Брикман. Историята е за младеж от богато семейство, който използва отсъствието на родителите си, за да си поръча проститутка и да се почувства възрастен, но се оказва, че се е забъркал в сериозна игра. Том и 23-годишната актриса Ребека де Морни, изпълняваща главната женска роля, се влюбват лудо, макар че по това време Ребека е обвързана с актьора Хари Дийн Статън, по-възрастен от нея с 32 години, който по време на снимките на „Рискован бизнес“ се настанил в съседния хотел, за да е близо до любимата си. Круз също съвсем не се ограничава само с Ребека. Според актьора Къртис Армстронг, който също участва във филма, след като приключвал снимките си за деня, Круз се отдавал на две неща – Библията и момичетата, които буквално се редели на опашка пред вратата на хотелската му стая. Очевидно и двете удоволствия му помагали, защото филмът с бюджет около 6,5 млн. долара донесъл на продуцентите неколкократно по-голяма печалба, а след него Том Круз завинаги скъсал с анонимността.

Сциентологията

Ако има сянка в иначе безупречната биография на Круз, то това без съмнение е сциентологията – система от религиозни вярвания и философски постулати, създадена през 50-те години, която отхвърля християнството, приема, че покаянието и смирението са унизителни, и работи за индивидуалния успех. Том Круз става част от сциентологията, когато се запознава с актрисата Мими Роджърс, първата си съпруга. Роджърс е второ поколение последователка на сциентологията. Благодарение на новата си вяра той успява да се справи с тежката форма на дислексия, от която страда още като дете, и да продължи образованието си. Сциентологията, по думите на Круз, му е предоставила средствата за отстраняване практически на всяка трудност, която някога е имал. Според него успехът му без принадлежността му към тази религиозно-духовна система би бил невъзможен. Общественото мнение за сциентологията се различава от това на актьора. Според мнозина това е секта, която изнудва, манипулира и разорява хората, членуващи в нея, и е причина за много самоубийства.



Мими Роджърс

Двамата с Круз се срещат през 1985 г., докато той работи върху своя първи голям хит – филма „Топ Гън“. По това време актьорът е убеден, че трябва да спазва безбрачие, за да запази чистотата на душата и тялото си – своите актьорски инструменти. Само че се влюбва в Мими Роджърс и през 1987 г. двамата се женят на малка интимна церемония. Том, който вече е голяма звезда, обожава жена си, грижи се за нея и става ревностен последовател на сциентолозите. Дори сциентологията обаче се оказва безсилна, когато през 1987 г. на снимачната площадка на филма „Дни на грохот“ Круз среща австралийката Никол Кидман. С Роджърс официално се развеждат през 1989 г.

Урокът на Пол Нюман

В един от най-добрите си филми – „Цветът на парите“ (1987) на Мартин Скорсезе, Том Круз и Пол Нюман са играчи на билярд. Круз е толкова въодушевен, че ще снима с легенди като Скорсезе и Нюман, че единственото, за което мисли, е как да бъде техен достоен партньор. За една от външните сцени настоява да е облечен в тишърт и кожено яке, защото е убеден, че това ще е много секси. Само дето не съобразява, че реалните снимки ще са през януари в Чикаго. При снимането на сцената дъхът му буквално замръзва от студ, едва успява да говори. Екипът успява да го „размрази“ с подръчни средства като алкохол и сешоари. Когато снимат следващата сцена, Том и Нюман са в кола. Круз вижда, че легендарният актьор е добре облечен, а в колата е включено отопление. Нюман го поглежда насмешливо: „Сигурно си избрал… „костюма“ си през лятото, нали?“ „Така е, сър“ – отвърнал му Том, още неуспял съвсем да се съвземе от болезненото измръзване. „Гледай и се учи, хлапе! Гледай и се учи!“ Никога след това Круз няма да принесе истинската актьорска работа в жертва на суетата.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР