Най-тъжното пътуване... и дългото сбогуване

eva.bg 12 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Започна най-тъжното пътуване и най-дългото сбогуване...Кортежът с ковчега на покойната кралица Елизабет II напусна замъка Балморал в Шотландия, минавайки през предварително обявен маршрут, за да могат поданиците да се сбогуват с нея.

Част от процесията бе принцеса Ан. Оказва се, че именно кралицата е поискала дъщеря й да я съпровожда в последното пътуване.

Ковчегът бе положен в тронната зала на двореца Холируд в Единбург, а след това ще бъде поставен в катедралата Сейнт Джайлс, където всеки може да отдаде своята почит и да си вземе последно сбогом. Утре със самолет ще бъде откаран в Бъкингамския дворец.

В сряда ще мине през централните лондонски улици до Уестминстърско абатство. Тогава зад ковчега ще бъде новият крал Чарлз III. Ковчегът ще остане в абатството четири дни.

Погребението ще е в понеделник – 19 септември. Очаква се да пристигнат политици и кралски особи от цял свят. Освен всички европейски лидери, в Лондон за погребението ще дойдат президентът на САЩ Джо Байдън с първата си дама, както и бишвият американски президент Барак Обама със съпругата си.

Вижтe снимки в галерията ни.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР