Кралят на романтичните комедии: Хю Грант на 62

И въпреки че именно романтичните филми му донесоха едни от най-големите отличия, включително две награди „Еми“ в праймтайм, „Златен глобус“ и БАФТА, Хю Грант все пак успя да ни покаже, че талантът му значително надскача рамките на захаросания жанр.

Десислава Найденова 10 September 2022

Снимка: getty images/guliver

„Четири сватби и едно погребение“, „Нотинг Хил“, „Наистина любов“... Заради подобни заглавия Хю Грант си е спечелил титлата „краля на романтичните комедии“. Самият той обаче съжалява за тези свои роли и десетките еднообразни сюжети.

И въпреки че именно романтичните филми му донесоха едни от най-големите отличия, включително две награди „Еми“ в праймтайм, „Златен глобус“ и БАФТА, Хю Грант все пак успя да ни покаже, че талантът му значително надскача рамките на захаросания жанр. Спомнете си минисериала на HBO „Отмяната“ („The Undoing“) с Никол Кидман и него.

На 9 септември актьорът навърши 62. Баща е на пет деца, родени от две различни жени за период от 6 години (между 2012 г. и 2018 г.), уау! За първи път Хю Грант става татко на 51. Най-малкото му дете сега е на 4 години. След бурния ергенски живот, многобройните връзки и изневери Грант в момента е щастливо женен за Анна Ебърщайн, която е телевизионен продуцент и майка на три от петте му деца. Съпругата му не харесва романтичните му филми, защото предпочита по-тежки жанрове.

Хю Грант неведнъж е казвал, че да стане актьор, не е било мечта за него. Въпреки че не идва от много богато семейство, получава елитно образование. Завършва специалност Английска литература в Оксфордския университет. Работи като сценарист на реклами, а към актьорската професия се насочва случайно. Твърди, че е много по-добър на сцената, отколкото пред камера. Всичките образи, в които се превъплъщава, са на британци. Говори свободно френски език.

Хю Грант първоначално отказва да заснеме прословутата сцена от „Наистина любов“, в която като министър-председател танцува. Дори настоява да я премахнат от сценария. Все пак режисьорът успява да го убеди и така сцената се превръща в една от най-запомнящите се и емблематични във филма. По-късно Грант споделя в интервю, че се е страхувал повече от тази сцена, отколкото от това да му извадят всичките зъби.

В шоуто на Хауърд Стърн Хю Грант разкрива, че за известен период от време се е преструвал за свой собствен агент. За целта е създал алтернативен имейл акаунт с името на несъществуваща личност и сам е уговарял професионалните си ангажименти. Това му е спестило огромна сума пари.

Една от най-дългите му връзки е с актрисата Елизабет Хърли. Двамата са заедно цели 13 години. След раздялата поддържат добри отношения, дори Грант е кръстник на детето на Хърли. Участват заедно през 1999 г. в „Мики Синьото око“.

През 1995 г. Хю Грант е класиран на 43-то място от Empire Magazine в „100-те най-секси звезди“ в историята на киното. Почти 30 години по-късно актьорът се чувства все така млад и жизнен. Или поне до момента, в който пред погледа му не попадне негова снимка. Тогава си казва „Кой е този старец?“ и осъзнава, че всъщност вече не е толкова млад.

Хю Грант е ценител на изкуството. През 2001 г. той купува портрет на Елизабет Тейлър, дело на Анди Уорхол, за 4 млн. долара, а през 2007 г. го продава за 23,5 млн. долара.

Хю Грант обожава голф, дори казва, че е пристрастен към този спорт. Актьорът е и запален футболен фен, въпреки че самият той никога не е играл футбол. Подкрепя лондонския „Фулъм“, който е любимият отбор и на Елизабет Хърли, Пиърс Броснан, Хю Лори и Даниел Радклиф.

Не съм безнадежден романтик. Аз съм точно обратното. Гадняр. Его маниак.
Образът на младия британец, който се влюбва в жена, най-често американка, е запазена марка от 90-те на Хю Грант. В реалния живот обаче актьорът е почти пълна противоположност на този тип мъж. Грант е известен със сарказма и дори с арогантността си. Казва, че Дрю Баримор го мрази, а с Робърт Дауни Джуниър имат дългогодишна вражда, която не крият от фенове и медии. За Рене Зелуегър, с която играят заедно в поредицата „Дневника на Бриджит Джоунс“, казва, че е огромен талант, което тя доказва безапелационно с превъплъщението си в образа на Джуди Гарланд. Хю Грант я уважава безкрайно като човек и като актриса, тя е един от малкото му истински приятели в Холивуд.

След като Хю Грант изгубва майка си, която се бори с диагноза рак, започва да работи с Marie Curie Cancer Care. Това е благотворителна организация, която помага на терминално болни пациенти да напуснат живота в позната обстановка у дома. Всяка година актьорът популяризира Great Daffodil Appeal, голямо събитие за набиране на средства.

Хю Грант казва, че раждането на децата му го е направило по-добър не само в живота, но и в работата. Причината за това е, че той вече не е някакъв „полуатрофирал играч на голф“, а изведнъж се е превърнал в „мъж с живот, пълен с любов“.

„Обичам жена си, обичам децата си. И те ме обичат. И изведнъж (много необичайно за един англичанин) имам целия този достъп до емоции. Всеобхватен достъп. Понякога е трудно да сдържам всичко това в себе си.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР