макияжът дежа вю

Ако проследите есенния макияж, ще се убедите, че цифрите 2005, 2006 или 2007 на практика не играят кой знае каква роля.

Свобoда Сидерова 13 April 2009

Визажистите пак зациклиха около естествеността и гламура. Единствената свежест е историческата разходка из вековете и посещението на художествена галерия. Образът на древна царица или модел на художник заменят доста омръзналата готика.

Дизайнерите се умориха от буйството на багрите, прекаления блясък на аксесоарите и обилието на флоралната тематика. Но благосклонно ни оставиха монохромността от лятото и сиянието на сребристосивото и златното. Добавете към тях приглушените цветове (единствените ярки акценти са агресивно червено, виолетово и ултрамарин, както и дългите ръкавици и наслаганите един върху друг колани), и ще ви стане ясно защо макияжът е порядъчно „равен" в тон с модата. Хубавото е, че се сложи точка на андрогенността и суровия поглед на киборг. Разтопеният метал върху очите липсва, което не може да се каже за блестящия акцент във вътрешния ъгъл на очите.

Нефертити

Колекцията на Alexander McQueen ни препраща към отминали цивилизации. Макияжът в духа на Древен Египет, който ви кара да се чувствате като Нефертити или Клеопатра, е много знаков и е своего рода компенсация за маke-up скучнотията. Рисувани плътни в основата вежди, взети „назаем" от досегашния им „собственик" - Dior. И супер яка очна линия на горния и долния клепач, която, разминавайки се, образува знака на вечността. Оригиналната хрумка е подсилена както от натрапчивия цвят на сенките - от ярък ултрамарин, през дълбоко сапфиреносиньо до фъстъченозелено, така и от начина на нанасяне - от основата на очите до под веждите. Много графично и супер контрастно. Царственият макияж на очите изисква царствени устни. Грешка. Цветовете са повече от овладени, да не кажем натуралистични.

Comme des Garcons също е обхванат от цветна треска. Balenciaga си пада по етническия стил, но смесването на културите - Австрия, Монголия, Перу, Бали, Африка... е размътило мозъка на визажистите. Очите и веждите са „хванати" ангро в бял блок, украсен с линия или корона (кой както разбира символа между веждите). Може да е шантаво, но придава индивидуалност.

Мис очарование

Визажистите от Marchesa черпят идея от нестандартния стил на Дукесата на Уиндзор. Лицето е много чисто и неутрално с лек намек за сияние. Само основа върху предварително подготвената с овлажнител кожа и малко компактна пудра върху Т-зоната, за да обере лъщенето. Или матиращият гел-пудра Mister Mat на Givenchy, който оставя след себе си пудрена мекота и копринена прозрачност. Плюс блещукащи сенки в розово върху скулите, слепоочията и изпъкналата част под веждите, за да засияе лицето. Строгите очи изглеждат неуместно на фона на едва гримираното лице, така че заложете на еднообразието, т.е. на същите сенки. Продължете с неутрално матови сенки под долния клепач и в основата на миглите. С тях може да оформите и скулите. Прахообразният руж отгоре придава на лицето 3D ефект. Розовата плътност на устните се дължи на мацването с блясък.

Calvin Klein го удря на абсолютен минимализъм като „изсмуква" и последната капчица кръв от лицето. Chanel пък изненадващо интерпретира кукленския look с рисувани вежди. Детайлът добавя интригата, която липсва на мис Очарование.

Съблазнителка

Опушените очи са новата стара философия, която трябва да си спомните, още повече че при колекцията на Thakoon с принтове на паунови пера тя е задължителна. За драматичен поглед, закотвен към строгите вежди, комбинирайте кафяви и розови сенки. Резултатът - плуващи фалшиво наивни очи, е диаболично убедителен. Ще го постигнете със звездния продукт Diorissime - палитра от 6 цвята: 4 за очи и 2 за устни. Неслучайно името на единия вариант е Seduction Drama («Съблазнителна драма"). Палитрата за очи Prismissime Eye на Givenchy е като игра на криеница.

Контрастът с нюансите (топъл/студен), текстурата (матова/блестяща) и размяната на местата (светлина върху тъмните зони и сянка върху светлите), са чиста проба провокация. Матовата кожа изглежда странно с пернати клепачи, така че подберете блестящи средства и ги нанесете върху зоните, които искате да изпъкнат. Ружът добавя свежест към излъчването и макияжът не изглежда сериозен. За да фокусирате вниманието върху очите, запазете устните чисти. За «гол» ефект неутрализирайте естествената им червенина с основа. Изтънченост на nude внушението и свръхчувствена плътност на устните придава и глосът Dior Addict Lip Maximizer с колаген.

Муза на художник

Вдъхновените от датския художник Вермеер мъхести пуловери, блузи от ламе и свръхголеми барети на Lоuis Vuitton изискват бунтовен макияж. Първичната, леко тонирана кожа, покрита с чист воал от пудра, е като на тайнствената муза на майстора от старите картини. Изисква се бачкане и то яко. Най-лесно ще ви бъде с палитрата Esprit Couture на YSL. Хармонията от 4 цветни пудри, напомняща вечерна рокля с гол гръб и сатенена панделка, е вдъхновена от колекцията на марката от 1983 г.

Бледият огън върху лицето „прескача" и върху устните. Вместо традиционното оцветяване, използвайте солово омекотяващ балсам. Изглаждащият фиксатор за устни KissKiss Liplift на Guerlain също върши работа. Изисканият look обаче се дължи на смело очертаните горни клепачи. С черен молив удължете линията, като я повдигнете като крило в посока към слепоочията.

Макияжът на Dior няма нищо общо с фламандската живопис, освен че e преувеличен - ако са вежди, то са дебели, ако са мигли, то са фалшиви. Галиано може да бъде извинен. Колекцията е юбилейна - 60-годишнината на марката и 10 години на служба при нея. Make-up вакханалията при собствената му колекция напомня мазките от платната на Реноар, Дега и Тулуз-Лотрек. Устните като „кокоше дупе" и мазалото върху очите май идват в повече.

Гламуристка

Минималистите имат собствена концепция за красота. Безупречна кожа, тонирани в мока клепачи, червени устни и очна линия тук, не там. Нещо като младата Шарлот Рамплинг. Именно на нея прилича днешното бляскаво момиче според Veronique Branquinho. Леко недовършеният и гибелно секси макияж е вдъхновен от 70-те. Сенките в цвят на кафе на зърна придават на очите дискретна изразителност. Новото оръжие за масово поразяване се нарича Ombre Eclat на Guerlain. Триото включва 2 цвята прахообразни сенки и кремообразна очна линия. Перлената основа върху скулите и вътрешните ъгълчета на очите разпръсква здравословен блясък.

 Другият начин да го постигнете е фон дьо тенът 10 Hour Sleep Effect на Bourjois с ефект на 10-часов сън. Абсолютна драма е богатото червено върху устните. Ще я избегнете като го омекотите с прозрачно червено. Или като забъркате микс. Подобна опция предлага звездната палитра за устни Les 4 Camelias de Chanel. При това блясъците са във формата на камелия. Не е ясно защо Госпожицата я е избрала за една от емблемите си, по-важното е, че мистериозността й рефлектира върху устните.

Valentino също е верен на стила „прост" разкош за познавачи. Въпреки че се е отплеснал по шотландската тема и далеч не е толкова минималистичен, Jean Paul Gaultier дава своята лепта към образа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР