Михаела Филева за един по-добър свят

Попитахме Михаела Филева, с която споделяме отношение към зелените практики, как успява да ги съчетае със своя натоварен режим и какво я кара да живее по-осъзнато.

eva.bg 25 August 2022

Светът никога няма да бъде същият. Как да участваме в неговата промяна осъзнато и активно? И можем ли да превърнем тази ангажираност във всекидневна рутина? Попитахме Михаела Филева, с която споделяме отношение към зелените практики, как успява да ги съчетае със своя натоварен режим и какво я кара да живее по-осъзнато.

Срещаме се с ослепителната й усмивка в сградата на ПроКредит Банк България, една наистина зелена банка, която в началото на лятото заедно с Графа покани Михаела и още куп артисти да отговорят на въпроса "Ако банкирането беше песен, коя песен щеше да бъде?"

Михаела, къде те откриваме в момента? На каква вълна си сега? :)

В разгара на лятото! Пътувам между концерти в цялата страна. Точно сега с екипа ми сме на вълна подготовка за следващите дати от националното ми турне – в последните топли дни на септември ще бъдем на откритите сцени в Пловдив (27 септември) и Стара Загора (28 септември), а през октомври – в Кърджали и Сандански. Нямам търпение :)

Как започва и завършва един твой ден през лятото? Успяваш ли да отделяш време за релакс, за себе си?

Ставам все по-добра в намирането на баланс между концертите и останалите ми работни ангажименти от една страна, и от друга – времето за почивка, за мен самата. Всекидневието ми е адски динамично и дните ми рядко си приличат. Нямам задължители ритуали за начало и край на деня, но опитвам винаги да го започвам с усмивка!

Музикалният ти афиш е доста сериозен – как устойчивият или т.нар. зелен начин на живот се вписва в него?

Без значение дали си вкъщи, навън с приятели, или на концерт, ако си приел, че твоите навици допринасят за опазването на природата и изобщо на света такъв, какъвто искаме да бъде, правиш всичко възможно това да се случи. Крайната цел е ясна и честно казано, лесно постижима – да намалим отпечатъка от дейността и живота ни върху околната среда.

Специално в концертната ми дейност, през последните години използвам все по-малко печатни материали. Предпочитам дигиталните медии за промотиране на предстоящите ми събития. Така намалявам свръхразхода на хартия, за чието рециклиране впоследствие също се използва голям ресурс. Важи и за билетите, които могат да бъдат купени и чекирани онлайн; това е не само полезно за планетата, но и удобно за публиката – спестявам им времето за редене на опашки, както и ресурса за транспорт, с който стигат до физическа билетна каса.

Щях да забравя :) В производството на обложката на последния ми албум "Ин и Ян" не използвахме никаква пластмаса!

Знаем, че тези идеи те вълнуват отдавна – защо трябва да сме загрижени и отговорни към средата около нас, към планетата?

Отношението към средата на живот е всъщност отговорност към следващите поколения. Всички ние сме тук, за да предадем нататък – така, както някой някога го е направил за нас. Не можем да очакваме, че промяната към по-устойчив свят ще се случи без нашето участие. Когато изхвърлиш битов отпадък, той изчезва само от дома ти, но продължава да съществува и да оказва влияние върху природата, при това в глобален мащаб – не само там, където живееш. Световните ресурси от чиста питейна вода намаляват, замърсеният въздух влияе директно на нашето здраве и последиците стават все по-осезаеми. Наша отговорност е да превърнем в реалност зелените идеи.

Над 60% от автомобилите в автопарка на ПроКредит Банк България са електромобили и plug-in хибридни автомобили

А какво мислиш за придвижването с електрически транспорт?

В големите градове има все повече възможности за придвижване с електрически транспорт. Според мен е въпрос на време той да навлезе във всекдневието на всеки от нас – дали под формата на електромобили, тротинетки или градски транспорт без вредни емисии, които да замърсяват въздуха, който дишаме. Но за да стигнем дотам и този трянспорт да е масово достъпен, трябва да се изгради необходимата инфраструктура. Вече виждам реализирани частни инициативи в тази посока. ПроКредит Банк например изграждат със свои средства голяма мрежа от електроколонки – над 70 в цялата страна.

Има ли как във всекидневно да живеем по-природосъобразно? Сподели своя опит.

Ето 3 бързи неща, които всеки може да прави у дома – да изхвърля битовия си отпадък разделно, да спира водата, докато си мие зъбите, да използва бутилки и торбички за многократна употреба. Толкова просто, нали?

За кои световни звезди знаеш, че дават добър личен пример в грижата за планетата?

Филантропи като Бил Гейтс и екс-съпругата му Мелинда прилагат изобретателното си мислене и финансов ресурс в инициативата "Вода, здравеопазване и хигиена". През 2012 г. тя революционизира концепцията за човешките отпадъци чрез иновация, която прави значителни промени в опазването на околната среда и човешкото здраве. Въпрос на време е производствената й себестойност да бъде оптимизирана, така че да започнем да я използваме масово.

Силно ме обнадеждавава, че освен бизнес хора и професионалисти с инженерно или финансово мислене в зелените каузи все по-често се включват артисти, актьори, изобщо хиперпопулярни имена, чиито послания и действия оказват емоционално въздействие върху хора буквално във всяка точка на света. Информацията и практиките, които идват от тях, могат да направят чудеса с начина на мислене на следващите поколения. Незвисимо дали става въпрос за фешън бранда Bionic Yarn на Фарел Уилямс, който рециклира пластмасови отпадъци от световния океан в неземни модни артикули, или за хартията от пшеница, която Уди Харелсън произвежда, или за линиите натурална и устойчива козметика на звезди като Мили Боби Браун, Джесика Алба и Гуинет Полтроу.

Издай тайните си за натурална и щадяща природата красота, за перфектна форма – козметика, хранене, wellbeing…

Истината е, че нито една козметична процедура не може да замести редовния спорт и балансираното хранене. Благодарение на тях се грижа както за физическото, така и за менталното си здраве.

Михаела Филева в енергийно ефективната сграда на ПроКредит Банк София

Кои са твоите топ 3 зелени съвета за лятото?

1. Когато отидете на плажа, съберете поне 5 отпадъка, които не са ваши… вашите също, разбира се :))

2. Използвайте опциите за споделено пътуване между приятели към морето – ще ви излезе по-изгодно, ще си имате компания, а и ще намалите въглеродния отпечатък на почивката си.

3. Производството на месо е един от основните замърсители на околната среда: хапвайте повече сезонни плодове и зеленчуци и се наслаждавайте на веджи ястия по-често!

Къде феновете ти могат да те видят и чуят до края на лятото?

Концертната ми програма е много наситена, очаквайте ме и във вашия град! :) За повече подробности – може да следите предстоящите събития в социалните ми мрежи.

Като всеки бизнес, ПроКредит Банк също оставя своя отпечатък върху околната среда. Немска компания с високи екологични стандарти, ПроКредит Банк успешно въвежда уникална система за проследяване и анализ на използваните ресурси. Благодарение на това днес зелената банка успява да намали потреблението на енергия и вода в своите сгради с 50%. В стремежа си да бъде въглеродно неутрална, ПроКредит Банк инсталира и собствени фотоволтаични централи върху покривите на своите сгради. Освен намаляване на използваната енергия, ПроКредит Банк България постоянно стимулира електронния обмен на документи в почти всичките си вътрешни процеси. Над половината автомобили в автопарка на банката са еко. В резултат на всички тези мерки за 5 години банката успява да намали емисиите на парникови газове със 70%.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР