Свободата „в средата на нищото“

През последните години в кулинарията стана суперактуално да се говори за zero waste (нулев отпадък) на хранителни продукти. Това изисква интелигентно отношение към пазаруването и готвенето. Същия процес, но много по-концептуален, откриваме в съвременната архитектура и дизайн.

Елка Влаховска 31 August 2022

Снимка: Joe Fletcher Photography

През последните години в кулинарията стана суперактуално да се говори за zero waste (нулев отпадък) на хранителни продукти. Това изисква интелигентно отношение към пазаруването и готвенето. Същия процес, но много по-концептуален, откриваме в съвременната архитектура и дизайн.

Домът на семейството с две дъщери на човек, който работи в Силициевата долина, се намира в местността Биг Сур, недалече от Монтерей, Калифорния. Още Джон Стайнбек е влюбен в този „див“ регион, който описва в романа си „Тортила флет“. По времето на Голямата депресия писателят живее със семейството си в къща в залива, наследена от баща му. По-късно и литературната звезда на битническото поколение Джак Керуак отдава почит на духа на мястото, което в съзнанието на поколения американци е символ на свободния дух, с романа си „Биг сур“.

Когато собственикът на имота възлага проектирането на удобно място за живот, далече от шума и хаоса на обичайната калифорнийска действителност, той има идеята за ваканционен дом, в който семейството му да се наслаждава на тишината, гледката на океана и липсата на досадни съседи. Но във времената на пандемията това се превръща в постоянен дом, в който бащата работи хоумофис.  

Вземайки вдъхновение от околния пейзаж и духа на мястото, архитектурното студио Schicketanz, собственост на Мери Ан Шикетанц, проектира спиращ дъха устойчив дом, който буквално се слива с пейзажа и осигурява независимост на обитаването на всякакво ниво. Използвани са местен гранит от Калифорния,  специална устойчива мазилка за четирите „куба“, поставени пред скалните стени и вписани неутрално в пейзажа, както и естествени местни материали за изграждането на подпорната стена, издълбана в склона, за да защитава обекта от силните планински ветрове. Всичко е решено в неутрална палитра, подчинена на идеята за „пещера“ в планината.

В интериора Шикетанц и екипът ѝ правят подбор на най-доброто от световния интериорен дизайн – Coup D’etat, Holly Hunt, Larsen, Moooi, Piet Boon, Miele, Brizio, B&B Italia, Tai Ping, Phillip Jeffries, Giorgetti, Pindler. Домът е оживен и с изкуство, защото дори най-скъпо струващите мебели не могат да му придадат достатъчно „душа“. Тук всичко е проектирано по поръчка – леглата, отоманките, шкафовете за книги и медийните шкафове. Меката мебел е избирана от „най-доброто на най-доброто“ от световния дизайн. Трапезарната маса „Kauri“ от Rea 1920 и столовете „Ginger“ от Poltrona Frau са в централната част на трапезарията, която е с гледка към океана на запад и към вътрешния двор на изток.

В кухнята шкафовете от Sozo Studio са окачени пред мозайка от малиново и златисто на плочки от Bisazza, вдъхновена от картината на Марк Ротко „Бял център“.    

В допълнение към луксозните, висок клас довършителни работи и обзавеждането, и предвид екстремното местоположение, от архитектурното студио се очаква да подсигури и енергийна независимост на дома. Това не е лека задача за архитектите, които залагат на слънчевите панели и стените Tesla Powerwall за генерирането на електроенергия и на затоплянето на водата (за басейна),  когато мрежовото захранване не е налично. Произведената на място мощност покрива всички енергийни нужди на дома, плюс захранването на два електромобила.

Schicketanz е студио за архитектура, интериорен дизайн и консултации с пълен набор от услуги, базирано в Кармел, Калифорния, и Бангалор, Индия. Фирмата е търсена заради способността си да съчетава философския подход към ландшафта, архитектурата и интериорния дизайн, с удобството за живеене.

Основателката, Габриеле Мери Ан Шикетанц, е практикуващ архитект повече от три десетилетия, с портфолио, обхващащо Западните Съединени щати, както и Европа. Тя е известна с това, че създава дизайни, които предлагат класическа простота и естествена елегантност.

В този уникален проект в Калифорния студиото среща предизвикателства, на които успява да даде модерен отговор.
В съответствие с местните закони за планиране новата сграда трябва да бъде невидима от преминаващата наблизо основна магистрала. Така екипът, освен предизвикателството да осигури енергийна независимост, е длъжен да прегради с изкуствен хълм имота откъм океана. Крайният ефект е дом, вписан в околния пейзаж, чиито обитатели се чувстват едно с природата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР