Мили Боби Браун, „новият Том Круз“

Когато се появи за първи път пред очите ни през 2016 г. като Илевън от хитовия научнофантастичен трилър сериал Stranger Things, 12-годишната тогава Мили Боби Браун беше с ниско подстригана коса и болнична риза, а от погледа ù на дете с мистични свръхспособности буквално ни побиваха тръпки

Ирина Иванова 17 August 2022

Снимка: getty images/guliver

Когато се появи за първи път пред очите ни през 2016 г. като Илевън от хитовия научнофантастичен трилър сериал Stranger Things, 12-годишната тогава Мили Боби Браун беше с ниско подстригана коса и болнична риза, а от погледа ù на дете с мистични свръхспособности буквално ни побиваха тръпки. Днес, шест години и четири суперуспешни сезона по-късно, Мили е руса, секси и самоуверена млада жена, истинска звезда! Споменахме ли, че гаджето ù е Джейк БонДжоуви, красивият син на роклегендата Джон Бон Джоуви?

Любителите на клишетата вече определиха Мили Боби Браун като „бъдещата Мерил Стрийп“, визирайки безграничните ѝ възможности за превъплъщение, при това демонстрирани още в ранна тийнейджърска възраст. По-оригиналните обаче – а създателите на сериала Stranger Things, братята Рос и Мат Дъфър, със сигурност принадлежат към тази категория – я нарекоха „новият Том Круз“. Защото точно като Круз и малката Мили Боби Браун има железен инстинкт за това как работи камерата и как да извлече максималното от нея в своя полза.

„Това е нещо, което имаш в себе си, не се учи“ – убедени са братята Дъфър, които са и режисьори, и продуценти на сериала. И до днес твърдят, че никога не са работили с дете актьор, което да е толкова смело и самоуверено в приемането на предизвикателства.

Мили Боби Браун е най-младата звезда в историята, включена в прочутия Топ 100 на списание Time за най-влиятелните знаменитости в света. Когато това се случва, тя е едва на 14 години. Мили Боби Браун е най-младата актриса в историята, получила номинация за наградите „Еми“ в категорията за драматичен сериал. Когато това се случва, тя е едва на 13.

Става актриса съвсем не случайно. Решава, че точно това ще бъде нейната професия, когато е на 8. „Някакъв „бръмбар“ ми влезе в главата и повече не можех да мисля за нищо друго. Когато реша да направя нещо, никой не може да ме спре. Ако имах такава страст към шиенето например, щях да шия. Така стана и с актьорството“ – казва Мили.

Родена е в Марбея, Испания, където родителите ѝ – и двамата англичани – работят за известно време. Скоро след раждането ѝ става ясно, че има проблем със слуха – частично не чува, а постепенно и изцяло губи слуха на едното ухо. Въпреки това, когато онзи „бръм-бър“ влиза в главата ѝ, тя без никакво колебание заявява на родителите си, че иска да стане актриса. По това време семейството (Мили има две сестри и един брат) вече се е върнало в Англия. Майката и бащата вярват, че детето им е докоснато от Бог, и решават да направят каквото е нужно, за да му дадат шанс. Продават цялото си имущество на Острова и заминават за Флорида.

Мили Боби Браун никога не е посещавала актьорско училище, нито дори актьорска школа. Когато семейството се установява в Америка, родителите ѝ веднага започват да я водят на кастинги. Началото хич не е обнадеждаващо. Живеят на ръба на оскъдицата, като всички спестени пари се влагат в „кариерата“ на Мили. Разстоянието от къщата, която са наели, до Ел Ей, където се провеждат всички кастинги, е около час и парите едва им стигат за бензин.

В началото Браун получава епизодични роли в сериали като „Имало едно време в Страната на чудесата“, „Анатомията на Грей“ и „Модерно семейство“, но те така и не водят до по-сериозен ангажимент. Губи малка роля в сериала „Логан“ и вече е напът да се откаже, дори започват да планират завръщане у дома, в Англия, когато ѝ се обаждат за кастинга за нов сериал. Това, разбира се, е „Stranger Things“, който ще промени всичко.

Мили е само на 11, когато се явява на кастинга. Всички присъстващи на прослушването са поразени от силната ѝ актьорска интуиция, но тя печели ролята най-вече с пресъздаването на онова демонично изражение на лицето на героинята си Илевън (нарича се така, защото на врата ѝ е татуирано числото 11, на англ. eleven), което придобива, когато включва в действие свръхестествените си способности, а от носа ѝ започва да се стича струйка кръв… Братята Дъфър и продуцентите са толкова впечатлени, че дори фактът, че не чува добре и това изисква с нея или близо до нея на снимачната площадка винаги да има асистент, който да ѝ предава указанията на режисьора, както и да ѝ дава знак за старта на снимачния процес, не ги изкушава да потърсят друга актриса.

Действието на сериала се развива през 80-те години на миналия век, а героинята на Мили – Илевън, е момиче, с което се правят психо-неврологични експерименти в секретна правителствена лаборатория. То успява да избяга, но заедно с това отваря енергиен портал към един зловещ и всепоглъщащ свят от паралелно измерение – The Upside Down (от англ. – с главата надолу), и в малкото градче, където се намира лабораторията, започват да се случват ужасяващи неща.

Сериалът има огромен успех още с първия си сезон и донася на Мили Боби Браун освен световна слава и купища награди, и пари – по 350 000 долара на епизод. Според слуховете толкова получава и самата Уинона Райдър, която е най-голямата звезда в актьорския каст. Stranger Things променя живота на Мили и в много други отношения. Най-напред ѝ се налага заради ролята да си отреже косата – оставят ѝ около сантиметър. Майка ѝ се разплаква, когато я вижда така, но за самата Мили това не е никакъв проблем. Още повече че продуцентите ѝ обясняват, че искат в нея да има нещо от Чарлийз Терон в „Лудият Макс: Пътят на яростта“, а тя обожава този филм. По време на снимките за първи път в живота си се целува с момче (с Фин Уолфхард, който изпълнява ролята на един от приятелите ѝ, Майк). „Беше толкова странно да изживееш нещо толкова интимно пред 250 души екип“ – казва Мили по този повод.

Въпреки че вече може да си позволи къща в Холивуд, тя и родителите ѝ решават да се установят в Атланта, Джорджия, за да имат сравнително нормален и спокоен живот. Майка ѝ и баща ѝ винаги изискват в договорите ѝ клауза, според която най-голямата ѝ сестра задължително пътува и присъства на снимачната площадка с нея. Семейството застава плътно до своето момиче и затова въпреки световния си успех, дошъл на толкова крехка възраст, Мили никога не е била застрашена от съдбата на децата звезди, превърнали се в жертви на родителска амбиция, холивудска суета и самота.

Току-що навършила 18, Мили Боби Браун естествено няма кой знае каква любовна „биография“. Интересното е, че и двете ѝ гаджета, с които е допуснала да бъде заснета, носят името Джейкъб. С поп певеца Джейкъб Сарториъс ги свързва истинска тийнейджърска любов, която двамата показват основно в Инстаграм профилите си и която продължава точно 7 месеца през 2017–2018 г. Затова пък с Джейкъб БонДжоуви, актьор, модел и син на голямата рокзвезда Джон Бон Джоуви, нещата явно се развиват.

През юни 2021 г. двамата започнаха периодично да споделят общи снимки от пътувания, от рождените си дни, от Коледа и други празници в Инстаграм профилите си, щедро гарнирани с любовни емотикони, а през март 2022 г. се появиха на първия си червен килим като двойка – на церемонията по връчването на BAFTA наградите. В средата на май пък застанаха хванати за ръце пред фотографите на премиерата на четвъртия сезон на Stranger Things.

Ако не сте следили социалните мрежи на Мили Боби Браун от края на трети сезон на насам, едва ли ще познаете в тази красива блондинка в прилепнала рокля в черно и бяло и обувки на висок ток малката, безпомощна и в същото време могъща със своите сили Илевън от началото на сериала. Това че „грозното пате“ се превръща в красив лебед едва сега, когато вече е на 18, не е никак случайно. Мили твърди, че през изминалите години неведнъж за фотосесии са ѝ предлагали прилепнали, секси, разголващи дрехи, въпреки че е била дете. Тя и родителите ѝ винаги са отказвали. „Покажи малко повече кожа, Мили!“ – викали стилистите и фотографите. „Когато стана на 18“ – отвръщала тя.

И… ето че изпълни обещанието си! Хубавото обаче е, че всички сме наясно – не това е истинската суперсила на Мили Боби Браун. Най-интересното тепърва ѝ предстои.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР