Почина японският моден дизайнер Исей Мияке

09 August 2022

На 84-годишна възраст почина японският моден дизайнер Исей Мияке. Той е страдал от рак на черния дроб, починал е на 5 август, а погребението е било в тесен семеен кръг, както е пожелал самият той. Чак сега тъжната новина за смъртта му достигна до света.

Роден е на 22 април 1938 г. в Хирошима, Япония. Баща му е офицер, загинал в сражение на фронта през Втората световна война. Самият Мияке оцелява след американската ядрена бомбардировка над Хирошима. Между 1959 и 1963 г. следва графичен дизайн в престижния Университет за изкуства „Тама“ в Токио и се интересува от дизайн на облеклото. Първата си колекция представя в Япония през 1963 г.

А за да добиете представа колко ценен и търсен моден дизайнер беше ви припомняме откъс от интервюто ни с Юлияна Антонова-Мурата, която разказва за срещата си с него, за вдъхновението му от България, както и за уникалността на колекциите му:

„Съпругът ми организира изложба на Кристо в галерията на Исей Мияке. Там се запознах с г-н Мияке и този човек не се отдели от мен и аз не се отделих от него. Говорихме цяла вечер, съвсем непринудено. За България му разказвах, разбира се, колко красива страна е, как трябва да дойде у нас на всяка цена, защото няма друга като нея. Той казва, да, чувал съм. Казах му за Розовата долина, за фестивала.

Не знам дали заради този наш разговор, но няколко месеца по-късно в магазина му се появиха прекрасна рокля и блуза с много красива роза отпред, така както аз му бях описала българските рози. В края на вечерта получих от него 42 оранжеви гербера. Прегърна ме и това беше нашата първа среща. Можете да си представите как съм се почувствала като обект на такова внимание сред всичките най-красиви модели на Вог и Космополитън, които присъстваха, аз, българката, която обича всичките кухни на света. Дали заради тези цветя, които ме плениха, дали заради неговия невероятен чар, се влюбих в дрехите му.

Той тъче по специален начин и изпича материите. Ето тази рокля е от него, от серията му с плисета. Може да се пере в пералня, след няма и 15 минути вече е суха, не се мачка. Неговите материи са уникални, моделите също. Може да си 35 кг, може да си 65, винаги има невероятна линия, в която няма да изглеждаш дебел.

Исей Мияке беше награден с най-високото отличие на императора за принос в културния живот на Япония за колекцията си дрехи във формата на оригами. Блузи, поли или рокли оригами. Разгъват се с едно леко дръпване. После се сгъват по същия начин и роклята става колкото квадрат 30 на 30 см, дебелината е не повече от половин сантиметър. Може да се сложи в най-обикновена кутия, в която да побереш блузи, панталони, сака, рокли и да пътуваш с нея по цял свят.



Толкова са красиви, че когато бях в Милано, ме спираха модерни италианки – извинете, откъде сте го купили. Казвам, извинете, но това е Исей Мияке. Да, да, знаем, но откъде го купихте. От Япония. О, помислихме, че е оттук. Да ме спират, за да ме питат с какво съм облечена, се случва само когато съм с дрехи на Исей Мияке.

Преди не знаех, че той, освен в Токио, Лондон, Ню Йорк и Париж, няма магазини другаде. Прави 4 линии, обикновено в 3 цвята, в два или най-много три размера, които излизат в началото на месеца, продават се до края на месеца и след това не може да бъдат намерени. И ако съм харесала нещо и не съм го купила навреме, не мога да го имам. Така изпуснах розата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)



С неговите дрехи винаги имаш какво да облечеш. Дали си качил или си свалил 5 кг, това ще се вижда по скулите на лицето, но не и по дрехата. Ето този шал с прорез по средата, хващаш единия край, премяташ го през рамото, връзваш го, увиваш го и става неординерна рокля. Може да е къса, може макси. Или блузон. С 3 такива шала в различни цветове, които не се мачкат никога, можеш да бъдеш 15 дни с 15 различни тоалета. Той наистина е гений не само в света на модата."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР