Гид за правилно почистване на кожата

Шокираща бюти новина е, че почти половината от нас не използват почистващ продукт за лицето си. Няма нужда да си признавате дали сте сред тях. Решихме да ви улесним с конкретни указания какво да ползвате и как да го ползвате.

Люба Вангелова 09 August 2022

Снимка: pexel

Шокираща бюти новина е, че почти половината от нас не използват почистващ продукт за лицето си. Няма нужда да си признавате дали сте сред тях. Решихме да ви улесним с конкретни указания какво да ползвате и как да го ползвате. Отговаряме и на въпроса защо прекалено почистената кожа не е добра идея.

Да приемем, че измиването на лицето е бюти еквивалент на това да сложим сутиена си сутрин или да го свалим вечер преди лягане. Навик, който се превръща в сигнал за начало на деня или в знак за отпускане вечер. Според някои проучвания (на мултинационалната фирма за пазарни проучвания и консултации Ipsos за CeRaVe) около 42% от хората почистват лицето си само с вода. Лошата новина е, че водата сама по себе си не е в състояние да премахне токсините и замърсяванията, натрупали се върху кожата ни в края на деня. Нещо повече – водата не може да измие следите от SPF продуктите (които носим всеки ден, нали?).

Подходящият (правилно избран според типа кожа и нейните нужди) почистващ продукт подготвя кожата за следващата грижа, която ще бъде нанесена. Освен това помага на активните съставки в козметиката (като ретинол и витамин С например) да се абсорбират по-добре и да действат по-интензивно. Но как да намерите идеалния козметичен почистващ „партньор“?

Трите стъпки

Преди да узнаете от какво има нужда кожата ви, трябва да сте сигурни, че я почиствате по правилния начин. А той включва три важни компонента.

1. Хладка вместо гореща вода – тя е по-щадяща към кожата и запазва здравето й. Твърде топлата вода може да доведе до намаляване на себума, което пък причинява сухота и дехидратация.

2. Отстранявайте остатъците от почистващите продукти с кърпа от микрофибър – само изплакване с вода не е достатъчно. Трябва правилно да отстраните почистващия продукт, за да могат останалите продукти за грижа да проникнат в кожата. Специалистите препоръчват лицето да се масажира, докато се нанася почистващият продукт за около 60 секунди, и още толкова време да се почиства с вода и микрофибърна кърпа.

3. „Скърцаща“ от чистота кожа не е добра идея, макар и да изпитвате известно удовлетворение при допир. Ако кожата ви на усещане е прекалено стегната и суха, означава, че сте я лишили от голямо количество естествени липиди, които я защитават от замърсяване и поддържат баланса й. А това я прави уязвима и податлива на възпаления.



В търсене на подходящия

Невинаги късметът да откриете подходящия козметичен помощник идва лесно. Напълно вероятно е да използвате почистващ продукт, който не е за вас, ако: чувствате кожата си по-мазна, появяват се пъпчици, кожата е дехидратирана, с неравна повърхност, груба и зачервена. Причината може да е в почистващия продукт, който е нарушил обичайния за кожата ви баланс на pH. А това компрометира кожната бариера и замърсяванията се „промъкват“ през нея. Резултатът е дехидратирана и чувствителна кожа. В такива моменти е добре да използвате почистващи продукти за балансиране на pH, които не съдържат ароматизатори, минерални масла, SLS (натриев лаурил сулфат) или SLES (натриев лаурет сулфат).

За суха кожа оптимални са почистващите продукти с крем текстура, които съдържат серамиди или сквалан (идентичен със себума на кожата) – те осигуряват ефективно, но нежно почистване.

Мазната кожа „обича“ формули със салицилова киселина или с PHA (полихидрокси) киселини. Този тип кожа задължително трябва да бъде почиствана сутрин и вечер (особено сутрин), за предпочитане с нежни формули в гел текстури.

За чувствителната кожа подходящи са формули, които не съдържат алкохол и са без активни киселини. Двуфазната текстура олио към мляко помага за постепенна подготовка на кожата за почистващите агенти във формулата.

Универсалният почистващ продукт е добре да съдържа гликолова и млечна киселина, които насърчават клетъчната обмяна на кожата и подпомагат абсорбирането на всички серуми за грижа, които ще бъдат приложени като следваща стъпка в ритуала.



Да или не на двойното почистване?

Това остава един от големите бюти спорове, който разделя професионалното мнение на две. Според някои от водещите дерматолози кожата не трябва да се „тормози“ с екстра почистване, особено ако е суха или чувствителна. Аргументите им са, че двойното почистване може да наруши липидната бариера на кожата и да премахне естествените липиди, за които вече стана дума. Ако сте открили почистващ продукт, който едновременно почиства и грима ви, продължавайте с него. Застъпниците на двойното почистване обаче смятат, че усещането за чиста кожа, особено след премахване на тежък грим, може да настъпи само след почистване в две стъпки – лосион и/или мицеларна вода, последвани от продукт като пяна/гел/крем за почистване на лице, който има за цел да отмие напълно всички остатъци от почистването на грима.

Сутрин или вечер?

Сутрин е добре да се избягват активните киселини (AHA и BHA) – възможно е те да компрометират кожната бариера. Вместо това изберете хидратиращ почистващ продукт (например със сквалан). Вечер е добре да бъде включен в почистването продукт с активни съставки, които са насочени към конкретен проблем с кожата ви – например розацея, пигментация, ексфолиране. Ако задачата ви е да се справите с черни точки, използвайте активна съставка като салицилова киселина. Ако искате да изсветлите кожата, търсете AHA киселини като гликолова например.

Осъзнато действие

Михаела Болдер, козметичен терапевт на звезди като Хелън Мирън, Наоми Харис и Оливия Мун, твърди, че почистване на лицето с масажиращи движения в продължение на четири минути сутрин и също толкова вечер може да има същия ефект като от едночасова терапия за лице в козметичен салон. Този масаж може да подготви отлично кожата за следващите продукти за грижа като серум и хидратиращ крем. В своя профил в Инстаграм (@michaellabolder) тя споделя някои масажни техники, толкова лесни, че неусетно могат да се превърнат в ритуал. Може да хвърлите око и към полезния профил на Коко Хаяши – инструктор по йога за лице на семейство Кардашиян (@kokohayashi).

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР