Текла Алексиева в гнездото на птицата

Адриана Попова 03 July 2022

От изложбата в Little Bird Place

Тя е легенда за всички, които си спомнят култовата книжна поредица „Галактика“ от 80-те години – с кориците, които направи за „Чоки“, „Летище“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Гробищен свят“, „Дюн“, „Денят на трифидите“.

До 14 юли в софийската галерия Little Bird Place може да се запознаете с една друга страна от творчеството на Текла Алексиева – десетгодишната й работа по илюстриране на учебници, най-вече по биология и естествени науки, за издателство „Просвета“. Рисунки на едри бозайници, на насекоми, всевъзможни птици, растения, на Слънчевата система и космически апарати – изложбата „Часовете по природознание“ е курирана от Любен Домозетски. Стилът на художничката и в тези илюстрации е разпознаваем, коментира Домозетски. Очевиден е стремежът те да са ясни, разбираеми и запомнящи се. „Всички гледат, но не всички виждат“, казва Текла Алексиева, а тя се стреми именно към това – да накара хората да видят изобразяваните от нея растения и животни. Художничка разказва, че мнозина са й благодарили именно за тези учебникарски картинки, защото са се „забили в съзнанието им“.

„Изложбата е свежа и детска - каза самата Текла при откриването. – Всички деца искат да видят какво има „вътре“. И природата има „вътре“ и аз съм щастлива, че съм могла да им го покажа.“

В последните години се забелязва избухване на нов интерес към творчеството на Текла Алексиева. През 2016 г. нейни произведения станаха естествен акцент в изложбата “Следобедът на една идеология”, организирана от Софийска градска художествена галерия като част от проекта “Другото око” и курирана от Георги Господинов и Георги Лозанов. В края на 2019 г. галерия „Сариев“ показа корици от поредицата „Галактика“. През току-що отминалия юни живописни платна на Текла видяхме и в Галерия One в София в съвместна изложба с Искра Благоева.

В изложбата в Little Bird Place – една от най-чаровните софийски галерии, намираща се малко под „Ал. Невски“ на „11 август“ 7, работите на Текла Алексиева – от миниатюрни илюстрации върху парче картон, до по-мащабни работи, могат да бъдат закупени.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР