Зехтинът екстра върджин – красотата отвътре навън

Защо наричат зехтина екстра върджин „еликсир на младостта“, попитахме Анна Петкова, сомелиер на зехтин, сертифициран от Международния кулинарен център и образователна лаборатория Olive Oil Times в Ню Йорк.

Анна Петкова 21 July 2022

Тя е посланик на средиземноморската диета и интуитивната храна и готвене, като създава онлайн платформата My Pure Olive и провежда дегустационни курсове за опознаване на културата на зехтина и съчетаването му с храна. Многобройните й пътешествия в Средиземноморския регион, съпроводени с дегустации на непознати сортове и местна храна, са вдъхновение за рецептите в първата й книга „Слънце и зехтин“, която след появата си в електронен вариант на английски очаква своето печатно издание на български.

Темата за младостта е древна като зехтина. Наричан още живителен нектар и еликсир на живота, той е с човечеството повече от пет-шест хилядолетия. И в същността си остава непроменен – чист сок от плода маслина, натурален, лек и пълноценен.

Високо ценен е в Антична Гърция, а според легендата богинята на мъдростта Атина принася в дар маслиново дърво на жителите на новооснования град и той е наречен на нейното име. Това съвсем не е случайно – маслиновото дърво, плодовете и нектарът му са символ на дълголетие, здраве и благоденствие. То е магично и щедро, наричано още дърво на живота. Не е претенциозно, иска малко вода, устоява на ветрове и бури, и точно в тези трудни условия чрез защитните си механизми натрупва така ценните за здравето и младостта полифеноли, общо около 40 на брой, чието антиоксидантно действие откриваме в зехтина екстра върджин – най-високата категория маслиново масло, добито чрез студена екстракция.

Хипократ, бащата на съвременната медицина, припознава маслиновото масло като „великия лечител“ за над 60 медицински показания още преди повече от 2200 години. Клеопатра, царицата на Египет, го цени високо и следва философията за щастие и благоденствие на философа  Епикур. Гражданите на Римската империя също въздигат на пиедестал еликсира на младостта.

Днес жителите на Средиземноморието среднодневно консумират с храната 5–7 с.л. зехтин и са с едни от най-добрите жизнени показатели в света. Зехтинът е сърцето на пълноценната и балансирана средиземноморска диета, която произлиза от критската диета. Тя залага на 7 основни продуктови групи като плодове и зеленчуци, зърнени и пълнозърнести храни, бобови храни, мед и ядки, сирене и кисело мляко (основно овче и козе), умерено бяло месо и риба (много по-рядко червени меса), билкови чайове и умерено количество вино. Билките и морската сол са неизменна част от нея. Богата е на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, както и на мононенаситената Омега-9 в баланс с полиненаситените Омега-6 и Омега-3. Тя е с по-нисък гликемичен индекс благодарение на повечето бавни въглехидрати и по-малкото рафинирани захари. Сезонни и свежи продукти, разнообразие, споделяне на храната и почит към нея са сред основните принципи на тази „диета“ и философия.

Уникална е с това, че е включваща и не елиминира никоя група храни. Залага на умереност, без лишение и на следване на ритъма на природата и тялото. Тя буквално ни поднася природата в чиния, а сетивата ни са преизпълнени с радост – от цветовете, вкусовете и от споделянето. Средиземноморската диета се асоциира с намален риск от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, висок „лош“ холестерол LDL, някои ракови заболявания, артрит, артроза, остеопороза, астма, деменция и алцхаймер, паркинсон, диабет тип 2, депресия.
В центъра й е зехтинът, но знаем ли какво се крие в тази благословена течност, без аналог сред мазнините? Първо, той съдържа 2–3% не-мазнини и уникални съставки.

Oleocanthal има противовъзпалителен ефект, действа превантивно срещу артрит. Oleanolic acid (в листата и ципата на маслината) намалява окислителния стрес. Витамин E неутрализира свободните радикали и съдейства за намаляване на „лошия“ холестерол LDL. Витамин К подпомага синтеза на някои протеини и „свръзката“ на калция в костите и други тъкани. Squalene (Сквален) действа като биологичен филтър за кожата срещу действието на UV лъчите. Като имунен стимулант е благоприятен срещу окислителния стрес на клетките и е „отговорен“ за свежестта и хидратацията на кожата.

Провитамин А (-каротин) освен за зрението е полезен и за кожата и е със защитна противоракова функция. Съдържанието на Омега-9, олеиновата мастна киселина, мононенаситена и стабилна по природа, в маслиновото масло варира между 65–85%, средно 75%, в зависимост от сорта маслини, а също и от географското положение на насажденията.

Точката на топене на олеиновата мастна киселина е под телесната температура на човешкото тяло и следователно предпазва от натрупвания по артериалните стени (атеросклероза). Усвоява се лесно и същевременно е много по-устойчива на окисляване спрямо други мазнини (напр. полиненаситените). Това е и обяснението за намаления риск от сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях високо кръвно налягане и повишени нива на „лошия“ холестерол LDL. Тази киселина помага за възстановяване на клетките и нарушените тъкани и е компонент в козметиката с овлажняваща функция.

Зехтинът екстра върджин е чистота и лекота за кожата и тялото. Натурална и без добавки, мазнината е приятна за небцето, придава удивително богат и хармоничен вкус на храната, усвоява се лесно. Можем да я консумираме ежедневно.

Много натурални продукти за грижа за кожата са на основата на зехтин екстра върджин – тоалетни сапуни за лице и тяло, дегримиращи продукти, кремове и лосиони за лице и тяло. Приемат се леко от кожата. Нанесен върху влажна кожа, добрият зехтин екстра върджин попива бързо, подхранва, лекува и хидратира. Повлиява добре на по-чувствителните кожи благодарение на антиалергичното си действие.

Служи добре и като базово масло в комбинация с етерични масла за лечебна, профилактична, терапевтична и разкрасяваща цел (за мен е много по-добре да се прилага вместо кокосовото масло, защото буквално се „разтваря“ в кожата. Кокосовото масло е с температура на топене много над тази на човешкото тяло).

Чаят от изсушени маслинови листа, приятен за пиене, е също едно откритие в полза на здравето и красотата, заради силното си антиоксидантно действие.

Любопитно е да се знае, че маслиновото дърво е сред най-недокоснатите генетично култури, има отрицателен въглероден отпечатък и без показност допринася за повече устойчивост на планетата. Носи магия, живот и красота, които само можем да  приемаме с благодарност.                 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР