13 въпроса към Кайя

Фотографка, художничка и графичен дизайнер

Лилия Илиева 11 June 2022

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Кайя Христова е фотографка-поет, която EVA следи и харесва от години. Кайя е завършила графичен и пространствен дизайн в Нов български университет. Има диплома за художничка от Професионалната художествена гимназия „Николай Райнов“ и е графичен дизайнер на рекламите на Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова и Лорина Камбурова. И е пътешественичка в сърцето си. Обожава да снима Скандинавия и Средиземноморието. Фотографиите й на стара София са произведения на изкуството.

Най-новата й изложба, която можете да видите до 23 юни в Български културен център, се казва „Театрален антракт“ и обединява три изкуства в едно: актьорско, фотографско и филмово. За последното към нея се присъединява режисьорката Татяна Пандурска. В реално време можете да видите филмчета на Татяна Пандурска за всяка от актрисите, позирали пред обектива на Кайя, когато сканирате фотографиите с приложението Artivive. Проектът е вдъхновен от жената над 45 – истинска, многолика, неизчерпаема и недокосната от времето.

Пред обектива й позират вдъхновяващи актриси - Койна Русева, Йоана Буковска - Давидова, Красимира Кузманова - Кокран, Стефка Янорова, Линда Русева, Лилия Маравиля, Биляна Петринска, Жени Александрова – Лечева и Снежина Петрова

„Винаги ме е вълнувало да снимам жени в зряла възраст, когато време очертава траекториите на преживяното и патинира чертите на лицето им. Смекчава погледа им с онази мекота, зад която се таят силата на опита и увереността на годините“ - споделя фотографката.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Ето какво отговори на нашите 13 въпроса Кайя Христова.

Коя е щастливата ти причина да се будиш сутрин?

На този етап това е работата, с която се занимавам, и която за мен не е точно работа, а занимание за главата, душата и сърцето ми. Надявам се един ден да има и много други неща, с които да се будя, и които да са част от моя живот.

Какво искаш да скриеш, когато показваш себе си?

Искам да скрия… пошлостта и грозотата, които ни заобикалят. Затова се опитвам и дано успявам да покажа не само в последната си изложба, че светът е красив, цветен, дори и без грим.

Пред кого отваряш сърцето си?

Не пред толкова много хора. Най-вече пред… близките ми приятели. Но отварям искрено сърцето си за всичко живо и за всичко, което дава свобода и простор на изразните средства в сферата на това, с което се занимавам.

През какво минава според теб пътят към себе си?

Той е нещо много лично. Трябва да бъде осъзнат, изстрадан и приземен, за да може да бъдеш не само сам със себе си, а да успееш да установиш контакт с хората, които принудително или по твое желание са около теб, при това без да изневериш на себе си.

С какво те вдъхновяват жените над 45?

Идеята за тях се появи на хоризонта на моите 30, защото приятелите, познатите ми и семейството ми са на тези и на повече години. Дадох си сметка, че всеки играе някаква роля в живота си, дали като актьор или като обикновен човек, нямащ нищо общо с актьорската игра, но най-контрастно се вижда естественото отражение на личността при хората, за които актьорската игра е живот и професия. Всички мои модели в тази изложба са знакови лица в театралния и филмовия афиш и реших да покажа лицата им без грим. Мисля, че успях да „измъкна“ от тях малко или много от душата им, което тяхната публика може и да не успее да види само в едно представление или филм.

През какво искаш да минеш на път към твоите 45?

През всички чувства и емоции, които ще оставят следа от усмивки и тъга около устата ми или около очите ми. И дано тъгата да е по-малко...

Как искаш да изглеждаш на 45?

На 45 години искам да съм… на „ти“ със себе си, да изглеждам, ако може на 30, и да имам в живота си хора, с които все още да мога да говоря и да се чувствам добре.

Коя от твоите модели ти беше най-трудно да снимаш?

Всяка една от актрисите в проекта ми е ярка индивидуалност и има различни качества. Надявам се да съм успяла да покажа вътрешния им живот, доколкото са ме допуснали до себе си.

Какво виждаш в очите на тези жени?

Между очите и душата на всеки има невидима нишка. Очите на моите героини са врати към всичко изживяно, неизживяно и бленувано.

Честно снимаш врати. С какво те вълнуват те?

Вратите ме вълнуват, защото в тях има нещо много тайнствено. През моите пътешествия обикновено снимам затворени врати. Всяка от тях разказва историите за мястото. Всяка от тях може да отключи въображението на минаващия покрай нея.

За какво харчиш парите си?

За пътешествия, спорт и преживявания, които складирам в главата си.

Защо обичаш да пътуваш?

За мен пътуването е свобода и откриване на нови светове.

За какво не усещаш умора?

На този етап на живота ми не мога да се уморя да… откривам нови неща, нови хора и нови идеи за творческите ми проекти. А как ще бъде утре, никой не знае.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР