Търпеливо печени домати и овесени крекери

Сладката природа на домата позволява да го комбинираме в салати, супи и сосове. Тя най-добре се проявява след дълго готвене на ниска температура

Диана Шингарова 01 September 2023

Снимка: Диана Шингарова

Сладката природа на домата позволява да го комбинираме в салати, супи и сосове. Тя най-добре се проявява след дълго готвене на ниска температура.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
12 малки доматчета
10 г зехтин
2-3 щипки морска сол
щипка прясно смлян черен пипер
хартия за печене

Измийте добре доматчетата и ги разполовете. Подредете ги с разрязаната страна нагоре в тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтина, солта и черния пипер. Печете бавно в продължение на 3 часа във фурната на 125°С. Макар че отнема известно време, резултатът са ароматни, топящи се и нежни за небцето доматчета. Може да ги сервирате върху крекери или тофу на грил, или да ги използвате в сосове, супи и ястия, за да внесете опушен и плътен послевкус.

Как сами да си направим вкусни овесени крекери?

Нужни са ви 2 чаши фини овесени ядки, 2 ч.л. морска сол, 1/8 ч.л. сода за хляб, 2 с.л. зехтин, 60 мл топла вода. Смелете ½ от овесените ядки в мелничка за кафе. Смесете ги с останалите ядки, зехтина и солта. Добавете водата и направете гладка смес. Тестото нарежете с чаша на кръгчета. Печете в тавичка с намаслена хартия за печене във фурна, загрята до 180°С, за около 20 минути.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР