Мама миа, Луиза!

Тя казва „мамо“ на Мерил Стрийп. Въпреки конкуренцията на Синтия Никсън и Кристин Барански, истинското бижу в сериала „Позлатената епоха“ е най-малката дъщеря на голямата холивудска актриса – Луиза Джейкъбсън.

Краси Генова 05 June 2022

Снимка: getty images/guliver

Тя казва „мамо“ на Мерил Стрийп. Въпреки конкуренцията на Синтия Никсън и Кристин Барански, истинското бижу в сериала „Позлатената епоха“ е най-малката дъщеря на голямата холивудска актриса – Луиза Джейкъбсън.

След края на Гражданската война (1861–1865) САЩ се намират в икономически подем. В Ню Йорк се появяват забогатели фамилии, които обичат да демонстрират щедрост и подпомагат артистичната среда на града. Десетилетията на финансов, социален и културен възход остават в историята като Позлатената епоха – термин, който набира популярност в началото на 19. век. Тогава се появява едноименната книга на Марк Твен, написана в съавторство с Чарлс Уорнър, „Позлатената епоха – разказ за съвремието“, която отразява тъмната страна на живота в онези години, свързани с корупция и престъпни схеми. Те обаче остават на заден план в премиерния сериал на HBO – „Позлатената епоха“, създаден от сценариста на британския сериал „Имението Даунтън“ и носител на „Оскар“ за филма „Госфорд парк“ Джонатан Фелоуз.

Водещата сюжетна нишка проследява промените, които настъпват в живота на Мериън Брук (Луиза Джейкъбсън). След смъртта на баща си тя е принудена да напусне родната Пенсилвания, за да отиде при лелите си в Ню Йорк. Там се сблъсква с различния ритъм на живот и задкулисието на светското общество, с властния характер на едната си леля, Агнес (Кристин Барански), и нейната сестра и антипод –  поетичната Ада (Синтия Никсън).

В първия епизод артистичните стъпки на 30-годишната Луиза Джейкъбсън са плахи, търсещи да напипат характера на героинята й, но в следващите епизоди у нея вече се усеща силата и разнообразието от емоции, които в Холивуд се свързват с името на Мерил Стрийп. Така, въпреки желанието да избяга от сянката на прочутата си майка, Луиза Джейкъбсън добавя още един пример за правилото „Крушата не пада по-далеч от дървото“.

Тя е четвъртото, най-малко дете на семейната двойка Мерил Стрийп и американския скулптор Дон Гъмър. Първородният син Хенри е музикант, но и трите дъщери – Мами, Грейс и Луиза, стават актриси, въпреки опасенията на майка им, че тръгват по трънлив път.

Съзнателният избор на сестрите Гъмър е да се опитат да пробият в Холивуд с фамилията на баща си, за да избегнат постоянните сравнения с Мерил Стрийп. Мами и Грейс имат роли в киното още като деца. Грейс Гъмър се появява във филма „Къщата на духовете“ в ролята на малката Клара – героинята на майка й Мерил, а Мами, още бебе, влиза в ролята на дъщерята на героите на Мерил и Джак Никълсън във филма „Изпепелени сърца“.

Момичетата записват прочутия колеж „Васар“, където акцент са изкуството и психологията. Най-малката, Луиза, завършва актьорско майсторство в Оксфорд и мастърклас в Йейл (там се дипломира и майка й през 1975 г.). Театърът е голямата й любов, а дебютът й е в ролята на Жулиета при завършването й в Йейл. Докато за сестрите й пробивът в киното е свързван с години на натрупване на опит и оформяне на интригуваща биография за Луиза „Позлатената епоха“ се оказва истински звезден трамплин.

Въпреки че това е едва втората й роля, критиката, публиката и рейтингът на историческата сага категорично отчитат таланта й. Не по-малко развълнувана е прочутата й майка, която предизвика истинска буря от емоции в Инстаграм, заснета на уж затворено парти по случай премиерата на сериала. Мерил Стрийп е в кадър за секунди, но се виждат гордостта и възхищението й от таланта на най-малката й дъщеря и нейните колеги (видеото впоследствие е свалено). За разлика от двете си сестри обаче, а и за да се дистанцира от тях, Луиза избира да се раздели и с фамилното име на баща си Гъмър.

Сестрите й по-често влизат в таблоидите – Мами заради развода с първия си съпруг, а след година и с намирането на втория си съпруг и нова жадувана роля – тази на майка, а Грейс – с неочакваната сватбена церемония с музиканта Марк Ронсън в края на миналата година. Луиза досега стоеше в сянката им, необезпокоявана от папараците и тотално отдадена на голямата си страст – театъра.

Докато репетира „Ромео и Жулиета“ в театър „Олд Глоуб“ в Сан Диего, получава от агента си информация, че започва кастинг за сериала „Позлатената епоха“. Успява да спечели ролята на Мериън въпреки голямата конкуренция. На снимачната площадка е обградена от грижите на опитните Синтия Никсън и Кристин Барански, както и на останалите актриси в сериала, които нарича „моите 17 сурогатни майки“. Кристин Барански впрочем има уникалната възможност да работи с почти всички жени от актьорския клан на Стрийп. С Мерил е в „Мама миа“ като екстравагантната й приятелка.

Докато вървят снимките на „Позлатената епоха“, се снима успоредно и в епизоди на „Добрата битка“, а там й партнира каката на Луиза – Мами. За Луиза Кристин казва, че е прекрасна актриса: „Тя пренесе много от своя характер в героинята си. Във всеки епизод зрителите виждат и усещат еволюцията й като актриса, както и промените в нейната героиня. Голяма радост беше да съм свидетел на това израстване. Тя е прекрасна и Мерил трябва да се гордее с нея!“ А едно от нещата, с които Кристин Барански си спечелва любовта на младата си колежка на снимачния терен, е черният шоколад, с който я черпи.

Луиза има и още един учител по време на снимките… корсетите. Месеци преди това по време на пандемичния локдаун тя прекарва дните си в домашни панталони, затова й е още по-трудно да свикне с пристегнатите рокли по модата отпреди два века. Отначало иска тънката талия да е част от всичките й сцени, но след няколко месеца отива при костюмната дизайнерка Каша Уолицка-Мемон с молба да разхлаби корсета й, защото много я болят ребрата и не може да спи. „Корсетът променя начина, по който дишате, ядете, всичко. Но той ми помогна да разбера по-добре Мериън“, казва Луиза.

В семейството на Мерил Стрийп всички признават, че тя е в основата на доброто възпитание и липсата на голямо его у децата й. „Приоритетът на мама винаги са били нейните деца, тоест ние, а не статутът й на знаменитост – казва Мами. – Едно от най-умните неща, които направиха родителите ни, беше да избягат от Холивуд и да изберат да живеят в провинцията – това ни спаси от много неща и изгради и силните ни характери. Но най-вече ни научи, че всеки сам трябва да постигне мечтата си. И мисля, че донякъде и четиримата успяхме да го направим. Брат ми Хенри е учител по музика в Лос Анджелис, а сестрите ми са актриси. И колкото и да се преструва, че този избор не й харесва, мама е на седмото небе от успехите ни – малки или големи, това е без значение!“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР