На езика на сърцето, на езика на душата

Лилия Илиева 29 May 2022

Вчера сред хладината на каменните стени на Бачковския манастир и днес сред великолепието на катедралата „Александър Невски“ в София прозвучаха полифонични песни на арамейски – езикът, на който се смята, че е говорел Исус Христос. Музиката като магичен древен спомен, който общува директно на езика на душата, беше изпълнена от грузинския монах архимандрит Серафим (Бит-Хариби) и хора му от пет млади жени и един мъж.

Отец Серафим е асирийски християнин, бивш майстор по бойни изкуства, обрекъл се на Христос, замонашвайки се и избирайки да служи в малкото грузинско селце Кенда. В Кенда живеят около 2000 асирийци, които продължават да говорят арамейски. Песнопенията на отец Серафим и хора му, слушани с трепет и уважение по цял свят, бяха изпълнени в чест на Националния празник на Грузия и 30-годишнината от дипломатическите й отношения с България.

Освен тях в черквата на Бачковския манастир за първи път в България прозвуча съвместна служба на грузински и на български свещеници. Впечатляващото събитие беше организирано от посланичката на Грузия у нас г-жа Тамара Лилуашвили. Домакин беше игуменът на манастира – Величкият епископ Сионий.

Присъства архиерей Андрей като представител на висшия клир на Грузинската православна църква. Гости на празника бяха чужди посланици и дипломати, висши духовници, журналисти, грузинци, живеещи в България.

Архимандрит Серафим (Бит-Хариби) и хорът му

 

Бачковският манастир „Успение Богородично“ беше избран неслучайно. Той еспециален духовен дом, основанпрез 1083 г. от грузински пълководец Григорий Бакуриани и изграден от грузински монаси. В него в края на ХI в. е създадена Петрицонската книжовна школа, бил е любимо място на българския цар Иван Александър. Има съхранена живопис от ХII в., дело на грузинеца Йоан Иверопул, която се смята за едно от най-големите постижения на изобразителното изкуство от времето на династията на Комнините. Бачковският манастир е и една от трите ставропигиални обители в България, подчинени директно на патриарха.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР