VDerm - новините в контуриране на лице и тяло

Процедурите за контуриране на тяло стават все по-популярни и сред мъже, и сред жени. Малко са обаче специалистите, владеещи толкова сложните и прецизни техники и технологии за усъвършенстване на физическите дадености

Люба Вангелова 27 May 2022

Снимка: фотография и стайлинг Слав & Хубен, коса Кремена Славейкова, модел Елена Бинева

Процедурите за контуриране на тяло стават все по-популярни и сред мъже, и сред жени. Малко са обаче специалистите, владеещи толкова сложните и прецизни техники и технологии за усъвършенстване на физическите дадености. Едни от тях са д-р Евгени Шарков, пластичен хирург, и  д-р Ирина Шаркова, специалист „Дерматология и венерология“ (тандем в работата, семейство в живота), и техният екип в клиниката им VDerm, които успешно доказват, че естетичната хирургия е не само медицина, нито само високи технологии и безупречен професионализъм при боравенето с тях, но също така и истинско изкуство.

Неслучайно все повече и повече пациенти, търсещи най-доброто за цялостната си визия, им се доверяват, графиците и на двамата са запълнени за месеци напред, а имената им се споменават само с усмивка и благодарност. Срещата ни с тях не е първата, но се оказва, че в тази област иновациите са почти всекидневие, а ние, разбира се, сме мотивирани да разберем всичко за най-новото и най-доброто – от едни от най-добрите. И ето ни отново в клиника VDerm.

Д-р ШАРКОВ, вие сте международен обучаващ експерт за Европа и Близкия изток, а отскоро и за държави в Африка, за процедурата BodyTite. Наскоро преминахте поредно обучение при доайена в областта на процедурите за контуриране на тяло д-р Алфредо Хойос – хирурга на Ким Кардашиян, който е истинско светило в тази област. С какво това обучение обогати практиката ви?

Това бе възможност аз и моят екип да се усъвършенстваме в извършването именно на процедурите за дефиниране на тялото. Почерпихме огромен опит по отношение на възможностите за изграждането на т.нар. six pack и high definition (прецизно контуриране) при мъже и при жени. Опитът на д-р Хойос е свързан не само с осъществяването на самите процедури, но и с изключително много детайли в пред- и следоперативното менажиране на пациентите, така че рисковете да са минимални, а възстановяването – бързо, без почти никаква болка и с категорични дългосрочни резултати.

Популярен е резултатът на изпълнителя Стефан Илчев – ваш пациент, на когото извършихте ултразвукова липосукция с Vaser. На какво е алтернатива тази процедура и защо бихте я препоръчали на пациентите си?

При т.нар. high definition процедури с ултразвукова липосукция Vaser имаме възможност за максимално хомогенно отстраняване на мазнината, така че да бъде минимизиран рискът от контурни неравности, които са често срещан страничен ефект при стандартната липосукция. Най-важното е, че тази процедура ни дава възможност вече да извършваме допълнителна „екстра“ – да изваем тялото, като дефинираме фините линии на силуета при дамите (зоната на талията или на гръдния кош, на брич, на подбедрици и на бедра), и най-важното – дава ни възможност да извършим т.нар. six pack при мъжете – дефиниране зоната на плочките в областта на корема.  
Vaser Lipo е изключително подходяща процедура и когато става дума за отнемане на мазнина, която да може да се липотрансферира в други зони на тялото. Както е при дамите, когато извършваме т.нар. процедура „бразилско дупе“ или BBL (brazilian butt lift), която заедно с някои други процедури, които в момента въвеждаме в нашата практика, би могла да има дългосрочен и продължителен ефект.

Благодарение на тези процедури можем да извършваме липофилинг при мъже, който ни дава възможност да контурираме зоната на гърдите, на мускулатурата в областта на ръцете, също да изградим мускулатура в зоната на подбедриците. Това са все нови подходи, които ни позволяват да работим още по-оптимално в извайването на тялото и при мъжете, и при жените.

Какво основно се случва по време на процедурата?

Интересното при тази ултразвукова липосукция е, че отстранената излишна мазнина би могла да бъде съхранена с висока степен на преживяемост, за да бъде трансферирана в друга част на тялото. Процедурата завършва именно с high definition – изграждане зоната на плочките при мъжете, на гръдната мускулатура, на раменния пояс, на подбедриците, а при дамите – зоната на талията или на седалището.

Какви рискове крие процедурата Vaser Lipo, ако е изпълнена от недостатъчно подготвен специалист?

Мнението ми е, че няма безрискова процедура. Никой не е застрахован от грешки. Специалистът се отличава с това, че е достатъчно добре запознат с рисковете и не се притеснява да ги сподели с пациентите си. Ако съществува риск, той го разяснява на пациента и заедно след това извървяват пътя на решаването на евентуалния проблем. Защото истината е, че рискове има и те са както от инжекционните процедури, така и в сериозните оперативни процедури. Така че специалистът има най-важната роля при която и да е процедура, и едва след това идва техниката, апаратурата.

Всеки пациент ли може да очаква отлични резултати след процедура с Vaser Lipo?

Не, не всеки. Vaser липосукцията, както и другите радиочестотни липосукции (като BodyTite) са процедури за контуриране на тялото, а не за отслабване. Така че са много важни, както предварителната консултация, така и достатъчните познания в сферата на контуриране от страна на хирурга. Той трябва да може да прецени адекватно и да предложи на пациента най-подходящата за него процедура.

Кой апарат, освен Vaser, е спечелил доверието ви и бихте продължили да усъвършенствате работата с него?

Апаратът, на който разчитам най-много в моята практика, свързана с контуриране на тялото, е BodyTite, тоест радиочестотната липосукция. С помощта на тази технология се извършват процедури, които едновременно осигуряват перманентно стапяне на мазнината в съответната област и стягане на кожата. Те не дават възможност за извършване на high definition (както Vaser), но BodyTite е процедура, която усъвършенствам през последните три години и половина и на която имам честта да съм международен обучаващ експерт, или трейнър, както е на английски език, за Европа, Близкия изток и за някои държави в Африка.

Кой по-често прибягва до процедурата – мъже или жени? И кой е подходящият период за нея?

Съотношението между мъже и жени може би е 60/30 в полза на жените. Може би народопсихологията в България е такава. Прави ми впечатление обаче, че през последните години все повече мъже обръщат внимание на тези неща. Препоръчително е процедурите да не се извършват в най-горещите дни и месеци в България – например през август.

Вие сте специалист със световно признание по присаждане на коса и сте един от двамата български лекари, членуващи в международната професионална асоциация International Alliance of Hair Restoration Surgeons. Известно е, че процедурата по присаждане на коса трае с часове и изисква изключителна прецизност. Освен високия професионализъм, какво ви помага да съхранявате концентрация толкова дълго време?

На мен лично ми помага посвещаването на процеса – да си отдаден на конкретната процедура, да имаш желание да се получат нещата, да имаш желание за оптимално добри резултати в която и да е процедура. С една дума – мотивацията. Тя ми дава възможност да поддържам висока концентрация и да направя всичко така, че резултатите да са винаги добри.

А как понася пациентът процедурата? Как се справяте, ако се появи психологическо неразположение у него, ако се появи нервност или липса на търпение? Или пък, ако му се доспи например?

По време на предварителната консултация винаги обяснявам, че това е продължителна процедура. Извършва се за един ден и трае между 6 и 12 часа в зависимост от това колко големи са площите. В крайна сметка решаваме проблем, който е сериозен за естетиката на мъжете, така че отново мотивацията е важна – както от наша страна, така и от страна на пациента. Ако не е достатъчно мотивиран, сигурно се изнервя, но повечето мои пациенти за трансплантация на коса са силно мотивирани. Дали им се доспива – да. Дори това е много добре. Даже гледат филми или работят от лаптопа си, четат книга, а други просто си заспиват и процедурата си минава плавно, а те се събуждат с коса. Ако някой се изнерви или се появи психологическо напрежение, не полагам никакви екстремни усилия, за да се справя. Просто се старая да обясня, че всичко върви нормално и ако има още малко търпение, ще приключи скоро и той ще има завинаги коса.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР