„До последния каприз“ на Иван Юруков

Независимият филм „До последния каприз“ е вдъхновен от биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ на Ендре Барат, както и от авторската композиция на Паганини „24 каприза“, която и до днес си остава най-сериозното предизвикателство за цигуларите. На екран от 27 май

eva.bg 26 May 2022

Режисьорският кинодебют на актьора Иван Юруков  ще ни потопи в историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и, обсебен от идеята да изсвири съвършено  всички „24 Каприза“ на Паганини, бяга в забравеното село Делвино, за да репетира в самота.

Абсурдният контраст между неговата тотална отдаденост на изкуството и всекидневния живот на обикновените хора от селото, които никога през живота си не са чували цигулка, предизвиква интереса на чуждестранен журналист, който решава да заснеме документален филм за цигуларя и неговия живот. Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите момчета от селото, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.

Звучащите във филма части от "24 Каприза" на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който изпълнява ролята и на най-добрия приятел на един от главните герои. Участие взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, както и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров.

Денят на премиерата – 27 май е избран неслучайно – това е последният ден от живота на гениалния Николо Паганини. Тази година отбелязваме 240 години от неговото раждане.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР