Итън Хоук и неговата звезда с различна светлина

През 2022 г. Итън Хоук ще се появи на екран в интересни заглавия – във филма Leave the World Behind като съпруг на Джулия Робъртс и в сериала Moon Knight по комиксите на Marvel заедно с Оскар Айзък. Работи с дъщеря си Мая за лентата Revolver, чието заглавие е вдъхновено от едноименния албум на „Бийтълс“, и режисира сериала The Last Movie Stars – разказ за любовта на Пол Нюман и Джоан Удуърд.

Лилия Илиева 29 May 2022

През 2022 г. Итън Хоук ще се появи на екран в интересни заглавия  – във филма Leave the World Behind като съпруг на Джулия Робъртс и в сериала Moon Knight по комиксите на Marvel заедно с Оскар Айзък. Работи с дъщеря си Мая за лентата Revolver, чието заглавие е вдъхновено от едноименния албум на „Бийтълс“, и режисира сериала The Last Movie Stars – разказ за любовта на Пол Нюман и Джоан Удуърд.

В интервю с Дейвид Фиър за сп. „Ролинг Стоун“ актьорът споделя: „Музиката е част от всички важни моменти в живота ми – раждания, погребения, любов. Тя е фон на всичките ми мисли и е първото, за което разсъждавам, когато ме поканят да режисирам филм. От нея беше вдъхновен дебютът ми на сцена, когато бях на 12. Качих се, видях публиката и усетих, че трябва да превърна изпълнението си в рок концерт“. Като рок изпълнение изглежда всяко негово интервю или изказване. Той е емоционален, пълен с енергия, жив и вълнуващ като Елвис по време на концерт.

„За да изразявате себе си – обяснява на TED Talks, – трябва да се познавате. Което е много лесно – достатъчно е просто да правите онова, което обичате.“ Итън Хоук винаги е правил точно така и това си личи в работата му. Актьор, режисьор на три игрални филма и на няколко документални, на три пиеси в Бродуей, автор на пет романа, сценарист. Има четири номинации за „Оскар“ (два пъти за най-добър адаптиран сценарий, два пъти за поддържаща роля), една – за „Тони“, една – за „Златен глобус“.

Итън е от Тексас. Плод на ученическа любов. Майка му го ражда на 17, баща му е на 18. След четири години се развеждат. Итън остава при майка си и пътуват от град на град, докато тя не се омъжи за втори път и не се установят в Ню Джърси. В гимназията мечтае да стане писател. Не само защото е роднина на Тенеси Уилямс (прадядо му и бащата на писателя са братя), но и защото обожава да чете – Джек Лондон, Джак Керуак, Селинджър. Играе в постановката „Свети Йоан“ по Бърнард Шоу заедно с брата на Хоакин Финикс – Ривър. И това го вдъхновява да се яви на кастинг за филма Explorers. Избрани са отново заедно с Ривър Финикс. Пет години по-късно се явява на кастинга за „Обществото на мъртвите поети“ и на 18 става звезда.

Получава 30 000 долара за ролята и се оказва най-богатият човек, когото сам познава. Тогава за първи път се среща със славата и усещането да живееш като изложен на витрина, но осъзнава и мощта на изкуството. И способността си да влияе. Когато Ривър Финикс (братът на Хоакин) умира едва на 23 от свръхдоза наркотици, Итън си дава сметка, че фалшивата илюзия за успех и прекаленото надуване на собственото его може да съсипе всичко.

„Винаги съм искал да бъда актьор, – но не непременно известен. Известността просто ми се случи. Когато си известен, хората се взират в живота ти и си мислят, че някакви неща в него са много велики, а тези неща не са велики за теб самия.“
Така или иначе в семейството му никога не се е гледало с добро око на богатството. Майка му се занимава с благотворителност, вегетарианка е и е доста категорична в мнението си за многото пари.

Като добър син Итън твърди, че хонорарът никога не е бил водещ мотив за него при избора на проект, за който да работи. Явно е попадал на добри проекти обаче, защото богатството му днес се оценява на 45 милиона долара.

Дебютира на професионалната театрална сцена в Бродуей с Чеховата „Чайка“. Създава на доброволчески начала театрална трупа в Манхатън. Първият му роман The Hottest State е за любовта между млад актьор и певица. Една от най-харесваните си роли изиграва във филма Reality Bites, където е Трой – красиво секси момче, което завършва колеж и прекарва по-голяма част от времето си, гледайки филми от дивана и подигравайки се на амбициите на своята приятелка (Уинона Райдър). Не можем да не добавим и тези в „Гатака“, в трилогията „Преди изгрева“, „Преди залеза“ и „Преди полунощ“ и на Никола Тесла в едноименния филм.

Във филма „Гатака“ се запознава с Ума Търман и се влюбва в нея. Предлага й брак два пъти, преди тя да се съгласи, след като вече е бременна с първото им дете. Дъщеря им Мая се ражда месец след сватбата. Тогава Итън е на 27. Преди раждането на сина им Левън Итън Хоук е номиниран за „Оскар“ за поддържаща роля в „Тренировъчен ден“, където си партнира с Дензъл Уошингтън. През кариерата си на екран се среща с изключителни свои колеги – Джак Лемън, Денис Хопър, Джеръми Айрънс, Никълъс Кейдж, Матю Макконъхи, но най-голямо влияние като актьор му оказват  Марлон Брандо и Джак Никълсън.

Въпреки че с Ума Търман са спрягани като една от най-стабилните двойки в Холивуд, след пет години брак се разделят и година по-късно, през 2005 г., се развеждат. Медиите тръбят за изневяра от страна на Хоук. Последният му роман A Bright Ray of Darkness (Светъл лъч в тъмнината), излязъл в края на миналата година, звучи като интелигентен, чувствителен и фин с маниера на Хоук отговор на различните версии в печата и телевизиите преди 17 години. В него главният му герой филмов актьор изневерява на жена си рок звезда след дългогодишен брак и различното развитие на кариерите им. Ума, от своя страна, пази мълчание за причината.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР