Студенти създадоха въздействащи видеa за кампанията Промени Картинката

Да променим картинката!

11 May 2022

Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години. Болшинството пушачи смятат погрешно, че цигарените филтри са направени от памук или хартия и всеки трети от тях ги изхвърля неправилно в градската среда или в природата. Цигарените филтри са малки по размер, но са направени от пластмаса, която не отговаря на изискванията за биоразградимост, затова те трябва да се изхвърлят само на местата за общия битов отпадък.

Друга част от пушачите пък, които знаят, че филтрите са един от големите замърсители в природата, смятат своя „принос“ към замърсяването на планетата за несъществен.

Данните за мащаба на глобалния проблем с неправилното изхвърляне на фасове и масовото му разпространение в България са в основата на партньорството между информационната кампания #ПромениКартинката и НАТФИЗ.

7 екипа от студенти по режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, звук и продуцентство представят по креативен, провокативен и въздействащ начин своя поглед, като отправят апел за отговорно потребителско поведение.



Студентските клипове показват колко често хората „си затварят очите“, „замазват проблема“, и не осъзнават или просто неглижират проблема с думите: „Е, само един фас.“

Миналата година Филип Морис България стартира кампанията #ПромениКартинката с цел да повиши информираността за глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове и да провокира към промяна на потребителското поведение.

Чрез партньорството с НАТФИЗ кампанията се обогатява с нови идеи, форми и с привърженици, като едновременно с това даде възможност на студентите да се потопят в реален проект от живота.

Пролетта за #ПромениКартинката идва с призива „да променим картинката и в арт-кварталите на България“ - пространствата, които привличат с многообразието от активности, посветени на изкуството, образованието и развитието на градската среда. Сред посланиците на кампанията, които се присъединяват към каузата да опазим околната среда от неправилно изхвърлените цигарени филтри, са писателката, музикант и радиоводещ - Гери Турийска, вокалистът на група Остава - Свилен Ноев, журналистът и радио водещ - Ники Кънчев и PR експертът - Ива Екимова.

Научете повече на www.promenikartinkata.bg и на Facebook страницата на кампанията #ПромениКартинката

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР