Над една трета от българите избират да пазаруват секънд хенд

Половината от хората у нас осъзнават, че производството на нови дрехи вреди на околната среда, сочи национално представително проучване за Remix

05 May 2022

Пазаруването втора употреба отдавна е навик за голяма част от потребителите по света, които мислят за природата, разпределят разумно бюджета си и осъзнават силата на устойчивата мода. Позитивната секънд хенд тенденция не подмина България – тя набира все по-голяма популярност у нас, трансформира мисленето и дава възможност на фешън индустрията да се промени в положителна посока.

Близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи има негативен ефект върху околната среда, показва национално представително проучване за Remix, проведено от КАНТАР. Добрата новина е, че над една трета от хората у нас (37%) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба.

За младото поколение пазаруването секънд хенд е горещ тренд. Изследването показва, че у нас 40% от младите хора, пазаруващи по този начин, купуват модни стоки втора употреба поне веднъж месечно. Потребителите в тази възрастова категория, живеещи в градовете, са изкушени от възможността да открият нови или маркови артикули. Основна мотивация да се купуват такива продукти е доброто съотношение между цена и качество, твърдят 52% процента от пазаруващите.

Съвременните потребители са наясно, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител в света след петролната, а удължаването на живота на текстила е свързан с опазването на природата. Неупотребяваните или малко носени дрехи, които 29% от българите признават, че държат в гардеробите си, могат да получат шанс за втори живот. Потребителите имат възможност да изпратят свои запазени дрехи, обувки и аксесоари чрез услугата „Продай на Ремикс“/Sell to Remix и да получат средствата за одобрените стоки, още преди те да бъдат продадени.

Услугата „Продай на Ремикс“ е уникална за българския пазар и е част от мисията на компанията в Европа да вдъхнови новото поколение да играе активна роля в зараждащата се икономика на препродажбите, която трансформира гардеробите ни и създава по-устойчиво бъдеще за модата. Чрез нея компанията помага на всеки да направи устойчив избор, когато обновява гардероба си. Препродажбата предотвратява възможността неупотребяваните дрехи да попадат в огромните текстилни бунища по света, намалява въглеродния отпечатък от производството на нови дрехи и спестява пари на потребителите.

Устойчивият моден избор не е еднократно действие, а процес. Можем да се освободим от дрехите и аксесоарите, които вече не носим, без това да донесе негативни последици на околната среда и едновременно с това да открием нови находки, да спестим средства и да освежим гардероба си.

Световната тенденция за повторна продажба вече намира отражение и в навиците на българските потребители. Над 20% от 25-45 годишните, пазаруващи секънд хенд, са продавали свои дрехи повече от веднъж, а за 13% пък това вече е навик.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР