Херцогинята с 80 любовници

Фриволното поведение и сексуалният апетит на херцогиня Маргарет Аргайл ù донасят скандална слава във времена, когато само на мъжете е позволено да бъдат разюздани

Краси Генова 13 May 2022

Клеър Фой изпълнява ролята на Маргарет в сериала по HBO

Снимка: архив на продукцията

Сериалът „Един много английски скандал“, продуциран от BBC, чийто втори сезон излъчва HBO, показва защо разводът между принц Чарлз и лейди Ди и всичките мръсни игрички около него не са изключение в историята на британската аристокрация. Близо 33 години преди официалното разтрогване на височайшия брак обществото и таблоидите на Острова следят с огромен интерес краха на семейните отношения между херцог и херцогиня Аргайл.

„Маргарет е синоним на мъжемелачка, винаги гладна за секс – нещо, което в онова общество се е възприемало като порок“, коментира Сара Фелпс, сценаристката на втория сезон на „Един много английски скандал“. Тя прави опит да реабилитира херцогинята и да напомни, че почти във всяко второ аристократично семейство на Острова дремят проблеми, свързани с прелюбодейство и алкохолна зависимост, просто Маргарет не се е срамувала да ги признае.

Маргарет е родена в богато шотландско семейство и е любимката на баща си, който е натрупал милионите си с упорита работа и търговски нюх. Бащината грижа компенсира донякъде тоталната липса на внимание и ласки от страна на майка й. Може би заради това още като дете красивото момиче се втурва да открива съблазните на живота. На 15-годишна възраст забременява от 18-годишния Дейвид Нивън, бъдещия холивудски актьор, и скорострелно е изпратена в клиника за таен аборт. Първият интимен крах сякаш не оставя белези по нея и Маргарет расте, заобиколена от многобройни ухажори.

При дебюта си в лондонското светско общество тя очарова всички с красота и грация и е обявена за дебютантка на годината. Сгодява се за седмия граф Уорик, но разтурва годежа, след като се влюбва в американския бизнесмен Чарлз Суини. Двамата се женят, когато тя е на 22. Бляскавото събитие е заснето от филмовата компания „Пате“. Кулминацията е излизането на булката от църквата в рокля с толкова дълъг шлейф, че блокира движението по улицата, въпреки че цели двама асистенти са ангажирани да обслужват шлейфа. Роклята мигновено се превръща в сензация, днес тя е в архивите на лондонския музей „Виктория и Албърт“.

Бракът с Чарлз Суини продължава 14 години, след поредица от спонтанни аборти се раждат двете им деца – дъщеря Франсис и син Брайън. Съпрузите обаче не са си точно верни. Изневерите на Маргарет са всеизвестни. Тя следва принципа “Go to bed early and often” – лягай си рано и често. Известен е навикът й да приема любовници още в 9 сутринта, за нея неподходящо време за секс просто не съществува.

Чарлз й отговаря със същото, но за разлика от неговите похождения на флиртовете на Мардж се гледа осъдително. По онова време на Острова се смята за нормално мъжът да задоволява страстите си извън брачното ложе, но на жената е забранено. Не че това спира мадам Суини, която с приятелите си организира „забранени“ партита с размяна на партньорите – коктейл от секс, алкохол и артистичен декаденс.

Някъде по времето, когато Маргарет върви към 40-те си години и е вече разведена, на сцената се появява Иън Кембъл, човек, чиито амбиции се ограничават до охолен живот без никакви усилия, но който след смъртта на далечен роднина наследява титлата херцог. Наследява и замък, който трябва да се ремонтира. Брачният му съюз с Маргарет е печеливш и за двамата. Тя получава титла, а баща й финансира възстановяването на замъка. Семейният им живот в началото потръгва добре, Маргарет и Иън пътешестват по целия свят, зимата прекарват в Сейнт Мориц, лятото – в Сен Тропе, а останалото време сноват между Лондон и наследствения замък на херцозите Аргайл. До момента, в който Иън показва сприхавия си нрав, подлютен допълнително от злоупотребата с алкохол и хапчета.

Последната капка в горчивата чаша на съпружеския живот добавя баща й, когато взема решение да не финансира повече двойката и да не плаща сметките на Иън Кембъл. Маргарет лекува брачните неуспехи, като навестява старите си дружки и техните „голи партита“.
Скандалите между съпрузите не са тайна нито за аристократичното общество, нито за таблоидите. Маргарет иска развод. В съда Кембъл е безжалостен и заявява, че тя е прелюбодейка и нимфоманка.

Нарича я „съвършено разпътна жена, чийто сексуален апетит може да удовлетвори само тълпа мъже“. Предоставя на съдиите полароидни снимки, на които съпругата му прави фелацио на мъж с маска. Всъщност лицето й не се вижда, но я разпознават по триредната перлена огърлица, с която тя никога не се разделя. Започва разследване кой е мъжът зад маската, за да бъде призован и да свидетелства срещу Маргарет. Дългият списък от любовници на херцогинята съдържа 80 имена.

В британското висше общество се спекулира, че „мъжът без лице“ може да е холивудската звезда Дъглас Феърбанкс-младши. За да се защити, херцогинята изстрелва своя спасителен „куршум“. Заявява, че мъжът на снимката е съпругът й. Адвокатите му настояват за проверка, а тя е възможна само ако се измери мъжкото му достойнство и се сравни със снимката. Резултатът „оневинява“ херцога, който триумфира в съда. Разводът приключва през 1963 година. Херцогът се отдава на алкохола, а Маргарет – на безразборния секс.

Жената, която остава в историята като първата, назована публично уличница, никога не пристъпва към брачна клетва отново. След унижението покрай развода й с херцог Аргайл отношението към нея е враждебно и осъдително. Наричат я „мръсницата с перлите“ и „жената, която колекционира мъже“. Въпреки това Маргарет остава вярна на мотото си, че животът е приключение, което се живее със страст. И досега се носят легенди как до смъртта си през 1993-та, трийсет години след краха на втория й брак, тя се радва на многобройни ухажори, с които дели живота и леглото си. Не живее в разточителство, но в интервюта заявява, че никога не е оправяла леглото си сама, нито пък може да си стопли вода или да си приготви вечеря. „В живота има аристократи и слуги. Последните са твърде много, за да останат неизползвани!“, коментира в типичния си стил Маргарет.

Донякъде разочарована, че първородната й дъщеря Франсис, херцогиня на Рутланд, не е наследила нито бохемския й нрав, нито похотливостта й, до смъртта си на 80-годишна възраст Маргарет често е използвана като пример за аморално поведение, което заслужава светски бойкот.

Днес ситуацията е различна. Трите й правнучки са красиви и амбициозни момичета с аристократични титли, които не се срамуват от миналото на прабаба си, а подобно на екипа на BBC оценяват живота й като опит на една жена да прави всичко онова, което е позволено на мъжа. „Маргарет е сурово наказана, заради това, че е била жена, която отказва да бъде доброто момиче и следва инстинктите и желанията си. Сериалът е създаден в нейна чест!“, казва сценаристката Сара Фелпс.

Главните роли в продукцията са поверени на Клеър Фой в ролята на Маргарет (познаваме я от ролята й на кралица Елизабет II в друга хитова сага „Короната“) и Пол Бетани като Иън Кембъл, херцога на Аргайл.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР