Кои са номинираните за наградата Полет в Изкуството

23 April 2022

Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ ще бъде връчена за тринадесети пореден път на 26-и април. Всяка година очакването на Церемонията се посреща с огромно вълнение, особено от номинираните.

За младите таланти на България битката ще бъде повече от оспорвана, заради впечатляващите им качества и безспорни успехи. Традиционно, журито избира пет номинации от различни области за мечтаната голяма Награда, като всеки един от тях става победител в съответното изкуство.

Номинираните тази година са:

Победител в категория ТЕАТЪР е БЮРХАН КЕРИМ Керим (26 г). Театралният режисьор започва пътя си първо като актьор, в класа на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ. Участва в различни актьорски уъркшопи, ателиета и творчески работилници за създаване на сценарии и белетристични текстове. Снима във филма "8 минути и 19 секунди" по Георги Господинов на режисьора Кристина Грозева. Играе на сцените на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, ТР Сфумато, МТ „Николай Бинев“, НТ „Иван Вазов“. Интересът му към театъра се засилва и започва да учи и режисура в сценичните изкуства. Дипломира се със спектакъла „Илюзията“ от Т. Кушнър и е удостоен с наградата „НАТФИЗ: Най-Най“ в категория „Режисьор в сценичните изкуства“. В Румъния пише пиесата „Името ми бе...“. Дебютира на професионална сцена като режисьор в ТР Сфумато с „Край на играта“ по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Професионалните интереси на Бюрхан са в областта на театъра, литературата, драматургията и музиката. Предстои излизането на първия му роман „Лавандуловото момче“.

За първи път от години насам в категория АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО победителите са двама - една нестандартна и много ефектна екранна двойка - ЙОАН ПОПОВ и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ. Те са забелязани от журито, заради изключителната си екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев - „Един асансьор разстояние“, който е част от "Short Film Corner" на кинофестивала в Кан 2021 и носител на много международни награди. Двамата състуденти завършват НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. На сцената на учебния театър играят в „Суматоха“ от Йордан Радичков и печелят Награда "Златен Кукерикон" в категория "Млада Надежда".

Номинирана за голямата Награда за Полет в Изкуството и победител в категория МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО е КАЛИНА АНДРЕЕВА, (21 г). Родена е в музикантско семейство и още като дете започва с пиано, но после избира контрабаса и продължава обучението си в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Д-р Петя Бъговска. Паралелно с класическата музика, тя се отдава и на народна музика, джаз, рок и фънк, също така композира произведения в тези жанрове и прави аранжименти за различни състави. Взема участие с контрабас в сферата на джаза във фестивалте : Nishville, CPS- first international jazz band festival in Cincinnati, Аполония, Мартенски музикални дни и др.. С класически контрабас печели множество конкурси като Doublebass Competition of C. D. von Dittersdorf - Словакия, "Светослав Обретенов" и др. Пее във вокално студио „Нуша“ на майка си Нели Андреева и представят българския фолклор по целия свят, включително с онлайн концерт, по поръчка за Белия дом в САЩ. Калина е била е част от World Youth Orchestra, с които записва за National Geographic.

Победител в категория ТАНЦОВО ИЗКУСТВО е Емона Георгиева (19г.). Занимава се танци от 4 годишна. На 11 започва да танцува балетни вариации директно на палци без да има, каквато и да е представа през каква основа е трябвало да премине. За балетната станка се хваща чак на 15, когато е приета в Национално Училище за Танцово Изкуство с профил модерен танц в класа на известния хореограф Галина Сребрева, с която работи и до днес. На 17 печели първо отличие на конкурса "Анастас Петров", сребърен и бронзов медал на световните финали в Португалия и стипендия за Joffrey Academy of Dance – Chicago. След това кандидатства за трупата на Борис Ейфман - Санкт Петербург. Одобрена е за ролята на Кармен след тежък кастинг и така се превръща в първата българка директно приета за солист в руска балетнатрупа.За огромно нейно съжаление, пандемията осуетява мечтите й и поради бюрократични пречки с визи и разрешителни тя не можe да замине. Емона не се отказва да гони мечтите си и като стъпка към тях,едва 19 годишна вече е солист на трупата на Държавна Опера,Бургас. Емона Георгиева е носител на редица престижни награди от конкурси за балетно изкуство.

Победител в категория ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА е Александър Лазарков (22г.) -изумителен визуален артист, избран от престижното жури заради безспорните си качества, неподправения му интелект, усет и светоглед към актуалния живот на съвременното изкуство. Смел в експериментирането с изразни средства, той не спира да изненадва с нови интерпретации на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. Първият му професионален досег с изобразителното изкуство е една експозиция само за ученици в зала "България". Александър завършва „Графика“ в Националната Художествена Академия. Толкова се увлича в това, което прави, че започва да участва активно в групови изложби. С участието в изложби и конкурси идват и наградите, първата, от които е 3-то място в Националният конкурс за бърза скица 2017 г. Най-голямото признание идва през 2020 г., когато печели конкурса Cubos del tentaciones в Билбао, Испания. През 2021 г. Александър Лазарков е номиниран и за най-сериозната наградата за млади художници - БАЗА.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР