Джан Яман - момчето играчка или мъжът мечта

Лилия Илиева 28 April 2022

Снимка: getty images/guliver

Джан е висок 1,88, с тъмни хубави очи, умен поглед, широки рамене, плочки на корема, дълга коса като на Сандокан, брада, в която ти се иска да заровиш пръсти. Прилича едновременно на пират и викинг в най-съвършената им версия, и на древногръцки бог или скулптура на Микеланджело. Държи се като джентълмен. Има усмивка, от която да се разпаднеш веднага.

Роден е в Истанбул. Завършва италианския лицей първи във випуска и следва пет години право в САЩ. Практикува като адвокат шест месеца и от 2014 г. насам лавинообразно се налага в наивно-сълзливите турски сериали. Участва в такива заглавия като: „Мистър Грешен“, „Ранобудна птичка“ (!), „Пълнолуние“, „Кой от нас не е обичал?“, „Любов на инат“, „Сърдечни работи“. Истината е, че на фона на клоунадата в стил Боливуд – невероятните сценарии с неочаквани и неоправдани обрати, бълбукащи от сложни взаимоотношения, с бурни любови, бурни изневери, бурна ревност и изобщо бурни емоции – и сред красивите си турски колеги Джан се откроява. С излъчването си и с доста добрата си актьорска игра (изключваме въртенето на очи в моменти на изненада, когато обмисля какъв да е следващият му ход, защото то като че ли не се случва толкова често).

В интервю за „Венити феър“ на въпроса какво е красотата за него, отговаря поетично. Красотата може да е нещо тъмно, което хвърля сянка върху всичко, може и да е такова, което осветява и вълнува, подобно на Босфора през нощта. Но ако погледът на човек е празен, той самият отвътре е празен. Дали тогава е наистина красив?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

Същото интервю започва с разказ за втрещения консиерж на петзвездния хотел Eden в Рим, където е обичал да работи Федерико Фелини, отсядали са Ингрид Бергман и Роберто Роселини, който отдавна не бил виждал такова множество от жени на всякаква възраст, каквото се струпва при гостуването на Джан Яман. Гимназистки, малки момиченца, млади жени и жени на средна и златна възраст – всичките до една полудели. Медиите провъзгласяват Джан Яман за феномен с над осем милиона последователи в Инстаграм. Бил внукът, за който всяка баба си мечтае, идеалният съпруг за всяка жена и перфектният зет за всяка майка. Това не е съвсем вярно – той е мокрият сън на всички тях. Всички го искат в своя живот тук и сега, непрекъснато.

„Така е – съгласява се Джан, – над 80% от почитателите ми са жени. Някои се вманиачават малко. И когато им вземеш телефона, за да си направите селфи, си даваш сметка, че снимката ти е върху чантите им, ризите, шапките, на екрана на телефона.“ Той от своя страна се старае да се отнася джентълменски към всичко това. Да е позитивен, да се държи с уважение и любов. В Испания му се е случвало да му се обадят дъщерите на 80-годишна дама, която отказвала да се лекува, за да го помолят да й се обади да я склони, защото той е нейният герой. В Италия, където Джан живее от 2021 г. и името му предизвиква истерия от обожание, участва в разни смешни предавания, в които жени на над средна възраст разказват личните си истории, а той танцува с тях. Когато излезе от дома си в близост до Колизеума, отпред го чакат тълпи – такива, каквито следваха „Бийтълс“ през 60-те. Обсипват го с подаръци. Известно е, че обича черен шоколад и с шоколадите, които получава, може да напълни тирове.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

За себе си разказва, че сутрин е непохватен, мълчалив, сприхав и раздразнителен, следобед започва да се центрира и да усеща радостта от живота, която нараства у него все повече с приближаването на залеза. Нощем става истинско парти животно. Неслучайно страда от безсъние.

По майчина и бащина линия

Като дете Джан бил тих и отговорен. Майка му и баща му се разделили, когато той бил на четири или на пет – има различни версии. Но според думите му успели да запазят приятелството си и внимание не му е липсвало. През седмицата живеел с майка си, през уикенда – с баща си. За него тази раздяла не е била болка. Мечтаел си да стане шампион по баскетбол, но с времето се убедил, че животът често има различно мнение от твоето. В училище го смятали за зубрач, което никога не му е пречело, защото никога не е страдал от ниско самочувствие. Майка му (завършила е литература) е тази, която го е научила да е дисциплиниран, отговорен, организиран като немец. Тя все още продължава да има думата в живота му и той често се съветва с нея. Баща му бил митничар, по-скоро човек на живота и обичащ свободата – ето друго нещо, което Джан е наследил. Отраснал е в небогато семейство, но с ценности. Обаче ако се интересувате от любовта в живота му, още е на 31 г. и свободата му е скъпа. Харесва елегантни жени, пълни с енергия, жени с мнение, знания и идеи, такива, които оказват влияние на света, в който живеят, и го променят. Намира за секси Моника Белучи, Пенелопе Крус и Анджелина Джоли.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Yaman (@canyaman)



И приятелката му е…

Медиите много се вълнуват коя е жената до него. Като негова приятелка се коментираше италианската спортна журналистка Дилета Леота, която по образование е адвокат. Водил я е даже в Истанбул, да я запознае с майка си. Подарил й годежен пръстен, направил й предложение с винил, който се носел в небето, вързан за малък самолет. „Дилета, ще се омъжиш ли за мен? Обичам те, Джан“ – пишело на винила. И тя приела с радост. Уговорили се даже да направят сватба на 16 август в Сицилия, да поканят 300 „отбрани“ гости. И аха да се случи, две седмици по-късно феновете му „посърнали“ от новината, че Джан се е разделил с Дилета. Може пък и да са се зарадвали.

Но не щеш ли, малко по-късно, на Великден, Джан и Дилета се появили с шоколадово яйце в ръце, разменили клетви за вечна любов, блянове за много деца. Обаче накрая Дилета върнала на Джан годежния пръстен за 40 хиляди евро (!), защото го ревнувала „болезнено“ от многобройните му фенки. Може и да е права. Той напуснал демонстративно рождения й ден, на който тя отбелязвала 30 г. Но нищо! Не останал дълго сам. Появила се бившата Мис Израел Морам Атиас или 25-годишната калабрийка топмодел Мария Джована Адамо – тук медиите се объркват коя точно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

На връзките му с Демет Йоздемир (с която си партнира в сериала „Свободен дух“, гледан от 3 млн. души в Италия – абсолютен рекорд) и другите му колежки – актриси от турските сериали с нелесно произносими имена, няма да се връщаме. Накратко, по всичко личи, че Джан не е готов да става още нито съпруг, нито баща – в живота си, имаме предвид, иначе пред камерата го умее.

Сандокан

Ако ви е любопитно какво прави в момента – отговорът е, че се готви за участието си в италиански сериал, нова версия на „Сандокан“, чиито снимки ще започнат през лятото на 2022 г. Тренира фитнес, конна езда, бойни изкуства. Осъзнава, че да измести или поне да наследи Кабир Беди в сърцата на зрителите не е никак лесна задача, но полага много усилия. Мечтае си да се справи достойно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Yaman (@canyaman)

И на мен ми звучи странно

В сърцето си е момче отличник. Още като ученик се е класирал сред 35-те най-добри ученици в Турция от общо 3000 в международен конкурс и успял да замине за САЩ. Живял е в Охайо, сам се издържал. Там решил, че иска да учи право и под давление на баща си, и заради вроденото си чувство за справедливост. На 24 години станал част от глобалната професионална мрежа ПрайсУотърхаус Купърс и всеки петък излизала негова статия в престижни американски вестници.

Кариерата му не само потръгнала, а полетяла, но той си дал сметка, че животът пред компютър от осем сутринта до осем вечерта не е неговият път. И за разнообразие се записал на курс по актьорско майсторство. Осъзнал, че иска да работи с тялото си и гласа си. Тогава срещнал двамата си агенти, с които продължава да работи. Животът му се променил тотално. Съвсем реално преценява, че винаги е избирал правилния път. Прави го по инстинкт. А според Джан „инстинктът е пътят, по който Господ те води“.

Да не забравяме, че освен турски говори свободно италиански, английски и френски. Има фондация със своето име – Can Yaman For Children, която събра средства за закупуване на легло и респиратор за отделението по детска неонатология в поликлиниката „Умберто I“ в Рим. Миналата година излезе парфюм с името му. В края на ноември 2021-ва се появи и автобиографията му с готиното заглавие „И на мен ми звучи странно“. „В нея разказвам за всичко, случило ми се, преди да стана актьор – споделя красивият мъж, – за родителите ми, детството, за нещата, които ме изградиха като личност. Така феновете, които ме обичат, ще могат да ме опознаят по-добре и да ме почувстват по-близък.“

Определят състоянието му на 10 милиона долара. За момента годишно печели по милион. Обожава италианска храна, да спортува, да играе футбол, да готви, да танцува, да свири на барабани, да пътува и да снима. Любимите му цветове са черно и бяло. „Много добър артист. Мъжествен и чаровен“, както пише негова фенка на един многото му официални фен профили във Фейсбук. Други коментари няма да цитираме – от някои ни е неудобно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР