Кремена и Атанас Месечкови: Домът е история за любов

EVA гостува на Кремена и Атанас Месечкови

Лилия Илиева 20 April 2022

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

EVA гостува на Кремена и Атанас Месечкови. Къщата им се намира в полите на Витоша. Отвън прилича на куб. Отпред има дървета и „паркирана“ детска кола кабрио. От двора се открива прекрасна гледка към София.

Наско Месечков ме посреща и в момента, в който влизам, се оказвам между картина на Айфеловата кула, голяма къща за кукли и пред малката им дъщеря Айлин – русокоса принцеса в красива червена рокличка. Двегодишният им син Давид си играе на дивана до тринайсетгодишната Летисия, дъщеря на Креми от предишния й брак.

Двамата с Наско са женени от пет години. Той продължава да се занимава с хореография и танци, но вече е и издател на списанието към лаборатории „Геника“. Креми е молекулярна биоложка и изпълнителен директор на „Геника“. По телевизора тече детска анимация с музика, която ще бъде фон на целия ни разговор. Уютно е. В хола върху тъмносивите стени, завеси и диван се разлива мека светлина от лампи, подобни на прожектори, окачени на белия таван. Дървен под и дървени маси допълнително стоплят този елегантен, модерен графичен декор.



НАЧАЛОТО Е ТАНЦ

Тяхната започва от уроци по танци, които приятели на Креми й подаряват. Наско си спомня, че уговарянето на тези уроци продължава доста дълго. А Креми си спомня как го е видяла в гръб да пие кафе в хотелско лоби, преди да се запознаят. Кафе и кола, поправя я Наско. Покрай танците станали близки приятели. Креми била в много слаб емоционален период.

Толкова им било приятно заедно, че започвали да си пишат със ставането сутрин. „Приятелството с него ме накара да усетя, че изобщо нямам това, което ми се иска като човешка споделеност. И инициирах финално развод. Малко след развода заживяхме заедно с Наско“ – споделя тя. „Тя не ми е говорила за трудните си моменти, но аз съм сензитивен и наблюдателен и забелязах – разказва Наско. – Подкрепих я като приятел. И може би й отворих очите, защото не искаше да признае някои факти.“ После историята им минава на следващ етап с въпроса на Наско дали Креми би живяла с него „хипотетично“. Притеснявал се от отговора и му било по-лесно да приеме едно хипотетично „не“. Но отговорът е „да“ и след шест месеца съвместен живот той събира смелост да й предложи хипотетично да се оженят. Креми приема и тогава всичко става съвсем истинско.

home sweet home

В този дом са от четири години. Преди това живеят в същия квартал в друга къща под наем: „изолирана, много красива и романтична“ – описва я Креми. Нейната къща мечта. Наско обаче настоява да имат своя. Не харесва формàта „под наем“ и да инвестират в нечие чуждо бъдеще вместо в своето.

И така я избират – тяхната къща – на два етажа, с тераса с панорамна гледка. Гаража превръщат в гардеробна. Според Креми интериорът е идея на Наско, според него е и на двама им. Не са се консултирали с дизайнер. Паната на стените с 3D елементи намират в „Бигла Дизайн“. Заедно решават как и къде да са начупени таваните. Мислят за електрически завеси, но от екосъображения избират да са от плат.

Голяма част от стените във всекидневната са стъклени, баните им също са с големи прозорци. И през смях разказват как в началото, след като се нанесли, докато съберат пари, поживели шест месеца на непокрити прозорци. Наложило им се да се къпят романтично, само на свещи. А тяхна възрастна съседка им обяснявала, че им се радва колко са хубави, докато спят.

Масата за хранене за осем души избират от магазин „Естета“. Хубавото е, че може да се разтяга и да събере дванайсетима. Много често имат гости. Най-близките им приятели са кумците им Ирина и Филип. Често им гостуват и приятелско семейство акушер-гинеколози, и съседите им с децата си. Близкият им кръг е от около шест-седем души.


животът всеки ден

Всеки ден от седмицата в този дом изглежда така: Наско и Креми стават в осем. Той се облича, тя се къпе. Той облича децата за детска градина и излизат заедно. Часът е осем и двайсет. Нямат време за кафе. Ако им остане, по-скоро отделят четиресет минути за спорт. Децата закусват в детската градина. За Месечкови започва работният ден. След четири и половина събират малките от детската градина, пазаруват и животът вкъщи започва. Креми готви. Децата се въртят около нея. Наско се опитва да подреди и да ги отдели, за да не й пречат. „Всъщност те кога успяват да разхвърлят толкова?“ – пита той. „Непрекъснато – отговаря тя. – Дом с четири деца няма как да е скучен.“



вкусен дом

Креми често готви риба. Сьомгата, запечена на фурна с мед, й се получава много добре. Също и огретенът, пилешката супа, капамата, зелевите сарми. Държи да пазарува хубави и пресни продукти, да може да си ги избира. Наско разказва как посещават магазинчета на пазара „Димитър Петков“, в които има продукти директно от производител. Харесват и съботния Птичи пазар в близост до Малкия градски театър зад Канала.

празници

Когато са вкъщи през уикенда, Месечкови си правят кафе, закусват. Креми си мечтае децата им да пораснат още и да могат да гледат филми заедно. Сега играят на настолни игри. Любимата игра на голямата й дъщеря Летисия е „Катан“. Много обича да купува, да продава и да строи селища. Всичките деца са на различен етап от израстването си и с различни интереси. Баткото Кристиян (син на Кремена от предишния й брак) вече учи в Ротердам. Каката Летисия е в седми клас в училището „Света София“ и й предстои да кандидатства. Малката Айлин играе с къщите си за кукли и се интересува от роклички, а Давид харесва колички и самолети.

ваканции

Обичат да пътуват. Миналата година са прелетели около 20 000 км и са изминали с кола същото разстояние. Били са в Дубай, Малдивите, Санторини, Милано, Позитано. Годишнината от сватбата си през есента прекарали в Париж. За кратко – три дни, но се обадили на Кристиян да дойде от Ротердам и успели да се видят с него. Разходили се, отишли на шоу в „Лидо“. Дори уговорили един от основните танцьори в шоуто да бъде на задната корица на списанието на „Геника“. „Мечта ми е да има нещо подобно на „Лидо“ в България – споделя Наско, – с тази феерия от полилеи, падаща вода, сцени, летящи във въздуха акробати.“ „Наистина е много пищно и красиво“, съгласява се Креми.

специална красота

На следващия ден летят за Мавриций. Програмата им за петте дни там е да се отдадат на пълна почивка и сън. Почивката им е отбелязана с красиви снимки в социалните мрежи. Наско е инициаторът, признава Креми. Още в началото на връзката им е избрала да приеме да бъде до него публично, макар че не й е съвсем присъщо. Все пак всички снимки, с които присъстват в социалните мрежи, са правени с любов и са техни спомени, а в това според Креми се крие специална красота.

Разгледайте дома им в галерията ни.

1 КОМЕНТАР
1
Настя
29 September 2023, 04:10

Кои са тези хора с какво са известни? От къде имат пари и като цяло какво ме интересува къде били и ала бала

ТВОЯТ КОМЕНТАР