Антверпен - диамантите на вкуса

Останал в сянката на по-големия си брат Брюксел, вторият по население град на Белгия е смесица от авангард, изкуство и търговия.

Любомир Василев 19 April 2022

Останал в сянката на по-големия си брат Брюксел, вторият по население град на Белгия е смесица от авангард, изкуство и търговия. Това е столицата на стила, където героите варират от ренесансовия Рубенс до любимия ми дизайнер Дрийс ван Нотен. Макар и по-назад в класацията на европейските хитове, Антверпен е едно от най-креативните и космополитни места в света, съумявайки в същото време да запази усещането за малък град с красиви старинни сгради, където миналото е все още настояще.

Градът притежава впечатляващо богатство от ренесансови и барокови съкровища, шедьоври на Питер Брьогел, Антонис ван Дайк, Ян ван Ейк и Питер Паул Рубенс. А с второто си по големина пристанище в Европа и изграждането на нови икони като пристанищната къща на Заха Хадид отстоява мястото си на метрополис с визия за бъдещето.

Антверпен е дом на динамична и разнообразна общност от художници и дизайнери, което го превръща в Мека на съвременните тенденции и дом на визионерите на висшата мода Ан Демюлемеестер и Дрийс ван Нотен.

Почти всеки ресторант тук има някаква връзка със света на дизайна. Едно от най-оживените места за обяд Graanmarkt 13 предлага не само вкусна храна, следвайки идеята „от фермата до масата“, но и концептуален магазин, и художествена галерия. Ресторант Sir Anthony van Dijck сервира актуалните си белгийски класики в изцяло реставрирана къща от 16. век. Новата гастрономична дегустационна Te Kook се намира в зала, в която всяка седмица се провеждат търгове за стари мебели. А ресторант Dome представя висш пилотаж в кулинарията в уникално пространство в стил ар нуво, ръководено от френски шеф и неговата съпруга, главна стилистка на модно студио.

В моята лична класация за ресторанти има няколко абсолютно задължителни. Започвам с The Jane – най-новия проект на главния гот-вач Серджо Херман. Разположен в живописен каменен параклис на територията на стара военна болница, ресторантът може да се похвали с интериор от големия холандски дизайнер Пийт Буун. В центъра доминира гигантски полилей с тегло 800 кг, проектиран от бейрутското студио PSLab, създаден така, че да допринася за усещането за сакралност в интериора на параклиса. „Храната е моята религия“, казва Серджо Херман и тя наистина е божествена.

Fiera е ресторант, който спира дъха ви. Намиращ се в пищно реставрираната бивша борса, служила на града в продължение на векове, тази историческа забележителност се връща с пълния си блясък. Ресторантът приветства гостите си за едно наистина уникално преживяване – благодарение на изящния си дизайн и честната си кухня със световни влияния, като създава усещане за космополитно преживяване.

Bourla, чиито клиенти са банкери, художници, купувачи и блогъри, се намира зад едноименния неокласически театър. Елегантният декор със седалки от червена кожа, маси с мраморни плотове и добро осветление създава усещане за брасери в стила „шик дзен“. Това заведение ми хареса още първия път, напомняйки ми за една от класическите брасери в Ню Йорк – емблематичния „Балтазар“ в Сохо. Тук белгийските класики са акцент в менюто. Меса, миди, фламандски яхнии и домати със скариди, без нужда от крещящо представяне.

Разположен на последния етаж на „Музей край реката“, вече утвърденият Zilte отдава почит на бургундските корени на създателите си – семейство французи, които са пренесли бизнеса си в Антверпен и предлагат дегустационни менюта от 6 и 8 блюда, показвайки истинско майсторство в текстурата и вкуса. Акцент тук са десертите с горчив шоколад и домашно приготвените сладкиши. Гледката към града и реката е прекрасна и незабравима.

Известен повече с музеите, галериите и модата, Антверпен е приятна кулинарна изненада. Малкият размер на града обяснява културните му особености. Пазарът тук е ограничен и това принуждава собствениците на ресторанти да бъдат граждани на света, напасвайки своите концепции към световните тенденции. Затова и ние сме тук и ще продължаваме да ги следим.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР