В очакване на Великден

В авторската рубрика на EVA Юлия Спасова, дама с отношение към красотата и стила в дома и в живота, споделя свои идеи, естетически нагласи и лични емоции

16 April 2022

Снимка: пресофис BBT

Нетърпеливи сме за повече слънце, цветя, настроение и сме в очакване на най-светлия празник – Великден. Когато красотата в природата се събужда, в дома ни зимният уют също трябва да отстъпи мястото си на подходящата за сезона декорация, затова и аз бързам да поставя ароматни зюмбюли и фрезии в красивите вази, разпръснати навсякъде. Това е първата стъпка, която приканва пролетта да влезе у дома.

За местата, където не е подходящо да бъдат сложени вази, използвам електрически дифузери с аромати на екзотични цветя или с така предпочитаното от мен фино ухание на жасмин.

Време е да извадя и пролетните аксесоари – декоративни възглавнички или тишлайфери с бродирани кокичета, лалета или жълти нарциси.

Следващата стъпка е изящната великденска декорация. Две-три седмици преди Великден домът ни трябва да е украсен така, че да даде настроение за предстоящия празник. На ход са декоративните фигури на пухкави пилета и бели великденски зайци.

Всяка година, украсявайки дома си, се изкушавам да купя нови предмети в крак с модерните тенденции и да допълня наследената от баба ми колекция с великденската декорация на престижни немски марки. Майка ми също при пътуванията си в чужбина през годините винаги носеше нови изящни предмети. Да спаз-вам семейната традиция за мен вече е по-лесно, а и с удоволствие я предавам и на децата си.

След декорацията и финия текстил, следващата стъпка е подготовката на празничната великденска маса, която трябва да е красива, стилна и в същото време да излъч-ва свежест, чистота и пролет. Покривката е основата, от която тръгваме и върху която подреждаме всеки следващ елемент от цялостната емоция.

Едноцветната покривка ни дава възможност за по-цветни и пролетни декори на порцелана и цялостната стилистика на масата. Но ако изберем по-цветна и весела основа, трябва да съчетаем всичко останало в унисон. Аз лично предпочитам едноцветна покривка, върху която да разгърна цветния порцелан в нежни пастелни окраски, с координирани към него салфетки, стилни прибори, индивидуални поставки за яйце, купи за пролетните салати и плато за козунак.

Тази празнична композиция се допълва от шарените яйца и вазата с лалета или кокичета. За великденската трапеза изваждам изящните чаши, издаващи звън на кристално стъкло. Не забравям и елегантното присъствие на ароматната великденска свещ на масата.

Децата с нетърпение чакат чукането с яйцата и обявяването на победителя. И неусетно обядът се превръща в прекрасна семейна сбирка, въплъщаваща близостта и обичта помежду ни в елегантно режисираната домашна обстановка.

Съветвам ви да положите усилия за създаването на специална атмосфера за най-близките си през великденските празници. Декорирайте дома си с подходящата украса и поканете пролетта с клонки свежа върба. Извадете празничния сервиз и създайте онова приказно настроение, което носи радост на всички, и особено на децата.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР