В главната роля Джесика Частейн

Преди няколко дни тя навърши 45 години, а само след броени часове ще разберем дали тази година Оскарът за най-добра главна женска роля отива при нея

eva.bg 27 March 2022

Снимка: getty images/guliver

„Аз съм емоционален човек, неудобно момиче. Ставам малко срамежлива и се изнервям много. Но всеки път когато си мисля, че не мога да направя нещо, знам, че всъщност искам да го направя.“

Последно гледахме Джесика Частейн в минисериала „Сцени от един семеен живот“, където тя заедно с не по-малко любимия ни Оскар Айзък навлизат във водите на разпадащия се брак и изплъзващото се щастие. Спомняте си ги на кинофестивала във Венеция миналата година, нали? Няма как да отречем, че двамата са страхотен тандем и че ни усмихват винаги.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ❤️ Lovers (@lovers.rs)

Сега Джесика Частейн е номинирана за „Оскар“ за превъплъщението си в образа на Тами Фей Бейкър във филма „Очите на Тами Фей“. Актрисата е буквално неузнаваема и според нас е много вероятно да пребори сериозната конкуренция в лицето на Никол Кидман („Да бъдеш Рикардо“), Оливия Колман („Изгубената дъщеря“), Пенелопе Крус („Паралелни майки) и Кристен Стюарт („Спенсър“).

Когато разбира, че е номинирана и кои са другите актриси в категорията за главна женска роля, Джесика изпраща на всяка една от останалите цветя. Защото смята, че моментът трябва да се отпразнува!

„Винаги съм знаела, че искам да бъда актриса, но моят опит ме накара да осъзная, че желанието ми няма нищо общо с известността или с печеленето на пари. Интересувах се от изследването на човешката душа, от нейната сложност. Работех, за да придобия разбиране за живота и за себе си. Да си актриса, означава да си на мястото на друг човек и да разбираш какво чувства той, но това е и свързване с други човешки същества. Дълбока професионална интимност, която докосва душата.“

Това не е първата й номинация от Академията. През 2012 г. Джесика Частейн е номинирана за „Южнячки“ за поддържаща женска роля, а през 2013 г. – за главна женска роля за „Враг номер едно“. Второто заглавие, което ни я показва като Мая, агент на ЦРУ, й носи „Златен глобус. Частейн получава предложение да изиграе и принцеса Даяна в биографичния филм за нея, но отказва поради заетост с други филми и ролята е дадена на Наоми Уотс.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jessica Chastain (@jessicachastain)

„Мисля за времевия период и за енергията на героинята.“ И след това избира парфюм. За всяка роля е с различен, съответстващ на образа и времето аромат.

Така Джесика Частейн успява да изгради толкова добре образите, които играе, особено когато става въпрос за действителни личности, каквато е Тами Фей. „Очите на Тами Фей“, чийто продуцент е самата Джесика Частейн, разказва историята на най-известната жена телевизионен пастор в САЩ. През 2012 г. Джесика гледа биографичен филм за нея, който й въздейства силно, и започва да събира информация.

„Историята й ми отнесе ума, а това, което харесвам най-много у нея, е способността й да обича безусловно. Знае какво е да чувстваш, че не си важен, и не е искала друг да изпита същото. Но хората са гледали на нея като на клоун и са я наказали за грешките на първия й съпруг. Това е често срещано в миналото – жените са понасяли последиците за грешките на мъжете.“

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jessica Chastain (@jessicachastain)

Джесика Частейн е завършила престижното висше училище за драма, танци и музика „Джулиард“. Има финансовата възможност да учи там благодарение на стипендия от Робин Уилямс. А през 2013 г. самият Ал Пачино я избира за филма „Саломе“, където двамата играят главните роли.

„Обичам да съм сред велики актьори и режисьори, изпитвам истинско страхопочитание към тях. И се опитвам да запазя самообладание, докато играя с Ал Пачино или с Хелън Мирън например, защото все пак сме един отбор. Но през цялото време сърцето ми бие много бързо.“

Един от най-емблематичните и силни кинообрази на Джесика Частейн е Маделин Слоун във филма „Мис Слоун“. Там тя играе политическия лобист, за когото няма невъзможни проекти и цели. Докато не осъзнава, че понякога цената, която трябва да плати, може да се окаже твърде висока.

С удоволствие бихме гледали отново и „Интерстелар“. Припомняме, че режисьор е Кристофър Нолан, а освен Джесика Частейн във филма участват Ан Хатауей и Матю Макконъхи.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jessica Chastain (@jessicachastain)

Джесика Частейн изглежда винаги зашеметяващо на червения килим. Споделя, че обича да избира рокли, които разказват истории. Обича модата, защото се възхищава на креативността, вложена в нея. Като малка е спестявала, за да си купува модни списания.

Въпреки че в началото на кариерата си има известни проблеми с получаването на роли заради естествено рижавата си коса, Частейн отказва да промени външния си вид заради индустрията. И така косата й се превръща в нейна визитна картичка.

„Като дете не исках да бъда различна – исках да изглеждам като всички останали, защото не исках да съм аутсайдер. Подиграваха ми се, че имам рижава коса и лунички. Всъщност за каквото ти се подиграват – нещо, което те прави различен, същото нещо ще ти носи щастие и успехи за в бъдеще. Ако исках да боядисам косата си, щях да го направя, но разбрах, че това съм аз и че именно моята различност ме прави специална.“

Джесика Частейн е красила множество корици на списания и е попадала неведнъж в класации за най-добре облечени знаменитости. В галерията сме събрали някои от най-впечатляващите й визии през годините. Разгледайте ги, докато всички заедно тръпнем в очакваме на оскарското „And the winner is…“.

„Ако не се възползвате напълно от всеки момент и не обичате всеки момент и всеки човек, с когото сте, животът ви ще свърши, преди да разберете.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР