Наталия Кобилкина - урок по бизнес за милиони

Бизнесът на Наталия все още не е за милиони, но изглежда успешен. Тя самата слага себе си на нивото на средно богатите. Според класацията в нейната книга това са хора с доходи между 20 000 и 30 000 лв. на месец, с възможности да управляват парите си и да ги инвестират. Имат собствен бизнес и служители, собствени жилища, красиви коли и ходят на хубави почивки.

Лилия Илиева 25 March 2022

Снимка: личен архив

„Управлявай успеха“ се казва новата книга на Наталия Кобилкина, която излезе в края на декември 2021 г. Подзаглавието е още по-интересно – „Как да изградиш бизнес за милиони“. Бизнесът на Наталия все още не е за милиони, но изглежда успешен. Тя самата слага себе си на нивото на средно богатите. Според класацията в нейната книга това са хора с доходи между 20 000 и 30 000 лв. на месец, с възможности да управляват парите си и да ги инвестират. Имат собствен бизнес и служители, собствени жилища, красиви коли и ходят на хубави почивки.

„Имам много успешни бизнес приятели – разказва. – Повечето са мъже, с които се познаваме от години. И често ги моля да ме взимат със себе си на бизнес срещи и преговори. Просто наблюдавам и после им задавам въпроси. Например – как се разви, за да стигнеш до тези пари и успехи. И те често разказват за това с удоволствие. Много от чутото прилагам в своята практика. И нещата се случват.“
 
Наталия, преди учеше жените как да намерят успешен мъж, а сега – как да правят бизнес. Какво се промени?

Преди за успели се смятаха жените с успешен мъж. Трябваше да имаш мъж, за да можеш да се справиш. В днешно време, за щастие, познавам двойки, в които и двамата са реализирани успешно и всеки има собствени доходи. Жената отдавна е повече от съпруга и майка. Много жени имат потенциал за успех, но не знаят как да започнат свой собствен финансов път или им се струва невъзможно заради пола им. Иска ми се да ги окуража. Една финансово свободна жена може да има съвсем друг тип отношения с мъжа. Тогава живееш с него, защото избираш това, а не по принуда. И тъй като не бях попадала на книга с описана практика и теория на тази тема, реших да я направя. Реших, че ще бъде голяма помощ за всички, които искат да се развиват. Особено за младите.

В книгата пишеш за седем нива на парите – от нивото на оцеляващите до това на милионерите. Ти до кое си достигнала?

Започнала съм от най-ниското. Израснала съм в семейство на оцеляващи. Постепенно съм извървяла пътя до пето ниво от моята класация, което е на хората със свой бизнес, собствени доходи, служители и красиви коли. И продължавам да се развивам. Случвало се е с първия ми мъж да прескочим ниво, но после да загубим всичко и да започнем отначало. Затова е важно човек постепенно да изгражда нива, без да ги прескача. Да има покритие, знания, умения, навици, да се научи да прави по-лесни неща и постепенно да усложнява. Ако някой спечели пари, без да е готов за тях, например срещне богат партньор, но няма вътрешна сила да издържи, накрая може изгуби и партньора, и парите. Не е въпрос да привлечеш, а да издържиш. Това изисква дисциплина и постоянство.

И за да се дисциплинираш, правиш планк, така ли?

Така е. Когато искам да кача ново ниво, уговарям със себе си да правя неща, за които се изисква воля, например да взимам контрастен душ – да редувам студена и гореща вода, да започна да правя планк (упражнение за изграждане на коремна мускулатура, б.ред.) или медитация, да гладувам веднъж в месеца. Заричам се да постоянствам в каляването на волята ми в името на това да променя живота си, да развия бизнес или да привлека нов. Най-важното е да имаш мощна воля. Тогава имаш и вътрешна дисциплина, дисциплина на ума. Когато контролираш убежденията си, можеш да контролираш и разширението в живота си.

Пишеш, че човек може да привлича потока на парите, като си купува неща, които му доставят радост, но надхвърлят с цената си зоната му на комфорт. В същото време твърдиш, че е важно да спестяваме процент от дохода си, за да може да сме финансово стабилни и да растем. Няма ли противоречие?

Не. Основният принцип е да спестяваш 10% от дохода си, каквото и да се случва. Другото е да взимаш най-доброто според възможностите си на момента и да вдигаш нивото постепенно. Тоест, ако си купуваш дрехи от Zara, постепенното качване на нивото е да си вземеш тоалет от Massimo Dutti, а не от Louis Vuitton. Важно е да имаме малко, но качествени неща и такива, които наистина ни радват. И да умеем да ги преценяваме като инвестиция. Познавам хора без възможности, които непрекъснато си купуват нещо евтино, за два лева може да е, но си го взимат, само да пълнят пространството. Аз например се стремя да нямам излишни неща.

Как го постигаш?

Купувам много малко и ги използвам 100%. Имам три чанти, три чифта обувки, но такива, които нося и износвам. Когато се развалят, ги продавам, подарявам, хвърлям в зависимост от качеството, фирмата и т.н.

Благодарение на стилистите, с които работя, се старая да купувам дрехи и аксесоари, които са ми необходими и се съчетават помежду си. Тогава ми е необходимо много малко място и пространство. Предпочитам да използвам парите си за инвестиции, да купувам недвижимости например, а не да ги замразявам във вещи. Научила съм се да се задоволявам с малко и всичко, което имам, да е модерно и красиво. Харча премерено.

Успяваш ли да възпитаваш по този начин и сина си? И мъжът ти какво мисли по въпроса?

Моят мъж (Такис Дретакис е грък, б.р.) много обича да харчи. Дай му постоянно нещо да купува. Това го прави щастлив. Много работихме в посоката да спре. Тъй като пътуваме често, отвсякъде има изкушения нещо да си купиш – чашки, сувенири, какво ли не. Просто го научих да взимаме само необходимото. И за детето също – пазаруваме за сезона. Има четири пижами, два чифта обувки, пет играчки. Пораства, подаряваме, раздаваме. Старая се вещите да са малко, защото всяка изисква обслужване. И не е нормално да са много.

Партньорските отношения често са борба за влияние. Мъжът ти как прие ти да се наложиш?

Аз съм на друго мнение – че партньорството е синергия, че смисълът е да се допълваме взаимно, защото единият има това, което другият няма. И той осъзна, виждайки колко много неща и дрехи имаме, че това е излишно. Сега се справя може би по-добре и от мен с преценката какво да купува. По-добре да инвестираме в нещо или да пътуваме, вместо да трупаме.

Какви подаръци си разменихте за Коледа или Нова година?

Той ми подари много хубави и скъпи обувки, а аз на него – пари, защото иска да инвестира в някакви неща.

Как празнувате Свети Валентин?

Ако няма локдаун, ходим на някой хубав концерт, мюзикъл и на хубав ресторант след това. Или пътуваме, отсядаме в хубави хотели.

За какво би искала да ти стигат парите, но все още не си го постигнала?

За къща в Лондон. Цените наистина са грандиозни, особено на къщата, която ние искаме. Така че това е една от целите на годината.

На втората година в Лондон целта ти е къща, така ли?

Да.

Пожелавам ти я. В книгата ти става въпрос за това, че е хубаво човек да разнообрази източниците си на доходи. Колко паралелни бизнеса имаш?

Няколко – имам недвижими имоти, които давам под наем, правя неща, свързани с реклама, продавам различни продукти, биодобавки, канген вода. Имам комисиони от различни проекти, захванах се с инвестиране в акции.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР