Тях не ги мислете, гледайте ги

Няколко минути на снимачната площадка на новия сериал на bTV "Мен не ме мислете", в които Руши пита дали има причина да е толкова весел днес, а от екипа му отговарят… Прочетете по-долу.

04 March 2022

Снимка: btv

Тиха павирана улица в центъра на София. Вратата на двуетажната къща се отваря с протяжно скърцане, а във фоайето ни посреща черна табела: "Захариев & Захариев". Спираловидното стълбище води нагоре, към най-популярната българска кантора в последните дни - тази от новия сериал на bTV "Мен не ме мислете". В нея топ адвокатът Мартин Касимов (в ролята Рушен Видинлиев - Руши) плува като пираня сред кодекси, закони и алинеи всеки четвъртък и петък от 20 часа.

Моментът за визита на снимачната площадка не е подходящ, просто защото моментът за визита на снимачна площадка никога не е подходящ. Където и да застанеш, все пречиш. Докато подготвя поредната сцена и обяснява на актьорите откъде да влязат в кадър, режисьорът Димитър Димитров деликатно ни избутва към близкия кабинет и затваря вратата.

Вътре е респектиращо тихо. В сивите стени потъват абстрактни картини. Масивната библиотека се огъва под тонове правна литература. Между Гражданския и Наказателния кодекс нехайно се подават томчета на Марк Твен, албум на Оскар Нимайер, речник на литературните митове и няколко малки пластики. Интериорът предразполага да се отпуснеш, да запалиш цигара и да се замислиш за морала, правото и всичко останало.

Разбира се, това е кабинетът на Мартин Касимов - харизматичният адвокат от "Мен не ме мислете", в чиято роля влиза Руши Видинлиев. Секунди по-късно самият той връхлита вътре, енергично размахвайки текста си за предстоящата сцена. По всичко личи, че е в отлично настроение. "Колеги, имам ли причина да съм толкова весел днес?", пита Руши екипа, без да уточнява дали въпросът се отнася до него самия или до героя му. "Да, ти си влюбен!", усмихва му се младо момиче, след което му закача микрофон.

Дали Руши е влюбен или не, не знаем. Но героят му, адвокат Касимов, със сигурност преживява силни емоции. Очарователен и находчив, той безотказно привлича жените. В магнетичната му орбита попадат софистицираната дъщеря на шефа на кантората Ася (Дария Симеонова) и клиентката му, спонтанната Яна (Весела Бабинова), която се опитва да изгони бившия си мъж (Иван Юруков) от семейното жилище и търси правна помощ.

"Мен не ме мислете" ни разхожда между кантората и съда, но без да се превръща в сух наръчник с правни съвети как да "изстържем" бившия от живота си. В сърцето на тази история са далеч по-сложните проблеми на съвременните жени, които отглеждат сами децата си, работят на няколко места и оцеляват въпреки всичко. „Целта ни е да разкажем за тези житейски изпитания, но без да потискаме зрителя. Искаме да има и хумор, и лекота“, казва режисьорът Димитър Димитров.

Като всеки сериал, в който движеща сила са жените, "Мен не ме мислете" разчита на огромен гардероб. Само един поглед стига, за да се уверим, че най-много, най-елегантни и най-цветни са дрехите на Ася - единствената дъщеря на уважаван адвокат (Владимир Люцканов), която има отлично образование, полирани маниери и вкус към скъпите аксесоари. За снимките днес стилистката Августина Маркова-Тути й е подготвила морскосин костюм с панталон и бежово поло, но на закачалките "загряват" още десетки съвършено скроени сака, поли моливи, копринени ризи и меки палта. Абсолютно различен е гардеробът на Яна. Джинси, ризи, парки, широки пуловери - онова, което една жена без стабилен доход, но с куп ангажименти, може да си позволи, за да се чувства удобно.

Всички, от стилистите до режисьорите Димитър Димитров и Станислав Тодоров-Роги, работят като отлично смазан механизъм. Снимачният ден продължава шест дни седмично, по 12 часа, при огромно натоварване. А снимачната площадка прилича на партия шах, в която всеки ход е изчислен. Преди всяка сцена, детайлите, дори най-дребните, се уточняват педантично - с кое рамо Руши ще влезе в кадър; колко рязко Дария ще тресне вратата; до коя октава ще се извиси гласът на Весела; къде точно ще застане операторът, за да не се отразява в огледалните врати. Когато всеки заеме своето „квадратче“, клапата щраква и „Мен не ме мислете“ се превръща в сложна партия за участниците и във вълнуваща игра за зрителите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР