Клуб Първа дама

Американският телевизионен канал Showtime стартира през пролетта първия сезон на сериала „Първите дами“, в който на фокус са Елинор Рузвелт, Бети Форд и Мишел Обама

Краси Генова 17 March 2022

Само седмица след като изненада почитателите си с информация за пролетната премиера на мемоара си Finding me, американската актриса Виола Дейвис отново влезе в новините от шоубизнеса с атрактивна предстояща роля – на Мишел Обама.

Тв каналът Showtime представя през идващата пролет пилотен сезон на сериал, в който главни действащи лица са някои от най-интересните първи дами на САЩ. Продуцентката Кати Шулман и режисьорката Сузане Биер („Отмяната“) стоят зад една от най-очакваните телевизионни премиери, в която освен Виола Дейвис главни роли са поверени на актрисите Мишел Пфайфър и Джилиън Андерсън. Звездата от „Досиетата X“ e в ролята на съпругата на 32-ия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт – Елинор, а Мишел Пфайфър влиза под кожата на една от най-ексцентричните и скандални жени, прекрачвали прага на Белия дом – Бети Форд.

В настоящия момент името й се свързва най-вече с центъра за дезинтоксикация, в който най-често пациентите са от Холивуд, както и с откритото й признание в публикувана през 1987-а автобиография, че алкохолът и хапчетата са я спасили от напрежението и болката в годините, когато носи най-тежката корона на света – тази на първата дама на САЩ.

Очакванията са, че с този звезден екип и режисьорката на хита на HBO с участието на Никол Кидман и Хю Грант – „Отмяната“, Showtime ще направи сериозен удар. Датчанката Сузане Биер обещава на зрителите „истинско телевизионно бижу“. С цитата на Елинор Рузвелт, че е „най-важно да правиш всичко със сърцето си, защото така или иначе ще бъдеш критикуван за всичко“, Биър напомня пред сп. Entertainment Weekly, че всяка от представените в сериала е изпитала и меда, и жилото на „титлата“ първа дама.

Първият сезон на телевизионната продукция се връща назад в историята на САЩ, когато през 1933-та племенницата на 26-ия президент Теодор Рузвелт – Елинор Рузвелт, застава гордо до съпруга си Франклин Делано Рузвелт (той е неин пети братовчед) в ролята на първа дама. Тя е и една от първите обитателки на Белия дом, които се възприемат не само като красива брошка на ревера на съпрузите си, но съзират и възможност да променят консервативния облик на институцията. Близкото приятелство на Елинор и легендарната авиаторка Амелия Еърхарт дава повод да се говори, че дружбата им прикрива любовен флирт. Поводът е едно доста фриволно и артистично появяване на двете на официално парти в Белия дом, след което Елинор е поканена да придружи Амелия по време на полет. Страстта на първата дама към самолетите се засилва, но след като изкарва курс за пилот, желанието й да обикаля света е сведено от протокола до споделените със съпруга й пътувания.

Едно от тях обаче се превръща в ябълката на раздора с дъщеря й Ана. През февруари 1945-а, два месеца преди смъртта си, американският президент избира да пътува за важната международна среща в Ялта не със своята съпруга, а с дъщеря им. Това предизвиква яростта на Елинор, която дълго време след това държи Ана на разстояние. Заравя томахавката десетилетия по-късно, когато, вече на възраст, има нужда от помощ и грижи и в този момент до нея застава низвергнатата дъщеря. Ролята на Франклин Рузвелт е поверена на актьора Кийфър Съдърланд, за когото режисьорката Сузане Биер не пести суперлативите си. „И Кийфър, и Джилиън успяха да вкарат в образите си романтична нотка, която е определяща и за времето, в което са живели героите им. Трябва да призная, че работата върху трите епизода на първия сезон на „Първите дами“ ме вдъхнови особено много, защото усетих силата на жени, които избират не просто да бъдат първи дами до съпрузите си, но първи дами, които искат да оставят следа в живота на другите!“

И докато историите на Елинор Рузвелт и Мишел Обама са изпълнени с обществени и светски събития, фокусът в телевизионния разказ за Бети Форд са отношенията в семейството й. Съпругът й Джералд Форд (Аарън Екхарт) и дъщеря им Сюзан Форд (Дакота Фанинг) стават свидетели на емоционалните й кризи, а много често влизат в ролята и на нейни съдници. Което според продуцентката Кати Шулман ще даде ясна представа на телевизионната аудитория за тежестта на короната на първата дама. „Мишел се доближи толкова много до образа на Бети Форд, че извади на преден план нейната уязвимост и в същото време силата й да признае слабостите си и да потърси помощ за тях. Защото именно провалите на тези необикновени жени ни дават ясна представа колко нелека и понякога разрушителна е тази важна обществена роля!“

Страхът от провал, но и притеснението да не разочарова своята героиня – Мишел Обама, е причина за безсънните нощи, в които актрисата Виола Дейвис се подготвя за отговорната задача. „Истината е, че когато ми предложиха ролята, попаднах на седмото небе, но и в един от кръговете на ада заради страха си, че посягам към ролята на тази невероятна жена. Срещала съм Мишел Обама и това, което мога да кажа, е, че тя е прекрасна. Прекрасна във всичко, което прави. Умна, отговорна, амбициозна и толкова силно вярваща в силата на жените.

Мисля, че Мишел жертва много от себе си и от кариерата си на адвокат в годините, в които застана зад съпруга си по време на двата му мандата. Трябваше да учи всичко в крачка, а откъде и от кого учиш една от най-важните роли – тази на първата чернокожа дама на САЩ?!“, коментира в интервю за Entertainment Weekly Виола Дейвис.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР