13 въпроса към... Симона Кръстева

Водеща на подкаста за изкуство и култура по БНТ "АRT Детектив"

Лилия Или_Ева 19 February 2022

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

Симона Кръстева е завършила медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK. Живяла и работила в Лондон и Париж. Ето какво отговори тя на нашите 13 въпроса.

Как би се описала накратко?

Креативна, лъчезарна, организирана и същевременно много чувствителна.

Кога разбра, че искаш да се занимаваш с изкуство? 

Още от ранна възрастта родителите ми ме записаха да свиря на цигулка. През годините се научих да виждам и ценя всички форми на изкуството. По-късно, когато заминах да живея и уча в Лондон, разбрах, че искам да се занимавам с изкуство. Изкуството е в състояние да обедини в едно тялото, ума и сетивата и да ни помогне  да почувстваме даден проблем. Има един известен художник от исландско-датски произход - Олафур Елиасон, който прави уникални инсталации. Той казва, че единствено изкуството и културата могат да ни дадат трансформиращи преживявания. Целта на твореца е да помогне на хората не само да разберат и познаят нещо с ума си, но и да го почувстват емоционално и физически. Чрез моята страст към изкуството бих искала да помогна повече хора да опознаят, разберат и почувстват изкуството и културата.

Кой е изборът, който промени посоката на живота ти?

Не бих казала, че е само един, но един от тях е да се върна да живея в България

Кое изкуство те описва най-добре?

Картините на Клод Моне.

Как изглежда щастието за теб? А нещастието?

Щастието е твърде субективно понятие, то е състояние на духа и няма материални измерения. Много би ми се искало човечеството да стане малко по-осъзнато в духовен аспект, хората да имат равни възможности да получат образование и шанс гласът им да бъде чут. Нещастието - обратното на идеята ми за щастие.

Кои са главните герои в твоя живот?

Освен родителите ми? Героите в реалния живот могат да бъдат навсякъде около нас. И не е нужно да извършат нещо епохално, подвигът може да бъде и в по-дребни и прозаични на пръв поглед неща.

С какво са свързани страховете ти?

Освен глобалното затопляне, опасност от трета световна война, нова епидемична обстановка и подобни теми, които според мен обезпокояват всеки един от нас.  Моите лични страхове са свързани с времето, че то понякога не ми стига. Страх ме е и от височини когато не съм в затворено пространство.

Ако трябва да напишеш писмо към твоето Аз преди 10 години, как би звучало то? Какво би се посъветвала?

Бих се посъветвала да се запиша на уроци по френски в по-ранна възраст.

Коя е щастливата ти причина да се будиш сутрин?

Според мен всеки един ден ни дава нови възможности. Благодарна съм за всеки нов изгрев и съм щастлива, че мога да го споделя с близките си.

Подкастът „Арт детектив“ за теб е ?

С БНТ стартирахме проекта „Арт Детектив“, защото изкуството и културата обединяват общностите. Те са отличен източник на наслада, мъдрост, прозрение, те предлагат уникални интелектуални и емоционални преживявания. И ако това мое убеждение направи телевизията малко по-модерна, малко по-отворена към младите хора (все пак те са основните зрители на един подкаст), би било чудесно. Радвам се, че вече и обществената телевизия се развива в тази посока.

Живяла си и си следвала изкуство и медии в Лондон, Ню Йорк. Защо избра да се реализираш в България?

Вярвам, че младите хора които са учили и специализирали в чужбина трябва да се връщат в България, защото нашето поколение е важно за развитието и изграждането на бъдещето на държавата ни.

Кого следваш в социалните мрежи?

Приятели, арт галерии и културни институции, дизайнери, както и хора които ме вдъхновяват.

Парите си даваш най-често и най-много за?

Пътувания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР