Могъщата Винер

Ирина Винер – президент на Всеруската федерация по художествена гимнастика

Адриана Попова 01 February 2022

Снимка: getty images/guliver

Една смръщена жена – с червена туника, бяла панама и тъмни очила, стоеше в залата в Токио, докато българските гимнастички печелеха олимпийското си злато. Ирина Винер – президент на Всеруската федерация по художествена гимнастика, най-могъщата жена в този спорт, беше бясна и не закъсня да отправи тежки думи по адрес на победителките: „Изпълненията на българките не бяха чисти, допуснаха и леки грешки“.

Ирина Винер не е свикнала възпитаничките й да губят – каза го в прав текст преди 2 години при откриването на суперлуксозния спортен център, който построи в „Лужники“, Москва. Уникалният покрив на сградата наподобява нагъната златиста гимнастическа лента, арената за състезания е колкото 5 баскетболни игрища, трибуните побират 4 хил. зрители, в съблекалните спортистките се радват на лукс като масажни столове и тоалетки за гримиране, разполагат със спа център и хотел с ресторант.

В този истински дворец на художествената гимнастика декорацията е в традиционен руски стил – от подовите мозайки до поддържащите колони. Всичко тук трябва не да говори, а да крещи „Русия“, в тази зала ти трябва да побеждаваш на всяка цена, заяви тогава Ирина Винер.

Откъде идва могъществото й? Родена в семейство на интелектуалци с еврейски корени в бившата съветска република Узбекистан преди 73 години, като малка тя иска да стане актриса, но спортът я увлича. Докато се упражнява в залата по художествена гимнастика на ташкентския Дом на пионерите, е забелязана от 5 години по-малкия от нея Алишер Усманов, който тренира фехтовка. Още тогава съдбата се усмихва на грациозното и амбициозно момиче, защото с годините Алишер става не просто богат човек, той става крезовски богат.

Има и премеждия по пътя си, въпреки че тръгва от правилно комунистическо семейство, баща му е прокурор, той самият завършва международни отношения в Москва, но през 1980 година съветската власт от любяща майка се превръща в мащеха и хвърля Алишер в затвора – за изнудване, подкупи, кражби. Арестуват го през 1980 година, излежава 6 от присъдените му 8 години и е напълно реабилитиран от новата власт след разпада на СССР. Но още докато е в затвора, той изпраща кърпа на Ирина. Според узбекските традиции това означава предложение за женитба. По това време тя вече е разведена жена с един син – Антон, който по-късно ще приеме фамилията на втория си баща и ще стане на свой ред голям строителен предприемач с апетитни договори за милиони, край които почти винаги повява лекият ветрец на скандала.

През март 2012 година списание „Форбс“ класира Усманов на 1-во място по богатство в Русия и на 28-о в света с лично състояние от 18,1 млрд. долара, натрупани най-вече от металургични предприятия. Така че едва ли е бил затруднен да финансира проекта на съпругата си в „Лужники“, който се използва некомерсиално за славата на руската художествена гимнастика.

Самата Ирина след края на спортната си кариера – тя е три пъти шампион на Узбекистан – става успешна треньорка. Нейното наистина златно момиче и абсолютна любимка е голямата шампионка Алина Кабаева. Според злите езици именно Винер запознава Кабаева с президента Путин. Ирина Винер е верен и много, много награждаван член на партията на Путин.

Тя е и своеобразна феминистка, защото винаги се е застъпвала за сексуалността. „Когато живеех и работех в Узбекистан, майките често спираха 12–13-годишните си дъщери да спортуват, защото се страхуваха от късите полички и злословията на познатите си. Аз учех момичетата си да казват: „Аз съм сексуална“, казва Винер в интервю за руския „Вог“. Борбата за изява на женската сексуалност тя пренася и в залите за художествена гимнастика. Ирина Винер е най-вече причината състезанията в този спорт да се превърнат в истинско шоу с ефектни костюми, ярък грим и купища пайети. Искам в гимнастиката да има гламур, цял живот съм се сражавала срещу аскетизма, заявява жената, чийто  личен стил е чест обект на възхищение и почуда в медиите. Ненавистта й към аскетизма впрочем се забелязва отдалеч.

С неподражаем маниер Ирина Винер се бори и срещу възрастовата дискриминация. За нея не е проблем да сложи къса пола или дълбоко като Байкал деколте. И досега се помни как – на тържество в Санкт Петербург по случай 80-годишнината на художествената гимнастика – тя се появява с прозрачна рокля, като фини дантели прикриват само интимните й части. Разбира се, всичко в гардероба й е скъпо – от самурите, които в небрежен ретро холивудски стил намята през рамо, до тежките златни бижута с едри скъпоценни камъни.

Модните наблюдатели съзират в маниера й да се обкичва едновременно с обици, диадеми, колиета, пръстени и гривни влияние на детството й в Средния изток, където да сложиш всичко най-скъпо, което притежаваш, върху себе си и да го носиш постоянно се смята за чудесна идея. Главата й освен с тиара често е украсена, според случая и сезона, с тюрбан или шапка.

Красотата е най-важното нещо, а силата също е красота, казва Ирина Винер, жената, която е толкова могъща, че безспорно е красива.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР