Хавиер + Пенелопе = любовта, за която мечтаем

Всичко започва преди 30 години.

Десислава Найденова 14 February 2022

Снимка: getty images/guliver

Една от най-харизматичните двойки на Холивуд – Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, пише история с номинациите си за „Оскар“ тази година. Бардем попадна в категорията за най-добър актьор заради превъплъщението си в образа на Деси Арназ в „Да бъдеш Рикардо“. Крус е номинирана за ролята си на Джанис в „Паралелни майки“ на Алмодовар.

„Някои жени са красиви, някои – секси. Пенелопе е и двете“, казва за нея Бардем. „Той беше в моите мечти и сега е тук с мен“, признава актрисата.

Всичко започва през 1992 г.

Да, двамата се срещат за първи път преди 30 години, по време на снимките на испанската комедийна драма „Шунка, шунка“. Тогава Хавиер Бардем е на 23, а Пенелопе Крус – на 18. Ролята на чувствената и освободена Силвия, която се влюбва в героя на Бардем – Раул, е истински пробив за Пенелопе, защото я превръща в изгряващ сексимвол (актрисата се появява гола във филма) и поставя началото на успешната й кариера.

Знаеш, че това е началото на нещо, но не знаеш на какво е началото. (Пенелопе Крус)
Втората им среща е цели 15 години по-късно. През 2007 г. се снимат във „Вики Кристина Барселона“ на Уди Алън – съдбата очевидно си знае работата. Въпреки че във филма участват Скарлет Йохансон и Ребека Хол, испанската актриса носи най-яркото и запомнящо се присъствие. Тя влиза в ролята на проблемната бивша съпруга на художника Хуан Антонио, който съблазнява приятелките Кристина и Вики една след друга. Това преливащо от страст изпълнение донесе на Пенелопе Крус „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля и така тя влезе в историята като първата испанска актриса, спечелила награда на Академията.

Споделям тази радост с моя приятел, моята спътница, моята любов: Пенелопе. Дължа ти много и те обичам толкова много.
Любовният романс между Пенелопе и Хавиер, които сякаш са създадени един за друг, пламва именно докато работят заедно по „Вики Кристина Барселона“, но те го пазят в тайна доста дълго време.

Три години след началото на връзката си Крус и Бардем правят първата си публична поява като двойка на наградите „Гоя“ през 2010 г., които са испанският еквивалент на Оскарите. Крус придружава Бардем и на премиерата на филма му „Biutiful“ в Кан. На церемонията по закриването на кинофестивала Хавиер прави трогателно обяснение в любов към Пенелопе. Той получава наградата за най-добър актьор за изпълнението си в „Biutiful“ и посвещава на Крус Златната палма с думите „на моята радост, моята приятелка, моята партньорка и моята любов“.

През юли 2010 г. се оказа, че Крус и Бардем са се оженили тайно, като на сватбата са присъствали само членове на семейството. Двойката има две деца – Леонардо (11) и Луна (8). „Преди да станеш родител, не можеш никога да усетиш този тип любов, безусловната. Ужасяващо е. Държат ни за топките тези наши деца. Когато съм далече от тях за повече от две седмици, ми се къса сърцето. Усещам болката физически“, казва Бардем.

„Животът ми е... много различен. Но това е животът, който винаги съм искала, откакто бях малко момиче. Когато бях на четири или пет, героите в моите игри винаги бяха майки. Аз наистина искам да бъда майка, откакто се помня. Но го направих, когато усетих, че моментът е подходящ – точният момент, точният човек.“

10 години след „Вики Кристина Барселона“ Крус и Бардем се събират отново заедно на големия екран. Филмите „Да обичаш Пабло“ и „Всички знаят“ показват забележителната химия помежду им. Режисьорът на „Всички знаят“ Асгар Фархади споделя:

Семейството е нашият приоритет. (Хавиер Бардем)
„Бях изпълнен с възхищение, когато видях как Пенелопе и Хавиер успяват да имат много ясни граници между измислица и реалност, между живот и работа. Семейният им живот е толкова прост и хармоничен заедно с децата им. Те са символ на щастлива двойка, влюбена двойка. Беше много ценно за мен да видя колко дълбоко уважение изпитват един към друг.“

Пенелопе споделя, че благодарение на съпруга си е успяла да се справи в най-трудните си моменти, в които тежката работа на актьорството я е докарвало до психически сривове. Когато бях по-млада, смятах, че колкото повече в действителност страдам, толкова по-добре изграждам образа си във филмите. Можех да живея така с месеци, довеждах се до изтощение психически и физически. Работата ми ме докарваше до много дълбоки кризи. Но Хавиер успя да ме измъкне. Той беше човекът, който ме научи да разделям личния си живот от киното“, разказва Крус.

В малкото случаи когато Хавиер Бардем си позволява да говори за брака си, той е винаги откровен и много рационален. Каква е формулата за семейно щастие на звезди от този ранг освен взаимното доверие и уважение?

„Животът се промени. Ние израснахме. Всичко е различно, откакто сме семейство. Семейството е нашият приоритет. Работим колкото можем, но осъзнаваме и че работата ни зависи от нуждите на другия. Важно е да не смесвате нещата. Измислицата си е измислица, а реалността е нещо съвсем друго“, казва Бардем.

Пенелопе и аз – ние трябва да пазим това „нас“.
Двойката е известна с това, че много ревностно пази личния си живот далеч от прожекторите. Пенелопе е казвала, че никога не говори за децата си в интервюта, защото това е свещена територия за нея и съпруга й. Въпреки че обикновено не споделят подробности за връзката си, нито са от двойките, които демонстрират каквото и да било в социалните мрежи, се случва все пак и да изразяват публично чувствата си един към друг. Обаятелната брюнетка например беше казала, че Бардем е най-прекрасният спътник, който може да има.

„Той беше в моите мечти и сега е тук с мен“, признава актрисата. А Бардем я описва като жена с „любяща кръв“.

Вижте ги в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР