Кехлибар от Гданск

Адриана Попова 03 February 2022

Най-вълшебното място, на което можете да откриете прочутия гдански кехлибар, несравним като изработка с никой друг, е Кехлибарената уличка, както наричат улица „Марияцка“ в Стария град.

Привечер високите готически сгради я потапят в сумрак, в който като приказни съкровища греят витрините на магазинчетата за кехлибар. Охраняват ги страховитите каменни змейове на водоливниците. Изборът от мъниста, пръстени, огърлици, обици, лули, фигурки за настолни игри, амулети прелъстява и най-суровото към красотата сърце.

Според една от легендите кехлибарът са сълзите на Луната, паднали в морето. Според друга той се образувал от хорската мъка. Светлият, от който се правят бижутата, идвал от сълзите на невинните и децата. От плача на покаялите се грешници се появил тъмният кехлибар, от него изработват лули, кутии за емфие и дръжки на бастуни.

Кехлибарът е вкаменена поне преди 1 милион години смола от иглолистни дървета, като възрастта му може да стигне и до 120 милиона години. Неслучайно в парфюмерията той осигурява дълготрайността на ароматните композиции. Приписвали му магически и целителни сили. Вярвали, че лекува редица болести и че носи късмет на ловците.

В района на Гданск скъпоценната смола се е обработвала поне от 4-ото хилядолетие преди Христа. По Пътя на кехлибара, който свързвал тукашното крайбрежие със страните от Средиземноморието, търговците пренасяли богатство, наука и стихове.

А Плиний Стари написал: „Сред предметите на разкоша кехлибарът достига такава цена, че дори най-малката човешка фигурка струва много повече от роб в разцвета на силите си“.

Стотици интересни факти, невероятни находки и пленителни бижута ще намерите в Музея на кехлибара в Стария град.

От 1993 г. в Гданск, с право определян като световна столица на кехлибара, се провежда и AMBERIF – Международен панаир за кехлибар, бижута и скъпоценни камъни.

Наричан още сълзи на морето, дар от слънцето, балтийско злато, свят камък, кехлибарът е най-красивият спомен, който може да си донесете от Гданск, приказния град на Севера.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР