4 жени, коя от тях си ти? Кратък наръчник за по-успешно жонглиране с отговорности

Не искаме да поставяме етикети и да робуваме на стереотипи, защото именно далеч от тях ние сме това, което сме – жени със суперсили, които могат всичко, правят най-доброто, без да обръщат гръб нито на себе си и потребностите си, нито на хората, които ценят и обичат.

eva.bg 02 February 2022

Ако ви е трудно или направо отказвате да се припознаете само в един от изброените по-долу типове, е напълно нормално. След минута ще разберете защо.

Работещата жена

Тя е жената с динамичното ежедневие. Инвестира огромна част от енергията си в своето професионално развитие. Работи, защото иска да е независима и максимално добра в това, което прави. Не спира да учи. Обича работата си и й се отдава докрай, без да щади усилия.

В гардероба й ще откриете най-добрите примери за бизнес облекло. Тук са класическата бяла риза и черното сако, панталонът тип „цигара“ и полата тип „молив“ в тъмни, натурални и пастелни тонове. Компания им правят райето, карето, точките и флоралите.

Модната икона

Тя е жената с впечатляващия стил. Познава модните тенденции, но не ги следва сляпо и на всяка цена, дори може да създава и налага свои. Формирала е през годините непогрешим вкус и усет към елегантността – онази елегантност, която се постига с удоволствие, лекота и личен почерк.

В гардероба й освен вълнуващите парти рокли и обувките стилето място намират също вечният деним и бялата тениска, смелите нюанси, коприната, красивите и комфортни плетива. Прибягват тук-там и анималистични принтове.

Фитнес ентусиастката

Тя е жената, която обича тялото си. Харесва й да експериментира с различни упражнения и тренировки, защото не спира да търси най-подходящата за себе си (освен планк). Разтоварва се с йога, но знае и какво е PiYo. Ако ставате и излизате много рано, ще я срещнете да тича в парка със слушалки на ушите.

В гардероба й прилежно са подредени клинове, шорти, тениски с къс и дълъг ръкав, спортни топове с мотивиращи надписи. Материите са дишащи и задължително отвеждащи влагата от тялото.

Повелителката на дома

Тя е жената, силно свързана с дома си. Перфекционистка е, обича да върши нещата сама, но се е научила и да поделя и делегира отговорности. Усвоила е до съвършенство умението да управлява времето си ефективно. Интелигентната практичност е второто й Аз.

В гардероба й има комфортни дрехи от естествени материи. Функционални, но не и за сметка на добрата визия. Тя например отдавна знае, че непотребните дрехи не са домашни дрехи – и не само защото е чела Мари Кондо. Знае и как правилно да се грижи за дрехите си, за да удължи максимално живота им.

Във всяка от нас живее и работещата жена, и повелителката на дома, и модната икона, и фитнес ентусиастката. Не искаме да поставяме етикети и да робуваме на стереотипи, защото именно далеч от тях ние сме това, което сме – жени със суперсили, които могат всичко, правят най-доброто, без да обръщат гръб нито на себе си и потребностите си, нито на хората, които ценят и обичат.

Модерната жена жонглира умело с различните роли и отговорности. Тук ще прибавим и майка, приятелка, съпруга, любовница, партньор, както и творец – защото всеки ден на всяко ниво ние рисуваме нашата реалност, пишем нашата история. И понеже разгледахме в щрихи темата за гардероба и облеклото, за грижата за дрехите, които са част от нашата многолика същност, завършваме с няколко бързи практични съвета в тази посока.

1. Дрехите са инвестиция, а не средство за емоционална терапия. Когато купувате дрехи, избирайте приоритетно устойчиви материи и по-класически линии и силуети. Съобразявайте моделите с начина си на живот, а новите попълнения – с останалата част от гардероба си. Припомнете си какво е капсулен гардероб, изградете ядрото му и го надграждайте. Бяла риза, черно сако, тренчкот в цвят карамел и т.н., знаете за какво говорим (колкото и да ни се иска, не всяка рокля ала „Емили в Париж“ би влязла в употреба). Залагайте на качество, не на количество. Пуловерът от кашмир е по-скъп, но и... вечен.

2. Перете разделно. Така ще можете да подберете точния перилен препарат и програма на пералнята, режима и температурата. Неслучайно има препарати за бяло и за цветно пране например – те действат по различен начин. Няма как да очаквате белите ризи да запазят искрящо белия си вид, ако ги перете заедно със сините. Черните и много тъмни дрехи не спадат към категорията „цветно пране“, защото лесно могат да боядисат останалите тъкани. Затова е добре също да се изпират отделно.

3. Материите имат значение. За плетивата е особено важно да се третират с нежен препарат, който ги щади максимално. Така пуловерите ще са винаги меки и пухкави. Всяка перална машина има програма за деликатни и много фини тъкани, каквито са коприната, кашмирът, вълната. Спортните дрехи пък са най-често от изкуствени и силно еластични материи, които имат свойството да отвеждат потта от тялото и с течение на времето започват да миришат специфично. За да не ги изхвърляте след няколко месеца, ползвайте съобразен с тези техни характеристики препарат.

4. Оптимизирайте, оптимизирайте, оптимизирайте. Някои дрехи перем в края на деня – тези от офиса, от училище или тези, с които сме вечеряли навън. Именно за тях е експресната програма в комбинация с малко количество перилен препарат, подходящ за ежедневна употреба. Така ще се погрижим своевременно и ще избегнем препълнения кош за пране. Колкото по-концентриран е един препарат за пране, толкова по-малко ресурси за производство, транспортиране, употреба и съхранение (вкл. в шкафа у дома) изисква той. Ще се ориентирате по компактността на опаковката и обозначения брой пранета. При течния перилен препарат точната дозировка се постига значително по-лесно в сравнение със стандартните прахове за пране.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР