Пасиансът на думите

Адриана Попова 11 December 2021

Първият роман на Мария Лалева „Живот в скалите“ е  най-продаваната книга на десетилетието според класацията на „Хеликон“, като Лалева е и единственият български автор в топ 10. За 150 седмици от излизането си през 2018 година „Живот в скалите“ е продаден в тираж над 120 000 екземпляра.

Новата книга на Лалева „Пасиансът на архангелите“ (ИК „Книгомания“), която имаше премиера в деня на Вяра, Надежда и Любов, беше поръчана „на зелено“ от хиляди почитатели на начина й на писане. В романа се разказва за две сестри, различни като Каин и Авел, и за майка им Юстина, жена с дарба да разгадава човешките души с помощта на карти, да реди „пасианса на архангелите“. Вселена, Бог, енергии, демони, душа, болка, вяра, спасение са думи, с които е наситен текстът на романа. Посланията са сякаш извикани на висок глас, отговарят на „въпросите, що никой век не разгада“.

Мария Лалева започва пътя си в литературата като поетеса и това личи в прозата й. Метафорите й са ярки, дори прекалено, тя владее много думи и начините й да каже едно и също са много. Сюжетът е интересен, но трудно удържа напора на думи и послания. Както знаем и от медицината – дозата прави отровата.

На една от срещите си с читатели преди време Мария Лалева, която е темпераментна и смела жена, нарече своите критици „бухали и бухалки“. Бухалът, както знаем, е рядка птица. Зад себе си тя има много почитатели, които ще потънат в удоволствието, гарантирано им от смесицата от поетичен език, литература за самопомощ, духовно четиво, магически реализъм и романтизъм по лермонтовски. Забравих, коя година бяхме сега?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР