Ангела Меркел, благодарим за шоколада

Адриана Попова 13 December 2021

Quadratisch. Praktisch. Gut е логото на немските шоколади Ritter’s Sport. Това е най-невероятната реклама, която може да се измисли за шоколад – нали разбирате, не ароматен, нежен като коприна, топящ се в устата, а квадратен, практичен, добър.  Доста подходящо лого и за управлението на жената, която беше железният гръбнак на европейската политика през последните 16 години. Тя вече ни липсва…

Ето нашите 10 причини да симпатизираме на Ангела Меркел:

1. Смела е. Когато през 2008 г. по време на двустранна среща в Триест Силвио Берлускони изскача иззад колона, зад която я причаква и извиква „ку-ку“, Меркел не трепва, само се засмива, казва: „Силвио!“, и го прегръща. Заради чувството й за хумор сме сигурни, че няма да се разсърди и на плюшената й реплика мече, направена от фабрика за играчки в Кобург.

2. Ще почета и малко ще поспя, отговори Меркел, когато по време на визита във Вашингтон я питат какво ще прави в пенсия.

3.  Има вроден усет за различното. Единият й дядо е емигрант от Полша. Баща й е бил протестантски пастор в комунистическа Германия. Меркел, освен английски, владее и руски, обича руските автори. На бюрото в работния й кабинет стои малък портрет на руската императрица Екатерина Велика, германка по произход. Ако бяха взели Меркел за сценарист на последния филм за Бонд, на човечеството щяха да бъдат спестени смехотворните образи на руснаци в него.

4. Последователна е. Първият й мъж е физик. Вторият й мъж е физик. Тя е физик.

5. Няма собствено жилище. Когато я избират за канцлер, отказва да се премести в служебната резиденция и продължава да живее със съпруга си в наемания от тях голям апартамент в центъра на Берлин.

6. Вече е героиня на детективски роман. В него екс-
канцлерката скучае като пенсионерка в провинцията. Омръзва й да пече сладкиши, дори любимия й със сливи. Слава богу, в околността става убийство и Меркел с удоволствие се заема да разплете случая. Романът на писателя Давид Зафир се казва „Мис Меркел“ – очевидна алюзия с героинята на Агата Кристи мис Марпъл.

7. Като канцлер печелеше 25 хил. евро месечно. В пенсия ще получава за същото време 15 хил. евро. Винаги се радваме, когато жените имат достатъчно джобни!

8. Бори се със звуковото и електронно замърсяване. Телефонът й почти винаги е на беззвучен режим. Любимият й начин на комуникация е с есемеси. Няма електронна поща (от съображения за сигурност).

9.   Пропуснала падането на Берлинската стена, защото по същото време била на сауна. Така е, момичетата си имат приоритети!

10. Има лична шивачка с вдъхващо доверие име като фрау Бетина Шьонбах, която идва за проби в дома на семейство Меркел. Ако ви трябва костюм с панталон, с който да участвате на заседание на Г-7, знаете към кого да се обърнете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР